Paragnost Eddie en Consulenten

Omgaan met kritiek

Omgaan met kritiekOmgaan met kritiek. Kritiek geven en kritiek ontvangen. Waar jouw gevoeligheid of gevoeligheden liggen, zijn voor iedereen anders, maar één ding is wel een menselijk gegeven. We zijn allemaal gevoelig voor kritiek. Zonder uitzondering.
Het geven van opbouwende kritiek is voor sommigen een onbekend en onontgonnen terrein. Die mensen hoor je meestal zeggen: Ik zeg wat ik denk. Punt. En wat de ander hierover denkt of voelt, dat interesseert me niet. Anderen denken na, voelen in wat kritiek voor de ander kan betekenen, maar dan nog is er geen garantie dat kritiek goed binnenkomt.
Soms krijg je kritiek die niet opbouwend is, soms krijg je kritiek waar je wel wat mee kan. Het is een gave om kritiek op een manier op te bouwen dat de ander zich niet in een hoekje voelt geduwd of zich heel naar hierover voelt.
Soms hebben mensen ook kritiek vanuit andere motieven, helaas, maar het is niet anders.
Belangrijker is een manier te vinden voor jezelf hoe hiermee om te gaan. Want de ander kan je niet veranderen.
Mensen uit je onmiddellijke omgeving kunnen je misschien willen beschermen voor kritiek. Stel dat je iets wilt ondernemen en je vrienden vinden dit geen goed idee of je ouders reageren hier ook eerder afwijzend dan aanmoedigend op. Ze proberen met man en macht je droom uit je hoofd te praten omdat ze ervan uitgaan dat je dit niet aan kunt of dat je teleurgesteld zal worden, of dat je droom zal mislukken. Ze raden je aan om geen risico’s te nemen, dus kies je maar voor het veilige en zekere pad.
Sommigen zijn jaloers en voelen zich bedreigd. Het kan zelfs je partner zijn die op sub-assertieve manier reageert op je ondernemingszin om niet-uitgesproken redenen. Maar je voelt in de onderstroom dat het enthousiasme niet wordt gedeeld. Allerlei doemscenario’s spelen mee. Ook bij vrienden, kennissen en collega’s speelt jaloezie mee, zodat jij je misschien schuldig gaat voelen en je dromen laat schieten.
Anderen vergelijken zich met jou en weer anderen voelen zich rot, omdat ze hun eigen dromen niet realiseren. Ze ervaren dit als heel onprettig en als heel frustrerend. Ze vergelijken zichzelf en hun leven met jouw leven en schuiven jouw mogelijke succes toe aan geluk. Ook dat kan een reden zijn waarom je kritiek krijgt. Die kritiek wordt meestal heel sub-assertief gecommuniceerd, maar als je heel goed tussen de regels kan luisteren naar wat niet wordt gezegd, dan weet en voel je wat er werkelijk in de onderstroom leeft.
Er kan ook een schaamtegevoel zijn als jij uit een gezin komt dat leeft met de buitenwereld: ‘Wat gaan de buren hiervan vinden’? ‘Door dit te doen, ga ik niet meer de straat op durven’. En dan voel je misschien de onuitgesproken druk om je aan te passen en het schaamtegevoel van de mensen van wie je houdt weg te nemen.
Als de mensen van wie je houdt op alles en iedereen kritiek geven, wellicht omdat ze ongelukkig zijn met zichzelf, dan geven ze ook kritiek op jou. Kritiek op de mensen met wie je omgaat, kritiek op de manier waarop iemand zijn leven leidt, kritiek op de manier waarop iemand zich kleedt. Het is nooit goed genoeg. Neem het niet persoonlijk. In dit geval is het verstandig om afstand te houden met mensen die op alles en iedereen kritiek geven, ook al is het familie.
Mensen die helpen de wereld te veranderen worden vaak onderschat of niet begrepen. Kijk maar eens naar Einstein, Beethoven en Edison. In die tijd kregen ook hun ouders te horen dat hun kinderen niets konden bereiken. En zo zijn er nog veel voorbeelden te noemen.
Wist je dat Walt Disney werd ontslagen door zijn redacteur bij een krant, omdat hij niet genoeg fantasie en creatieve ideeën had. Kijk maar eens naar zijn Disneylang-imperium.
Laat je enkel aanmoedigen, empoweren en niet ontmoedigen door mensen die bang zijn dat ze de controle over jou gaan verliezen, bang zijn om zelf hun leven te leiden zoals ze verlangen, bang zijn dat ze niet worden gezien. Uiteindelijk komt alles neer op ANGST.
Als je opbouwende kritiek krijgt, voelt de energie helemaal anders; je wordt aangezet om jezelf te verbeteren. Dit is constructief en geloof me. Het verschil is heel duidelijk.
Als de kritiek gericht is op het saboteren van jouw dromen, sla de kritiek maar lekker in de wind. Deel je kostbare dromen niet met iemand die negatief ingesteld is. Weet dat de engelen heel blij zijn met je succes en uiteraard zullen er ook heel veel mensen zijn die je dragen op vleugels van licht.