Paragnost Eddie en Consulenten

In Actie komen voor het te laat is

in actie komenIn Actie komen voor het te laat is. Zagen en zeuren doen we allemaal op zijn tijd.
We kennen het allemaal, het is te druk, het is te veel, het is te hard , het is te zwaar, en we doen er niets aan omdat we allemaal zo moe zijn van alles.
Dus raken we overprikkeld en daardoor raken onze systemen overbelast. En we gaan gewoon door met klagen en projecteren op elkaar. Tot het moment komt dat we een ergernis worden voor onze omgeving en het van kwaad tot erger aan het worden is.

Niet ieder mens is HSP dat wordt al gauw gezegd. Maar je kan wel gedurende een lange tijd te veel prikkels hebben binnen gehad.
Je raakt dan zo overbelast dat je brein deze overbelasting niet meer aankan en dan slaan de stoppen door. Een mens is niet gemaakt om voortdurend bloot te staan aan zoveel prikkels. In deze maatschappij is er zo een tendens ontstaan dat er nergens meer rust is.
Zelfs op het platteland is er tegenwoordig lawaai.

Opgebrand zijn maar toch doorgaan omdat het moet omdat het niet anders kan omdat niemand anders het voor mij doet , ik moet wel! En je lichaam dan wat al een tijd tegen je praat?, dat al die tijd al aan het vragen is of je het wat rustiger aan wil doen? De negatieve invloed die een burn-out heeft op je lichamelijke en geestelijke gezondheid is enorm. Dat uit zich in pijn, depressieve gevoelens hart en vaatziekten overgewicht, lusteloosheid en vooral tot veel kwaaltjes hebben.
Besteed aandacht aan je lichaam, omdat, en dat heb ik al eerder aangegeven, ‘’je lichaam spreekt tot je’’.

Het is zo makkelijk om te denken dat je klachten voortkomen uit andere dingen ,zoals ik heb niet goed gelegen op mijn kussen vannacht daardoor heb ik last van mijn nek, of ik heb vast iets verkeerds gegeten dat ik zo een last van mijn maag heb. Een burn-out manifesteert zich het eerst in je lichaam. Veelvuldige pijn is een opeenstapeling van stress en angst.

Meestal is Burn-out gerelateerd aan werk. Eigenlijk zou je jezelf meteen moeten loskoppelen van je laptop en je gsm. Geen berichten meer beantwoorden van collega’s of vrienden, en aangeven dat je even rust nodig hebt. Want als je dit niet op tijd doet en je blijft maar doorgaan dan wordt het van kwaad tot erger.
Je werk is een te groot onderdeel van je leven geworden en als je 24/7 bloot staat aan stress dan kan je niet meer opladen en put je jezelf volledig uit. Dan is een nachtrust niet meer voldoende en wordt je al moe wakker .

Als je niet helemaal alles kan loslaten las dan zeker rustmomenten in, en zet je hoofd uit. Te veel in je hoofd blijven zitten is ook uitputtend en je maalt de hele dag door.

Stress dringt door in alles wat je doet dus ook in je persoonlijke relaties en hoe je omgaat met de mensen om je heen. Zelfs als je denkt dat je de volledige controle over je stress hebt, zijn je huisgenoten en de relatie meestal de gebeten hond, door ruzie uitbarstingen en onnodige irritaties naar elkaar.

Als je voortdurend een misselijk gevoel hebt door de zorgen en de spanning, of omdat je nog dit of dat of zus en zo moet doen, dan mag je echt gaan opletten.
Je krijgt niet voor niets signalen. Negeer je deze signalen dan komt de onvermijdelijke klap met de hamer en kun je straks niets meer.

Wat je kan doen is dit: bespreek met je partner je gevoel, en leun een beetje op mekaar.
Wees niet te trots om hulp te vragen en blijf jezelf niet nodeloos uitputten.
Neem op tijd je rust. Je hoeft niet de hele dag door te werken.
Er zijn niet voor niets pauzes in het leven geroepen.
Leer te ontspannen, en sla je laptop regelmatig dicht.
Breng tijd door met je geliefden en verwijder jezelf wat regelmatiger van je werk.
Heb meer plezier in je leven en leef een beetje meer ipv slaaf te zijn aan het systeem. Plan ontspanning in net zoals je elke dag je werk doet. Als je leuke dingen in het vooruitzicht hebt dan kun je daarnaar toe leven. Stop met alcohol en te veel koffie drinken om op de been te blijven.

Burn-out kan behoorlijk negatief maken en zelfs als je van nature een positief mens bent kun je mensen gaan veroordelen en of cynische gedachten of uitspraken hebben.
Ook kan je een gebrek aan motivatie hebben en het werk wat je met zoveel plezier deed kan je niet meer blij maken.
Wat je kan doen is beter organiseren.
Een groot deel van de stress die we ervaren gedurende de dag is een gebrek aan structuur.
Neem de tijd even om je werkzaamheden beter te organiseren en las meer rustpauzes in door bv een uur te werken en daarna 10 minuten pauze te nemen.

Op deze manier door steeds even een pauze in te lassen krijg je ook wat meer ontspanning en voel je dat je meer en meer rust in je systeem kan opbouwen ipv stress.
Pauzes inplannen is beter dan te moe zijn om de pauzes te nemen en maar door te gaan omdat het werk dan af is.
Je hebt op den duur geen veerkracht meer om onverwachte dingen op te vangen omdat je continu onder druk staat.
Geen energie meer, geen plezier meer, geen leuke dingen meer om te ontspannen en te veel stress. Dat is niet waar de mens voor is gebouwd.

Leren om meer te relativeren en niet alles zo heel belangrijk te maken wat er om je heen gebeurt is beter voor je dan maar alle trivialiteiten om je heen aandacht te geven.
Zorg dat jij je leven beheerst en niet dat het leven jou beheerst. Werk aan jezelf, je bent niet zomaar van een burn-out af.

Kom in actie om de verandering door te voeren in je leven, en wacht niet tot het te laat is. Met simpele en kleine stapjes kun je de controle over je leven weer terugnemen.
Start er vandaag mee, ik wens je veel succes.

Warme groet,
Lis