Paragnost Eddie en Consulenten

Dromen en Slapen

Dromen en SlapenVele gezondheidsadviezen gaan rond op allerlei media. Over slaap en dromen is een stuk minder publiciteit. Terwijl slapen juist zo belangrijk is. Er zijn heel veel mensen met slaapproblemen. Stress, eetpatronen, de 24 uur economie. Vroeger nam men een boek mee naar bed. Nu is het de smart Phone of de e-reader. Dat hier andere straling van afkomt mag duidelijk zijn. Maar ook de 24 uur economie, waarin we zelfs in bed nog mailtjes, appjes lezen, en misschien zelfs nog wel terug reageren.

Het maakt dat we vergeten, dat er nog andere zaken in het leven zijn. Zoals slapen!

Slapen heeft een groot effect op het dagelijks leven. Meer als we beseffen. Te weinig slaap heeft direct invloed op ons lichaam, zowel mentaal/geestelijk als fysiek/lichamelijk.

Rust alleen is niet genoeg. Meditatie haalt wel de schade in, maar is toch wat anders als slaap. Net als de theta golven  staat waarin men in hypnose gebracht wordt.

De 4 bekende golfen van onze hersenactiviteit:

Beta golfen: deze golfen trillen 14 tot 38 keer per seconde

Activiteit en gericht op de buitenwereld

Alfa-golven: 8 tot 14 Hz (trillingen) per seconde.

Ontspanning

Theta-golfen: 4 tot 8 Hz

Diepe ontspanning en/of trance. Opslaan van herinneringen en lange termijn geheugen

Delta-golfen: 0.5 tot 4 Hz

Diepe Slaap, afwisselend met de rem slaap.

De delta-golven geven een diepe slaap aan, waarin de rem (rapid eye movement) slaap voorkomt. Helaas kunnen we lang niet altijd onze dromen herinneren. In de eerste rem-slaap verwerkt u uw dagelijks leven. De emoties van de dag, net als de drukte etc.

Alleen daarom is slaap al belangrijk, om te kunnen dromen, letterlijk!

Daarnaast kunnen de dromen heel veel betekenissen hebben. Zo zijn er voorspellende dromen. Of dromen waar een bepaalde betekenis achter zit. Er zijn dan ook hele droom encyclopedieën waarin allerlei symboliek wordt uitgelegd.

Zo zou u zich in een huis kunnen begeven, maar op welke plek, en die plek verteld weer meer over uw beleving. Toch kan ieder ook zijn eigen uitleg hieraan geven.

Slapen en dromen zijn belangrijk, een goed bed helpt daar natuurlijk bij. Er zijn ook ademhalingsoefeningen. 4 tellen inademen via de neus (liefst wel buikademhaling)  7 tellen stil houden dus niet in of uit ademen, en dan 8 tellen uitademen.

Een meditatie muziek opzetten, of speciale muziek waarin geluiden worden afgespeeld, waardoor de slaap wordt aangesproken. Kortom er zijn mogelijkheden om dit aan te pakken.

Om dromen te onthouden, is het handig een schriftje en een pen naast je bed neer te leggen voor het slapen. Schrijf alles op zodra je wakker bent, of tussen het slapen en wakker worden in.

Slapen is ontspannen, ook dat lijkt iets wat we vergeten zijn. Overigens indien men de hele dag moe is. Of juist 24 uur per dag slaapt is het raadzaam om naar de dokter te gaan. Een vitaminecheck is altijd verstandig!

Bij slaapproblemen kan men denken aan B12 tekort, chromium, magnesium etc.

Dan wens ik u nu mooie dromen toe.