Paragnost Eddie en Consulenten

Oude verhalen en hartsverbinding creëren

oude verhalenOude verhalen en hartsverbinding creëren. Iedereen heeft verhalen en hoe we nog kunnen vastzitten in oude verhalen zal wellicht herkenbaar zijn.
Verhalen die vooral te maken hebben met pijnlijke ervaringen. Soms hebben de ervaringen zo diep ingehakt op je hart, dat het moeilijk is om los te laten. In theorie weten we wel dat het helend is om ons te bevrijden van het verleden, de praktijk wijst soms uit dat de littekens op de ziel niet uit te gommen zijn.
Herken je dat je pijnlijke ervaringen vasthoudt in je gedachten, al lijken ze niet actueel actief te zijn? Pijnlijke ervaringen zitten ook vast in ons lichaam.
Een gekwetst hart is gepantserd, waardoor het moeilijk is om uit te reiken en te ontvangen. Voel eens het onderscheid in een lichamelijke omhelzing met iemand wiens hart je voelt kloppen, waarin je iemands hartritme met jouw hartritme kan voelen samenvloeien tot één ritme en met iemand wiens hart gepantserd is. En dit zonder te oordelen, enkel voelen.
In het begin van mijn opleiding lichaamswerk ervoer ik angst om het hart van iemand anders te voelen tegen mijn hart. Ik voelde me zo kwetsbaar en naakt in het lijfelijke contact op hartsniveau. Op hartsniveau zijn geen woorden nodig, maar voel je zelf hoe open of gesloten je zelf bent.
Elkaar een knuffel geven, we doen het dagelijks, een vluchtige knuffel, een snelle aanraking.
In woorden kunnen we er heerlijk over praten, in het wezenlijke contact en in verbinding is het vaak een zeer broze ervaring. Op hartsniveau is er geen onwaarheid te bespeuren.
Je hart stroomt enkel als het openstaat en de energie helemaal kan inademen op een rustige en diepe manier en dat kan iedereen oefenen voor zichzelf door elke dag verbinding te maken met de eigen hartpulsaties. Het is niet verwonderlijk dat er bij een gepantserd hart emoties vrijkomen.
Ga je iemand op hartsniveau omhelzen, dan sta je op je eigen benen, hang je niet aan de ander. Je staat daar als twee mensen op eigen benen, voelt elkaars lijf tegen elkaar waarbij je je ademhaling op elkaar afstemt. En dan komt dat magische moment dat je elkaars hart voelt kloppen, voelt pulseren in een gestaag rustig ritme. Er is geen gejaagdheid te bespeuren, er is een stroom op gang gebracht via de ademhaling. Het is een heel sereen gebeuren waarin er op een bepaald moment geen enkele gedachte meer is in of dat goed is, of dat wel kan, of dat niet gevaarlijk is.
Hartsverbinding is een heilig intiem gebeuren en dat kun je ook ervaren met mensen van wie je houdt. De idee dat dit een seksueel getint gebeuren is, is een gedachte en een overtuiging en dat hoeft absoluut niet het geval te zijn.
Hartsverbinding creëren opent en verdiept, maakt krachtig en kwetsbaar, heelt en geeft ruimte.
De weg van ons hoofd naar ons hart is vaak een zeer lange weg naar overgave aan wat werkelijk verbindt. Sluit elke dag een paar minuten je ogen, leg een hand of beide handen zachtjes op je hartstreek, adem gedurende 5 minuten langzaam in en uit en glimlach lichtjes. Je glimlacht zachtjes en liefdevol in je hart, naar je hart, naar jezelf. Voel met je innerlijke oog welke gedachten er mogelijks opborrelen, laat die gedachten gaan en keer terug naar je ademhaling.
Het is een heel zachte en veilige manier om het pantser los te laten. Je hoeft niets te forceren. Je pantser heeft zijn beschermend werk gedaan, maar nu kun je ervoor kiezen je hart opnieuw open te stellen. Het verschil tussen over een open hart praten en een open hart Zijn zul je zelf kunnen ervaren.