Paragnost Eddie en Consulenten

Waardering, zo belangrijk

Waardering, zo belangrijkWaardering, zo belangrijk, maar maak jezelf niet erkennings verslaafd!!! Het is belangrijk dat je partner je waardeert voor de dingen die je doet. Toch kan deze vraag om waardering een obstakel vormen binnen je relatie.

Zo maak je jezelf vrij van de verslaving aan erkenning: Waardering van anderen is goed voor ons zelfbeeld. Wanneer we worden gewaardeerd voor de dingen die we doen voelen we ons goed.

Ons geluk wordt vergroot, omdat we voelen dat een ander ons de moeite waard vindt. Je steekt ergens moeite in, en naast dat je trots bent op jezelf, bevestigt iemand anders dat je echt je best hebt gedaan.

Het is fijn wanneer mensen zien wat jij (voor hen) doet. De realiteit is echter dat veel mensen niet zien hoeveel moeite jij ergens in steekt, en ook je subtiele hints niet oppakken. De vraag is in zo’n geval: Ga je vragen om waardering, of houd je de eer aan jezelf?

Je geluk wordt afhankelijk van de ander Je hebt het hele huis opgeruimd en schoongemaakt en je bent ontzettend trots op jezelf. Als dan eindelijk je lief binnenkomt ploft hij op de bank en ziet hij niet eens dat er iets is veranderd. Geen bewondering, geen compliment, totaal geen waardering voor al dat zware werk dat jij hebt verricht.

Hij mag je wel ontzettend dankbaar zijn voor al die moeite die jij steekt in jullie huishouden, maar je krijgt helemaal niets. Herken je je in de bovenstaande situatie? Als je je rot zou voelen door een dergelijke situatie, dan ben je afhankelijk geraakt van de waardering van de ander.

Vraag jezelf eens af, voor wie heb jij het huis precies schoongemaakt? Was dat omdat jij het zelf zo prettig vindt om in een schone omgeving te leven, of omdat je verwachtte dat hij je in de armen zou vliegen van dankbaarheid?

Leef voor jezelf!!! Je zou het huis niet schoon moeten maken zodat je partner trots op je kan zijn. Je zou het moeten doen omdat jij het zelf prettig vind, zelfs als niemand anders het zou zien.

Wanneer je constant hunkert naar waardering van je partner zul je jezelf soms in rare bochten moeten wringen om deze waardering te krijgen. Subtiele hints komen in veel gevallen niet aan, en dus komt er een moment waarop de boel escaleert, en jij gaat klagen dat je partner jou ‘nooit waardeert’.

Dit soort discussies brengt over het algemeen juist minder harmonie in je relatie, terwijl je op zoek bent naar het tegenovergestelde. En hoewel het natuurlijk fijn is als je partner je regelmatig wat waardering geeft, is het belangrijk dat je hier niet afhankelijk van bent. Laat je geluk of je eigenwaarde niet afhangen van de goedkeuring van de ander. Leef voor jezelf, en waardeer je eigen inspanningen.

Word een vrije en prettige partner/mens! Wanneer je je losbreekt van de drang naar waardering van je partner, zul jij op jouw beurt een betere partner worden. Minder gezeur, minder gekibbel en daardoor leuker om mee te leven. Misschien zal je partner je juist meer waardering geven als je er niet zo afhankelijk van bent.

Maar misschien verandert er helemaal niets. In dat geval heb jij jezelf in ieder geval bevrijd van een onnodige belemmering in je leven. Wacht niet op waardering of goedkeuring van de ander, laat je geluk niet van je partner afhangen.

Leef voor jezelf, en geef jezelf de waardering die je nodig hebt.

Eerst zelf liefde!!! Jij bent nr 1

Liefs Esmee, boxnr 20