Paragnost Eddie en Consulenten

Waarom hebben wicca’s een bezem

heksenOm de wereld goed te kunnen zien, heb je de ogen van een wicca nodig. Ze gaan al vliegend op hun bezemsteel, overal naartoe. Daar is een reden voor. Ze houden alles in de gaten en behoeden de mensheid voor domme dingen. Ze doorzien alles en waar het kan, proberen ze onheil te voorkomen. We denken dat ze daarvoor een bezem hebben, niets is minder waar.

Het lijkt een grap als je zegt dat ze op een bezemsteel rondvliegen en is meer een mythe, maar in alles zit een kern van waarheid. Waar komt de heksgedachte met de bezem vandaan? Vroeger dacht men dat een heks zich met name ’s nachts voortbewoog en deed dat dan op een bezem. Vanuit dat beeld gezien, hangt aan de bezem een negatieve sfeer.

Maar de bezem heeft in de heksenrij een hele andere betekenis. Waar zet je een bezem meestal neer? Juist in de buurt van de buitendeur. Voor een wicca staat de bezem symbool voor het verjagen van kwade geesten en daar werd de bezem voor gebruikt. Want zeg zou zelf. Hoe handig is het, dat als een ongenode gast aan de deur belt, jij je bezem kunt pakken om hem weg te jagen. En de bezem op zich al magische krachten heeft en ongenode gasten niet eens aan durven te bellen.

Wicca’s vliegen dus helemaal niet met een bezem. Ze gebruiken hem om het kwaad te vergelden. Want als je het gebruik van tegenwoordig doortrekt naar een bezem. Wat doen we er dan mee? Schoonvegen, dus ook in de betekenis van schoonmaken, opruimen, het slechte en kwade wat er aan rommel is, opruimen.

Dit lezend, denk je ja, eigenlijk zo logisch als wat. Maar we zijn er nog niet. Aan de bezem en dan met name aan de bezemsteel, hangt nog een andere betekenis. Deze is vruchtbaarheid. De bezem wordt gezien als een fallus. Een groot mannelijk geslachtsdeel. Dit zal wel een verzinsel zijn? Nee, een heks van vroeger zag in de bezemsteel echt vruchtbaarheid. Maar niet alleen staand voor het mannelijke. Ook voor het vrouwelijke.

We leggen het je uit. Aan de steel zitten vaak berkentakken met wilgentenen, dat staat voor het vrouwelijke symbool. Hoe dan! De wilg is gekoppeld aan het element water, wat staat voor het vrouwelijke. De berk, denk aan de berkentakken van een heksenbezem, staat ook voor het vrouwelijke, namelijk reinigen. Want de berk zijn sappen zijn heel stromend en reinigend.

De stok van de bezem, ook wel staf genoemd, hoort van essenhout te zijn. Dat is gekoppeld aan het element vuur en dat is het mannelijke. Daarnaast is de boom, de es, een symbool van gezondheid, voorspoed en bescherming. Een es groeit kaarsrecht de lucht in. De takken zijn buigzaam. Dit alles bij elkaar optellend, zie je over de bezem van een heks, vroeger heel goed is nagedacht. En het niet zo is, zoals wij er bij invullen, een vervoermiddel is.

Hier kun je tevens uit opmaken, dat een wicca niet zomaar iemand is. Ze hebben diepe gronden, zijn heel wijs. Ze gebruiken overigens hun bezem wel als vervoermiddel bij hun rituelen. Je kent vast wel de rondedansjes van heksen rond een vuur. Ze hebben al lopend de bezemsteel tussen hun benen. Of springen er overheen.

Ook daar hebben ze een hele goede reden voor. Vroeger was eten op tafel niet zomaar een gegeven. Men was druk bezig de Goden aan te spreken voor elk jaar een goede oogst. Dat heksen deze, in onze ogen, rare dansjes en bewegingen maken, heeft alles te maken met het aan de Goden vragen om een vruchtbare oogst.

Zo zie je, dat de bezem- en de steel een veel dieper betekenis hebben, dan wij er aan geven. De bezem en de steel staan voor magie. Diegenen die er gebruik van maakten vroeger, maar ook nu nog kennen deze betekenis. Het verslaan van het kwaad, de vruchtbaarheid en overvloed eten op de plank!