Paragnost Eddie en Consulenten

Help, mijn kat is agressief

Help, mijn kat is agressiefHelp, mijn kat is agressief. Wat gaat er om in een dier dat agressief gedrag vertoont. Heel veel en niet alles is zomaar te verklaren in het gedrag van dieren. Net zoals het gedrag van mensen niet zomaar te verklaren is.
Agressie bij dieren dient om zowel zich te verdedigen als om aan te vallen. Ik ben een kattenvrouw en heb me gespecialiseerd in de kat en toch weet ik niet alles. Wat ik niet weet laat ik los en verbind me met de ziel van de kat. Een kat kan zich heel kwetsbaar en onveilig voelen en dit is niet de fout van de verzorger. Daar zit precies een dingetje. De verzorger denkt snel ‘het is mijn fout, ik heb iets verkeerd gedaan’. Ik stel de verzorger gerust en zoek naar een ingang bij de kat. Eerst moet ik ook het vertrouwen winnen van de kat en dat is niet altijd gemakkelijk.
Katten die niet op jonge leeftijd aan mensen gewend zijn gemaakt, zijn vaak heel teruggetrokken en weren alle toenaderingspogingen af door hun klauwen te gebruiken. Ze willen jou geen pijn doen, maar geven aan dat ze afstand houden, grenzen aangeven. Je begrijpt er geen jota van. Je hebt het beste voor met je kat. Je wilt je kat aaien, op je schoot knuffelen, aanhalen. Niet dus en daarop had je niet gerekend.
Blijf je maar proberen je kat te forceren op je schoot te krijgen, te aaien dan gaat het vaak van kwaad naar erger. Je kat zet zijn tanden en nagels in je huid om te ontsnappen aan je pogingen. Je voelt je ontgoocheld en snapt maar niet wat je verkeerd hebt gedaan.
Het vraagt geduld om de oorzaak te vinden, want in dit geval is angst de oorzaak van het uithalen. Maar waar is je kat dan bang voor? Want het is niet zo eenvoudig om dit te achterhalen. Dat vraagt geduld, heel veel geduld en vertrouwen in jezelf. Het eerste wat ik hoor is dat je beter de kat kan wegdoen, want de kat moet je niet, denk je. Neen, niet doen. Je doet je baby die uren en uren en dagen na elkaar huilt en ontroostbaar is toch ook niet weg?
Een kat die niet gewend is aan menselijk contact moet echt ervaren dat de mens veilig is. Eigenlijk voelen katten die weinig sociaal contact hebben gehad zich prima met zichzelf. Je hebt juist die kat in huis gehaald en wel voor een reden. Alleen zijn jouw verwachtingen en die van de kat even anders. De kat vindt het prima een thuis te hebben en jij hoopt op meer. Je wilt graag dat je kat zich aan je hecht en dat begrijp ik heel goed.
Het beste is je kat te laten wennen aan jou en aan zijn behoeften. Niet direct benaderen, maar rustig aan het contact opbouwen. Je zal langzaam maar zeker ervaren dat je kat zich minder bedreigd zal voelen en zich hierdoor minder agressief zal opstellen. Laat je kat naar jou toe komen, al kriebelt het om je liefde en affectie te tonen aan je kat. Voel je niet afgewezen. Dat kan op een diepere laag een thema in jouw leven weerspiegelen.
Eigenlijk ervaar ik de dierenwereld als bijzonder boeiend. Elk dier is uniek en authentiek en dat maakt het net zo mooi. Bovendien zijn dieren onze eerlijkste spiegels die ons laten zien hoe we met levensthema’s omgaan.
Ik werk ondersteunend met Bachbloesems voor dieren, zowel voor mens én dier, healingen op afstand (en ook met de toestemming van het dier) zijn heerlijk. Sommige dieren vertellen me spontaan hun verhaal en altijd met respect voor hun verzorgers, sommige dieren laten me meer voelen zonder teveel woorden.
Dit blog is uiteraard slechts een summiere uitleg van wat er nog allemaal kan meespelen in het gedrag van katten.
Heb je vragen over je kat(ten) of andere huisdiertjes, dan ben je welkom. Gelieve voor een consult een foto door te sturen van je geliefde huisdier en de naam. Voor medische vragen/problemen hou ik strikt aan de afspraak om vooraf een dierenarts te consulteren. Goeie afspraken maken goeie vrienden, ook wat mijn diepe liefde voor dieren betreft.