Paragnost Eddie en Consulenten

Hoe veilig voel jij je?

Hoe veilig voel jij je?Velen zullen de vraag beantwoorden, zonder er ook maar een moment bij stil te staan. Advies: Sta eens even stil, hou eens even op met rennen, ga eens echt voelen. Hoe voel jij je echt?

Als therapeut werk ik aan het ‘weer’ veilig voelen en groeien naar zelfvertrouwen. Opvallend is dat veel cliënten/mensen zich helemaal niet bewust zijn van hun daadwerkelijke gevoelens. Waarschijnlijk een gevolg van een maatschappij waar vooral in gepresteerd moet worden. Een maatschappij waarbij hoog sensitiviteit veel en veel meer benoemd wordt, soms lijkt het zelfs een hype. Dit klinkt niet echt aardig besef ik. Sta nu eens even stil … voel eens wat je echt voelt!

Het niet willen voelen, of niet kunnen voelen is een kernwoord bij velen cliënten/mensen, afhankelijk van de opvoeding is er niet altijd aandacht besteed aan het simpele ‘hoe voel jij je nu?’ Eerlijk gezegd, ook ‘ik’ vergat het als moeder te vragen aan mijn kinderen. Logisch want ook ‘ik’ had niet geleerd dat er iets was als gevoel.

Overlevingsstrategieën zonder er erg in te hebben. Niet weten, wat dat eigen gevoel nu is. Hoe kan men dan spreken over ‘veilig voelen’.

Veel wordt er gesproken over je moet vanuit je ‘hartcentrum’ of hartchakra’ zenden, sturen/zenden. Hoe stuur je de wereld liefde vanuit je hartcentrum zonder jezelf veilig te voelen? Of hoe kan je ontvangen in je hartcentrum zonder je veilig te voelen? Want als we nu eens eerlijk zijn, is er dan niet vooral angst en/of afhankelijkheid van anderen? Want wat als … degene nu niet te vertrouwen is? Degene mij of anderen pijn doet? Degene me in de steek laat? Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is al een vaker geschreven: Angst is een slecht raadgever!

Als je die voorgaande vragen eens leest, is dit dan ook voor jou van toepassing? Hoe beantwoorde jij de vraag? Ik voel me veilig, Ja of Nee? Is dat antwoord nu toch anders geworden? Waarschijnlijk wel. Voor bijna iedereen geldt dat er ooit wel eens een gebeurtenis in het leven heeft plaatsgevonden waarbij het veilig voelen of vertrouwen is beschadigt.

De kunst is om eerlijk te zijn naar jezelf. Soms de vraag aan jezelf te stellen: Vertrouw ik mezelf? En voor de weinigen waarbij het geldt, zit je in volledige zelfacceptatie, en durf je volledig te vertrouwen op dat wat je voelt?

Vorenstaande heeft vaak een lange weg af te leggen. Zeker omdat het geen fijne weg is. Maar een weg vol confrontatie naar het verleden en mensen die je lief zijn je misschien hebben pijn gedaan of teleur hebben gesteld.

Toch is het mogelijk om die weg te bewandelen. Daarbij is het belangrijk om het eindresultaat voor ogen te houden. Dat waar jij naar toewerkt. Een proces dat bestaat uit realisatie, ruimte innemen, durven, mogelijk jezelf dwingen tot zaken waar je eigenlijk geen zin in hebt.

In beweging komen betekent letterlijk in beweging komen. Of dat nu emoties zijn of fysieke actie.

Juist door met de emoties of fysieke lichaam aan de slag te gaan komt er verandering en vertrouwen. En wie weet dat kleine stukje veilig voelen waar iedereen naar verlangt.

Medium Esther