Paragnost Eddie en Consulenten

Gemoedsrust

GemoedsrustGemoedsrust   ‘Waar en hoe vind ik rust, gemoedsrust, kalmte, rust, vrede?’
Mocht ik hierop een antwoord weten voor jou, maar helaas heb ik dat niet. Er bestaat geen handboek voor het leven. Er bestaan evenmin pasklare antwoorden, laat staan dat ik dit voor jou kan invullen. Onlangs kreeg ik de vraag van iemand die me vroeg hoe ze van haar verdriet kon afgeraken.

We willen van iets afgeraken, omdat we geleerd hebben dat voelen of teveel voelen niet goed zou zijn. Niet goed voor wie? Niet goed waarvoor? Een baby laat ons elke emotie zien en houdt nog geen rekening met wat goed en wat niet goed zou zijn. Het wordt helaas snel anders. Ervaar je verdriet dan heeft jouw verdriet je iets te vertellen. Je verdriet vertelt je iets waarom je verdriet ervaart en voelt. De vraag is hoe je met datgene waarover je verdriet ervaart en voelt omgaan. Elke emotie die je ervaart heeft iets te vertellen over onszelf. De bereidheid om naar jouw verhaal te luisteren, creëert meer rust in je hart.
Waar anders dan in jezelf vind je gemoedrust? Je kan je verhaal delen, ontelbare keren, maar slechts jij bent in staat om de tranen die stromen te verzachten tot je helemaal samenvalt met jezelf. In rust en vrede. Je aanvaardt wat er is en je ziet en voelt glashelder waar jouw hart je heen leidt. Het zoeken naar manieren om van je verdriet af te geraken heb je losgelaten, je bent wél de weg van aanvaarding ingeslagen.

Veel van de moeilijkheden die je ervaart, houden weer op. Het leven blijft zich ondanks moeilijkheden en tegenspoed verder ontplooien. Je kan nog middenin het verhaal zitten, het hele plaatje nog niet overzien of je weet niet hoe het verder verloopt. Accepteren dat alles in wezen op aards niveau onzeker is en met onzekerheid leren omgaan, creëert uiteindelijk rust en gemoedsrust.
Hierin kan ook jij een bijdrage zijn voor de ander door hen te laten ervaren dat ook zij rust en gemoedsrust kunnen vinden.