Paragnost Eddie en Consulenten

De kracht van Nee, durven zeggen!

durf nee te zeggenVerfrissend kan het zijn! Nee, gewoon NEE! Zonder uitleg of excuses te antwoorden. Als er iets gevraagd wordt, durven mensen vaak geen nee te zeggen. Indien ze dat al doen, dan gaat het vaak gepaard met uitleg dat bijna een excuses vormt.

Jarenlang kunnen mensen ‘dingen’ tegen hun zin in doen. Bijna een gewoonte geworden. Ondertussen moppert men van binnen. Eigenlijk heb ik hier helemaal geen zin in, maar … Verplichtingen …

De kracht van het NEE, is groot. Indien men besluit om eindelijk NEE te antwoorden. In het privé leven NEE zeggen kan weerstand van anderen op wekken. Daar lijkt vaak het stuk respect vergeten te worden. Een andere mening, iets dat voor een ander belangrijker is, grenzen worden vaak overschreden, bewust en/of onbewust.

Zo is er vrijwilligerswerk met de nadruk op vrijwillig! Grote verontwaardiging van beide kanten, de vrijwilliger en de werkgever! Daar gaat al iets mis, een werkgever? Hoe vrijwillig is het dan? De verplichtingen zijn soms nog groter dan bij een betaalde baan. Indien mensen dit niet meer willen doen, of binnen het vrijwilligersgebied iets anders willen doen, lijkt het soms of ze een hele grote horde moeten nemen. De eerste vraag daarbij is: Vrijwilligerswerk toch? Vrijwillig?

Hetzelfde met verplichtingen rond familie en/of vrienden. Denk maar eens aan de kerst of paas brunchen en diners! Gelukkig is dit niet overal! Toch gebeurt het familie en/of vrienden die bij elkaar aan tafel zitten. Ondertussen een masker en glimlach opgezet. Helemaal niet naar de zin.

Binnen het reguliere werk (ongeacht zelfstandig of in dienst van) kan het zeer lastig zijn. Indien de keuze wordt gemaakt voor een opdracht wel of niet uit te voeren! Hiermee gaat vaak financiële vergoedingen of salaris gemoeid. Toch is het ook hier belangrijk NEE te durven zeggen. Een opdracht aannemen dat tegen je gevoel of principes in gaat is niet verstandig. Het plezier is er niet!

Dit is lastiger in dienst van een werkgever, dan kan men simpelweg niet altijd nee zeggen. Daar kan gedacht worden: ‘ik kan aan het eind van de maand de rekeningen betalen’ een ander soort prioriteit. Als zelfstandig ondernemer kan het zelfs heel onverstandig zijn om geen NEE te zeggen. Zelfstandig zegt het al, zelfstandig beslissingen nemen, daarbij hoort ook NEE durven zeggen. Onderscheid te maken.

Onderscheid maken, zegt het al. Is dit goed voor mezelf? Is dit goed voor een ander? Is dit goed voor de wereld? Voelt het goed om ‘dit’ te doen? Mogelijk is een hulpmiddel de bekende 5 w’s voor jezelf na te vragen.

Wie, Wat, Waar, Waarom, Wanneer?

Wie wil iets? Wil ik het zelf?

Wat wil iemand? Wil ik het zelf?

Waar wil iemand iets? Is de locatie voor mij acceptabel?

Waarom wil iemand iets? Waarom wil ik dit?

Wanneer wil iemand iets? Komt de tijd mij wel uit?

Medium Esther