Paragnost Eddie en Consulenten

Voeding voor de hersenen

Voeding voor de hersenenVoeding voor de hersenen. Wist je dat voeding een grote invloed heeft op de gezondheid van de hersenen?
Ze verbruiken veel energie en meer dan welk orgaan dan ook in het lichaam.
Van de voeding die je tot je neemt gaat zeker zo’n 20 procent naar de hersenen, en je begrijpt al dat het daardoor superbelangrijk is om goede voeding tot je te nemen.
Genoeg water drinken ‘’een volwassene heeft minimaal 1.5 tot 2 liter water nodig’’ is ook heel belangrijk voor de hersenen bij een tekort kan zelfs verwardheid ontstaan.
Ouderen drinken ook meestal te weinig en gebruiken ook meestal medicijnen waardoor de afvalstoffen zich ook nog eens ophopen met alle gevolgen van dien.

Tekorten aan mineralen tijdens de groei van een kind kan leiden tot een minder goede ontwikkeling van het kind.
Groenten en fruit zijn een zeer belangrijke bron van vitaminen, antioxidanten en mineralen, en het liefst biologisch.
Het is belangrijk om te variëren en verschillende soorten groenten en fruit te eten, omdat elke groente- of fruitsoort weer andere belangrijke voedingsstoffen bevat.
Voor kinderen is het soms lastig om groenten te eten maar er zijn genoeg manieren om groenten lekkerder te maken.
Met een beetje fantasie kom je een heel eind.

Vis, vlees of aardappeltjes kan het beste worden gebakken in olijfolie.
Olijfolie wordt veel in de mediterrane keuken gebruikt maar is gelukkig ook in de lage landen ingeburgerd en heeft een hoog vitamine E-gehalte.
Noten en dan vooral walnoten zijn een goede bron van vit B en calcium voor de hersenen.
Als je goed kijkt naar de vorm van een walnoot dan zie je dat deze lijkt op de hersenen, niet voor niets dus heel treffend. Moeder natuur heeft daar mooi op ingespeeld.

Vis, vooral vette vis zoals makreel, haring of zalm bevatten veel omega-3-vetzuren. Daarnaast bevat vis vitamine B12, net als andere dierlijke producten, zoals vlees en ei.
Volkoren graanproducten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, en de glucose uit volkoren producten wordt langzaam afgegeven aan de hersenen.
Witte pasta ,wit brood en witte rijst zorgen juist voor een snelle piek maar daardoor daalt de bloedspiegel sneller en daardoor is er niet altijd een geode toevoer van glucose naar de hersenen.
Vandaar dat het in die zin beter is om volkoren producten te eten.
Alcohol heeft een negatieve uitwerking op onze hersenen.
Zo kun je al merken dat na het drinken van een wijntje er al verandering komt in je hersenen en ook je stemming zal veranderen.
Dat is ook de reden dat mensen drinken om hun stemming te veranderen.
Hoewel een wijntje op zijn tijd heel lekker is, verstoord het bij grote hoeveelheden de werking van de hersenstam en kunnen daardoor vitale functies verstoord raken.

Alles met mate is beter dan problemen later.
Aangezien de hersenen de hele dag hard bezig zijn voor ons, is voeding heel belangrijk omdat het ook bepaalt hoe we in het leven staan.
Onze gedachten worden aangestuurd door onze hersenen en gezonde hersenen geven een gezonde kijk op het leven.

Wil je eens chatten met mij over dit onderwerp, schroom dan niet om contact op te nemen met mij over dit onderwerp.

Hartgroet,
Lis