Waar ligt de grens van ontrouw?
Waar ligt de grens van ontrouw? In de tegenwoordige tijd ligt de verleiding sneller op de loer, dan vroeger. Toen hadden we geen mobiele telefoon met allerlei leuke apps waardoor we in contact konden komen met de hele wereld.
Je hoeft maar een zoekterm in te toetsen op google en je hebt contact met iemand, waar je zo af en toe gezellig een babbeltje mee kunt maken. Hoe onschuldig is dit, kun je je hierbij afvragen? Kan dit wel of mag dit pertinent niet.
Hier is moeilijk een antwoord op te geven. Zoveel mensen, zoveel meningen. De een zal zeggen, ik mag toch praten met wie ik wil, zolang ik er de lakens niet mee deel, zie ik dit niet als ontrouw. Terwijl een ander dit wel ziet als ontrouw.
De meeste mensen zien ontrouw nog steeds als met elkaar de lakens delen, maar door alle social media, waardoor we heel snel contacten kunnen leggen, speken we tegenwoordig ook van emotionele ontrouw.
Hieronder wordt verstaan, met een ander spreken over intieme zaken, of dingen delen over je relatie waar je niet blij mee bent. Je bent dan met een ander in gesprek over zaken die je eigenlijk met je partner hoort te bespreken.
Het is moeilijk om een eensluidend antwoord op te geven, maar soms word je als medium wel met een vraag geconfronteerd van een cliënt, die informeert of haar partner ontrouw is ja of nee. Deze cliënt heeft dan een bepaald vermoeden en zoekt een bevestiging.
Vreemdgaan via de computer, het kan met een knip van je vinger tegenwoordig. We doen veel contacten op. Er is een groot grijs gebied tussen volledige trouw en ontrouw, waarbij je ontrouw ook nog onder kunt verdelen in lichamelijke en geestelijke ontrouw. Geestelijke ontrouw kun je zien als over iets fantaseren. Gedachten zijn vrij en zou dus iedereen mogen doen. Maar aan de andere kant, welke reden zit er achter deze geestelijke ontrouw.
Dan hebben we ook nog flirten, valt dit onder ontrouw? Voor de een wel, voor de ander niet. Zomaar een grens trekken wat ontrouw is of niet, is dus niet te doen. We noemen ontrouw ook wel vreemdgaan. Wanneer ga je vreemd. Stel voor dat je partner een in jouw ogen intiem gesprek heeft met een goede vriendin van jou. Je ziet aan hun lichaamstaal, hun luidkeelse lachsalvo’s af dat ze het wel heel gezellig hebben samen.
Het steekt jou, je voelt je er niet fijn bij, gevoelens van jaloezie en dit kan en mag niet, komen naar boven. Je confronteert je partner er later mee en die wuift het weg, dat er niets aan de hand was. Ik heb haar niet eens aangeraakt of gezoend, hoor je dan. Net of het allemaal heel onschuldig was en niets voorstelde. Voor jou stelt het wel iets voor.
Emotioneel vreemdgaan is dus de nieuwe trend. En kunnen we heel makkelijk onderuit komen, door aan te geven, dat er niets is gebeurd. Toch doet het iets met de ander, waardoor de verbinding een knauw krijgt. Het vertrouwen wordt aangeraakt en als dat in het spel is, kun je eigenlijk spreken van ontrouw.
Het is goed als je besluit samen verder te gaan, het onderwerp ontrouw bespreekbaar te maken. Zodat beiden weten waar elkaars grens ligt. In de praktijk is de grens niet zo moeilijk te trekken. Als je geweten knaagt, weet je dat je te ver bent gegaan. Of dat de ander jouw grens is overgegaan.
Medium Claire
Paragnost Eddie