Paragnost Eddie & Consulenten

Kernkwaliteiten en valkuilen- deel 1

Kernkwaliteiten en valkuilen- deel 1Een kernkwaliteit is altijd potentieel aanwezig en die kan je niet aan-of uitzetten. Daarentegen kan je die wel verborgen houden of verstoppen. Kwaliteiten en vaardigheden zijn niet hetzelfde omdat de eerste van binnenuit komen en vaardigheden aangeleerd worden van buitenaf.
Kernkwaliteiten zijn aangeboren en hoe duidelijker en bewuster je je hiervan wordt, hoe krachtiger je die kan inzetten in je dagelijks leven.
Stel dat jouw kernkwaliteit ‘ doorzettingsvermogen’ is, dan weet je dat je in zaken waar een lange adem voor nodig is, doorzet en goed kan functioneren.
Iedereen is geboren met kernkwaliteiten. Om een paar voorbeelden te benoemen: daadkracht, zorgvuldig, flexibel, standvastig, nuchter enzovoort.
Het blijft echter niet kernkwaliteiten, want we krijgen bij elke kernkwaliteit drie cadeautjes.
Het eerste cadeautje is onze valkuil, het tweede is onze uitdaging en het derde is onze allergie.
Elke kernkwaliteit heeft een zon- en schaduwkant en die benoemen we als vervorming.
Een vervorming is niet het tegenovergestelde van je kernkwaliteit, maar verwijst naar een doorschieten in je kernkwaliteit.
Je kracht wordt dan een zwakte.
Stel dat je kernkwaliteit zorgzaamheid is, dan is je valkuil of de vervorming betutteling. Je schiet dan door in je kernkwaliteit en dit wordt dan een zwakte.
Een voorbeeld waar menige ouder zich kan in herkennen: ‘ Mam, ik ben geen klein kind meer, stop met me zo te betuttelen. Ik ben oud en wijs genoeg om voor mezelf te zorgen.’ Je kan je al indenken hoe dit gesprek verder verloopt.
Iemand die heel sterk gericht is op realiteitszin heeft als vervorming cynisme. ‘ Ik ben heel nuchter hoor, ik heb niets met het zweverige spirituele. Je zou beter eens met je twee voeten op aarde landen jij, straks verdwijn je nog in het universum’.
Ontdekken waar je kernkwaliteiten en vervormingen zitten is best heel interessant en leerzaam om de balans te vinden.
Je kan de vervormingen vaak horen benoemen als te veel van het goed. Iemand die te hulpvaardig is kan doorschieten en ervaren worden als bemoeizuchtig.
Behulpzame mensen worden dan af en toe voor de voeten gegooid zich teveel te willen bemoeien.
Of dit al dan niet terecht is, de valkuil hoort bij de kernkwaliteit. Ze zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hier kunnen we dus leren om niet te overdrijven in onze kernkwaliteiten. En daarin ligt de uitdaging.
Ik ervoer dit als een van de leukste trainingen die ik vaak heb gegeven, vooral omdat ik niet aan de zijlijn stond te kijken.
Je komt nogal wat te weten hoe de ander je ziet en ervaart en toch elke keer ontdekt dat alles perceptie is met als doel: bewustworden.
Eén van mijn kernkwaliteiten is empathie en als ik hierin doorschiet ben ik sentimenteel.
Wat zijn jouw kernkwaliteiten ( en wees maar overvloedig in het benoemen ervan) en jouw valkuilen/ vervormingen? ( te veel van het goede). Hou deze bij.

In het volgende deel maak je kennis met de uitdagingen en allergieën.

Inspirerende groet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com