Paragnost Eddie en Consulenten

Zo ben ik nu eenmaal Deel 2

Zo ben ik nu eenmaal In het eerste deel heb ik de drie segmenten toegelicht waarover een pantser gevormd kan zijn. Een pantser ontstaat niet op één dag maar wordt systematisch opgebouwd om zichzelf te beschermen en is een krachtige overlevingsstrategie.
De eerste drie segmenten vinden we bij de ogen/oren, de kaak, mond, lippen, de keel en nek.
Het volgend segment is de hartstreek. Rond het voorste deel van het lichaam worden vaak veel spanningen gevoeld, merkbaar door opgetrokken schouders, spanningen in het bovenste deel van de rug, armen en handen (om uit te reiken) en het hart. Dit pantser ontstaat vanuit een diepe gekwetstheid, door afwijzing, ontkenning, verlies. Bij mensen die depressief zijn merken we vaak in een ingevallen borstkas. De ademhaling is heel oppervlakkig, er is weinig tot geen verbinding met diepe gevoelens, door het gepantserde hart. Op dit moment worstelen mensen met verbinding maken en hiermee bedoel ik verbinding maken met de hartsenergie. Het hart is afgeschermd, op slot gezet, ook al verlangen mensen naar een verbinding met een partner. En dat is nu het probleem voor deze tijd dat relaties aangegaan worden vanuit die hartsenergie en niet meer vanuit een nodig hebben, maar wel vanuit een samen-delen van de hartsverbinding. Een mooie stap om het pantser los te trillen is via ademhaling. En hierin is lichaamswerk een diep intensieve manier om op een veilige manier je hartsenergie opnieuw te laten stromen. Laagje per laagje. Ademwerk, lichaamswerk en cranio-sacraal (talking tot the heart) werken bevrijdend.
Het middenrif is een gebied waar in navolging van het hart eveneens behoorlijke spanningen kunnen waargenomen worden. Als hier een pantser gevormd werd, merk je dat de onderste en bovenste lichaamshelft onbeweeglijk zijn. Hierdoor ontstaat een scheiding tussen het hoofd en het hart. Het is het middengebied waarin controle over het toelaten van gevoelens afgeblokt wordt.
De buikzone is een heel gevoelig plek waar vastgehouden, niet-geuite verlangens, gevoelens en beelden voor een pantser zorgen. Het gebied rond de navel, dat verwijst naar de verbinding met de moeder en oude geboorteherinneringen kan heel strak en gespannen aanvoelen. Doodsangst, gevoelens van walging worden vastgehouden in de nieren, de lever, de pancreas en de maag. Zachte massage rond dit gebied maakt het pantser langzaam los. Met een professionele coaching worden de dieperliggende herinneringen en ervaringen losgelaten en geïntegreerd zodat dit gebied en de gevoelens zachter worden. De buik aanraken vraagt heel veel invoelingsvermogen omdat dit een heel kwetsbaar gebied is, waar diepe emoties verborgen en opgeslagen zitten.
De benen en het bekken zijn met elkaar verbonden en worden als één segment behandeld. De vastgehouden gevoelens zijn controle (het bekken; onderdrukte seksualiteit), boosheid, angst. Ik herinner me bij een structuur in lichaamswerk dat we in de opleiding teruggebracht werden als 2- jarige peuter. Voor de matras staand herinner ik me dat ik naar buiten wilde spelen zonder jas, maar ik moest mijn jas aantrekken. Ik voelde dat mijn benen begonnen te trillen, maar ervoer mijn benen als korte peuterstampertjes. Het moment dat ik mijn benen totaal energetisch geladen waren, kwam de explosie via mijn benen naar buiten. Ik schreeuwde hard dat ik geen jas wilde aantrekken en tegelijk stampte ik met mijn voeten (die nog steeds als korte stampertjes aanvoelden) hard op de grond, tot ik me uitgeput op de matras voor me diep snikkend liet vallen. In mijn situatie klopte wat er gebeurde vanuit mijn masochistische karakterstructuur. Als kind had ik geleerd me aan te passen vanuit dwang en onderdrukking. Via deze structuur kwamen gigantische spanningen naar buiten en kon ik loslaten.
Je zou je de vraag kunnen stellen wat de zin is van lichaamsgerichte structuren. De zin is in een veilige setting alle verdrongen gevoelens ontvriezen zodat je de zachte oorspronkelijke staat van zijn kan ervaren. De verbale, fysieke en instrumentele agressie die helaas tussen mensen, in relaties gericht worden, zijn het gevolg van het te lang in stand houden van pantsers en vervormde gedragspatronen.
In het gebied van de billen en de anus merken we ook vaak spanningen op en dit zijn spanningen die verwijzen naar te vroeg geforceerde zindelijkheidstrainingen gekoppeld aan straffen en belonen. Ook seksueel misbruik is soms de oorzaak van spanningen in dit gebied.
Lichaamswerk is een heel krachtige manier om pantsers los te laten, om terug te kunnen uitreiken vanuit vertrouwen en veel van wat nog onder het stof verborgen is, kan via familie-opstellingen zichtbaar worden, zodat heling in die dieper lagen tot stand kan komen.
Ik voel anderzijds heel veel mededogen in situaties waarin me verhalen van explosieve agressie worden verteld, ik weet dat er vele wegen zijn om de bevroren geschiedenis die we toch in ons lichaam meedragen, te ontdooien zodat er meer zachtheid en zelfliefde komt en er minder pijn geprojecteerd wordt naar elkaar toe. De gevangenissen zitten vaak vol mensen die nooit een vlieg kwaad hebben gedaan en op een dag gebeurt er iets waardoor alle remmen doorslaan, relaties die eindigen door het niet verwerken van het verleden enz. Het kan anders. En dat is beginnen bij onszelf.

Warme groet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com