Paragnost Eddie en Consulenten

Spreken of zwijgen

Spreken of zwijgenSpreken of zwijgen. Spreken doen we allemaal. De manier waarop we spreken doen we allemaal op onze eigen manier. Is die manier zo wel eigen aan wie we zijn, dat betwijfel ik ten zeerste. Is er een juiste manier van spreken? En hoe klinkt die juiste manier dan wel? Ik geloof slechts in één manier van spreken en dat is vanuit het hart.
Menige mensen zijn ervan overtuigd dat ze spreken vanuit het hart, menige mensen zouden verrast kunnen zijn, mochten ze zichzelf horen spreken. ‘Heb ik dat gezegd, dat heb ik niet op die manier bedoeld, het komt harder over dan ik had bedoeld’.
Woorden kunnen levens ruïneren, oorlogen veroorzaken, vijandschap creëren. Woorden kunnen ook wijsheid schenken, vrede creëren en verdeeldheid herstellen.
Als we ons hiervan bewust zijn, bereiken we dichter het spreken vanuit ons hart in plaats van spreken vanuit hardheid en oordeel.
Maar de realiteit is soms anders, we geven maar al te gemakkelijk uitdrukking aan wat ons stoort, wat we niet appreciëren vanuit het denken en het oordelen, dan vanuit het mededogen en het begrip. Ja, maar… is wat ik dan vaak hoor. Ik heb toch gelijk.
Soms geven we kritiek op mensen terwijl het helemaal niet nodig is, we geven commentaar op wat anderen zeggen, soms maar om onszelf te horen praten. We stellen onszelf niet eens de vraag of hetgeen we zeggen echt nodig is of het vriendelijk is en bijdraagt tot iets zinvol.
We ventileren ongenuanceerd meningen op een kwetsende manier en noemen die manier ‘eerlijk’. We praten over anderen achter de rug van anderen, overdrijven, kleineren, praten minachtend en spreken in onnodige, absolute waarheden. Laat ons even de berichten niet vergeten die we via email, sms, whatsapp, FB te lezen krijgen.
Kijk altijd naar de intentie die je hebt voor je iets zegt of schrijft en onderzoek of je intenties gebaseerd zijn op het onberispelijke verwoorden van de boodschap. Soms lijkt het wel goed uitgekiend, schijnbaar correct, maar degene die de boodschap ontvangt en de onderstroom kan voelen in de boodschap, weet wat de spreker of schrijver beoogt. Ook hierin is niets wat het lijkt.
Woorden worden maar al te vaak verdraaid en geherinterpreteerd en worden soms niet begrepen zoals ze zijn gezegd en geschreven. Voor de voelers van de onderstroom is het duidelijk dat hier iets anders aan de gang is.
Spreek met een vriendelijk hart, ook al ben je het niet eens met de ander, spreek overeenkomstig jouw inzichten, en respecteer de inzichten van de ander, spreek op het juiste moment, ook al eist of dwingt de ander jou een antwoord te geven.
Soms is het wel eens het beste wat je kunt doen: zwijgen.