Lach jij?
Lachen het lijkt zo normaal. Helaas als je eens om je heen gaat vragen of beter nog vraag het aan jezelf vraagt: “Wanneer heb jij voor het laatst echt gelachen?’
Enkele uitdrukkingen:
Het lachen is vergaan
Lachen als een boer met kiespijn
De slappe lach hebben
Het huilen staat hem nader dan het lachen
Zich een ongeluk lachen
De uitdrukkingen geven al iets aan. De woorden: vergaan, kiespijn, huilen, ongeluk kunnen ieder los van de uitdrukkingen een heel andere betekenis hebben.
Ongeluk; Is iemand wel of niet gelukkig? Heeft iemand een fysiek ongeluk gehad? Of is iemand ongelukkig? Geluk zit in een klein hoekje. Helaas zijn er ook mensen die gelukkig zijn maar door het verleden het lachen zijn vergaan.
Het zal menigeen verbazen dat lachen dat zo gewoon of normaal lijkt dat toch niet is. Vaak zelfs zo dat men zich er niet eens van bewust is dat het lachen vergaan is. Er is een verschil tussen ‘echt’ lachen en lachen.
Vooral bij trauma, een Burn-out, overspannenheid etc. zullen weinig mensen zijn die in het moment nog lachen. Dat in het moment kan variëren van een uur tot dag tot weken tot maanden tot jaren! Er moet eerst sprake zijn van herstel. Zelfs dan kan het nog heel erg lang duren voordat men echt kan lachen.
En dat … terwijl lachen zo gezond is!
Eerst is het belangrijk om te realiseren of dat iemand eigenlijk nog wel in staat is om te lachen en hoe lang het geleden is dat men echt gelachen heeft. De oorzaak zal aangepakt moeten worden. Daarin kan men zelf kiezen welke methode van verwerken het beste bij iemand past.
Soms is het lastig te onderscheiden of een persoon echt of niet echt lacht? Juist omdat mensen die op allerlei zaken afstevenen en veel ‘ellende’ om zich heen horen geneigd zijn om het weg te lachen.
Wat zit er verborgen achter de lach? Vaak is het nodig om zo op de been te blijven. Toch is het niet goed om jezelf te verbergen achter die lach. Voor een ander die niet bekend is met fenomenen als burn-out, ptss etc. is het net alsof jij het zo goed doet!
Misschien heb je zelf ook de indruk dat je het eigenlijk allemaal heel goed doet, verwerkt.
Maar … na een tijd variërend van kort tot lang maar vroeg of laat komt de kater. Met mogelijk heel veel onbegrip van de directe omgeving. Dat dan nog meer frustratie oplevert.
Het kan dan verstandig zijn om de mensen in je directe omgeving uit te leggen dat ‘de koek op is’. Dat je mogelijk liever gesprekken met iemand op de telefoonlijn of daadwerkelijk therapie hebt. Dat je graag wilt dat de ander jouw grenzen respecteert.
Neem de controle in eigen handen, zodat je zelf kan sturen waar je bent en wanneer je weg kan. Het lachen is je niet voor niets vergaan!
Naast gesprekken en therapieën. Is een overweging om een lachworkshop te volgen. Dat maakt het nodige los.
Dat zeker nodig is, om wanneer je eraan toe bent weer zaken op te pakken waarvan je weet dat je blij wordt. Dat kan soms heel lastig zijn. Toch werkt het genezend.
Zo kan je er voor gekozen hebben om een tijd met niemand meer om te gaan. Langzaam probeer je de contacten die voor jou goed voelen weer op te pakken. Of gaat op zoek naar nieuwe contacten door middel van het aangaan van hobby’s zoals in de creatieve uiting.
Vergeet niet dat ook lichaamsbeweging een heel belangrijk element is in hoe je je voelt. De geest en lichaam werken samen en hebben grote invloed op elkaar.
Langzaam het leven oppakken, zal ertoe leiden dat je waarschijnlijk verandert bent, maar wel weer echt jezelf kan laten zien.
En echt lacht!
Medium Esther