Paragnost Eddie en Consulenten

Rusteloos zoekend?

Rusteloos zoekend? HSP is voor velen een vertrouwd begrip. Bij de helft van de gesprekken hoor ik vooral vrouwen vertellen dat ze hooggevoelig zijn, terwijl ik minstens even vaak bij mannen hooggevoeligheid waarneem. Alleen reageren sommigen hierbij wel even verbaasd. Niets aan de hand, blijf maar rustig. Word je enkel bewust van wat jijzelf ervaart, beste man. Je mag het ervaren op jouw manier. Het is niet iets typisch vrouwelijk. De doorsnee man schroomt wellicht nog om er die woorden aan te geven of zijn zich hiervan nog niet bewust. Het is niet omdat het niet als dusdanig wordt benoemd of niet bewust wordt ervaren, dat het er niet is.
Nu kaart ik even rond HSP iets anders aan. Om te beginnen is HSP een verzamelwoord, want niet elk HSP-er is hetzelfde. Iedereen is uniek en heeft een eigen persoonlijkheid waarin sommige kenmerken in min of meerdere mate tot uitdrukking komen.
Er zijn binnen de groep HSP-ers belangrijke verschillen waar te nemen en die zijn ook onderzocht. Zoals alles aan onderzoek wordt onderworpen om beweringen te kunnen staven, zijn ook rond HSP meerdere onderzoeken gedaan. Hieruit werd vastgesteld dat er twee soorten HSP zijn, waarvan de grootste groep (ongeveer 70 %) van nature een rustig en een introverte persoonlijkheid heeft. Ze houden niet van risico’s, houden het leven bij wat ze kennen, houden van rust en regelmaat en daar hebbenweg voelen ze zich heel comfortabel bij. De andere groep (ongeveer 30 %) zijn extravert, heeft wel behoefte aan uitdagingen, nieuwe ervaringen, spanning, risico’s nemen en die groep wordt HSS-ers genoemd en voluit betekent dit ‘high sensation seekers’. Het woord spreekt voor zichzelf. HSS-ers zijn snel verveeld, hebben frequent nieuwe prikkels nodig terwijl ze zich ook heel snel overprikkeld kunnen voelen. Bij HSS-ers is er de dualiteit van gas geven en/of op de rem gaan staan. Soms gaan HSS-ers te veel over hun grenzen, waardoor ze zich plots uitgeput kunnen voelen en tijd nodig hebben om bij te tanken.
HSP-ers hebben niet zoveel animo om veel mensen te leren kennen, terwijl HSS-ers wel openstaan om veel mensen te leren kennen. Ze gaan heel graag en veel op reis en ondernemen graag uitdagende en risicovolle avonturen.
Op oudere leeftijd leren ze wel beter met hun hooggevoeligheid om te gaan, worden ze rustiger en richten ze hun leven anders in.
Het is een misvatting te veronderstellen dat mensen die geen HSP-er zijn ongevoelig zijn. Emoties en gevoelens zijn evengoed belangrijk voor hen, alleen zijn ze minder gevoelig. En dan nog zijn er persoonlijk nog zoveel factoren die een rol spelen. Dus HSP-ers kan je niet op over één kam scheren, er zijn dus veel verschillen in het gedrag. De manier waarop HSP-ers met hun hooggevoeligheid omgaan, is eveneens afhankelijk van de manier waarop ze met hun hooggevoeligheid omgaan. Hooggevoeligheid is geen teken van zwakte, is geen teken van uitzonderlijk zijn, maar kan je inzetten om bewuster om te gaan met jezelf en de omgeving.
We moeten dus als hooggevoeligen onszelf niet in hokjes plaatsen, dan wel bewust te zijn van wat belangrijk is en alles wat teveel prikkels geeft, vermijden. En dit geldt op zowat alle levensvlakken.
Een aantal richtlijnen om jezelf als HSS-er te herkennen, niet om jezelf vast te zetten, dan wel als krachtlijnen om meer in balans te komen:
– Je hebt een bloedhekel aan wachten, je wilt overgaan tot actie en doet het dan ook, soms heel impulsief
– Je houdt van middelen die je een kick geven en dat mag je ook ruim bekijken
– Je hebt moeite om thuis te zijn en voelt je rusteloos worden als je in jouw beleving te lang thuis zit
– Je houdt van reizen en elke keer weer naar andere plaatsen
– Je hebt een hekel aan routine of het repetitieve, je wilt vaak nieuwe prikkels
– Je vindt het heerlijk om je grenzen te verleggen, zelfs over je grenzen te gaan
– Je begint aan 10 dingen tegelijk en raakt hiervan helemaal overprikkeld
– Je leest heel zelden twee keer hetzelfde boek
– Als het te rustig is, word je onrustig en nerveus
Je kan wellicht nog zelf dingen bedenken waarin jij jezelf als HSS-er herkent, en dit kan je helpen om jezelf niet voorbij te lopen.

Warme groet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com