Paragnost Eddie en Consulenten

Keuzes maken

Keuzes makenKeuzes maken. Sta je op dit moment op een kruispunt of voor een dilemma en wordt er van je gevraagd een keuze te maken?
Welke keuze je ook maakt, je kan niet anders dan de verantwoordelijkheid te dragen voor elke keuze die gemaakt wordt.
Soms wordt me op een indirecte manier wel eens gevraagd welke keuze of beslissingen mensen moeten maken. Het voelt anders om de te maken keuzes af te wegen, de pro’s en de contra’s naast elkaar te leggen. In het eerste geval heeft iemand weinig zin om de verantwoordelijkheid te nemen en in het tweede geval is er overleg, dieper invoelen om uiteindelijk zelf de verantwoordelijkheid te nemen.
Misschien heb je nog niet alle antwoorden op je vraag, want de weg die helemaal voor je open ligt kan je nog niet evalueren tot je die weg bent opgegaan. Hierbij wordt ook wel eens de vraag gesteld hoe het maken van keuzes zal uitpakken. Hieronder zit de behoefte aan zekerheid en veiligheid en toch is ook hierin geen absolute zekerheid in te voorspellen. En hieronder is angst voor de verandering.
Zelfs als je voor een moeilijke weg hebt gekozen, kan je nog altijd een andere keuze maken. Je hoeft geen compromissen te sluiten omdat je onzeker of bang bent voor de gevolgen. Laat anderen evenmin kiezen in jouw plaats. Als je bereid bent om eerlijk naar jezelf te kijken en eerlijk te zijn over de motieven van je keuzen, kan je ook de noodzaak zien om de dingen te veranderen.
Je kunt altijd van koers veranderen en een andere weg kiezen. Ben jij bereid om schoon schip te maken met wat je achter je hebt gelaten?