Paragnost Eddie en Consulenten

Gaat de aarde ook dood mama, net zoals opa?

Gaat de aarde ook doodGaat de aarde ook dood mama, net zoals opa? Vraagt een 4 jarig kind aan zijn moeder. Je zult als moeder geconfronteerd worden met zo’n doordringende vraag en welk antwoord geef je. Wat spookt er door dat koppie heen, vraag je je af.

Kinderen pakken alles op wat ze zien, horen en doen ze na. Het is net als of ze het allemaal nog niet in de gaten hebben, maar niets ontgaat ze. Deze vraag is dus helemaal niet zo gek van dit kind. De laatste tijd zijn we veel bezig aandacht te geven aan de CO2 uitstoot, de plastic soep, de dieren die gevonden worden met kilo’s plastic in hun lijf. Dat jochie hoort dat en begint zich dingen af te vragen.

Vaak zijn kinderen nog slimmer in de dingen dan de volwassenen. Ze leven nog heel erg op hun gevoel en ze vragen zich veel af. De dood is voor hun nog niet echt iets wat ze al kennen en willen ze er dus iets over weten. Het is niet iets wat je bespreekbaar gaat maken met een kind van 4. Maar ergens heeft dit kind het opgepakt en heeft hem bezig gehouden en schudt hij ons er ook mee wakker.

Kan de aarde ook dood gaan, is een hele mooie zinvolle vraag en ja, dat kan. Als we doorgaan zoals we hebben gedaan, putten we de aarde helemaal uit. Halen we alles weg wat de aarde ons te bieden heeft. Kijk maar eens naar de kanten van de weg, bezaaid met rommel. Alles wat we weggooien en op de aarde neerkomt, heeft impact op de aarde, de mensen en dieren die er op mogen leven.

De bijen kunnen zonder ons, wij kunnen niet zonder de bijen. Heftig als je dit tot je door laat dringen. Wel eens bij stilgestaan hoe makkelijk dat uitgekauwde stukje kauwgom die je op de grond gooit, een dier er zich mee kan verwonden, of het opeet. De vraag of de aarde dood kan gaan, is een diepzinnige en er eens bij stilstaan wat jij er toe kan bijdragen om voor je kinderen de aarde zo leefbaar mogelijk te maken, is geen sinecure.

De moeder gaat met haar kleine man aan tafel zitten en stelt een wedervraag. Dat doet ze expres en pakt ze goed aan. Vertel, waarom je vraag je dit? Omdat ik zie mama, dat dieren dood gaan, dat mensen doodgaan, dan gaat de aarde toch ook een keer dood. Mama snapt zijn vraag beter nu en geeft tekst en uitleg.

De aarde dood, dat kan, altijd eerlijk zijn als moeder, anders ontdekken ze later dat je hebt gelogen en vertrouwen ze je niet meer. Alleen weet je, als jij er voor zorgt dat je alles altijd in de prullenbak gooit, goed voor de beestjes zorgt, voor de natuur en andere mensen, maar ook voor jezelf, dan gaat de aarde niet dood. Want we kunnen samen heel veel betekenen en er voor zorgen dat we altijd hier op deze aarde kunnen blijven wonen.

Het kind is gerustgesteld, en geeft aan te doen wat mama zegt, maar stelt er direct nog een vraag overheen. Ga ik wel dood mama? Weet je, op een gegeven ogenblik dan hebben we alles gedaan, hebben we alles gezien en dan ben je zover je plaatsje in te leveren voor iemand anders die nog niet alles heeft gezien.

Maar we gaan niet echt dood zegt mama, we blijven op een bepaalde manier hier. Er is een spirituele wereld en als je daarin gelooft, dan weet je dat we allemaal er nog zijn, maar op een andere manier. Denk maar aan opa, die is er niet meer en toch praat je af en toe tegen opa, net of hij er weer is. In ieder geval ga jij nog heel veel zien en meemaken, blijven papa en mama nog heel lang bij je en gaan we er samen een mooie wereld van maken. Ga je mee, gaan we naar buiten, de beestjes eten geven en hun hok schoonmaken. Zo zorgen we goed voor alles wat leeft en bloeit. Zullen we dat samen doen.

Dit jochie heeft meegekregen dat het leven eindig is, en dat het bij het leven hoort. Heeft de geruststelling gekregen dat de aarde, als we die goed verzorgen, nog heel lang voor ons blijft zorgen en dat we weliswaar dood gaan, maar ook eigenlijk weer niet. En, hij weet nu dat er een mooie spirituele wereld is, waar hij op kan vertrouwen.

Medium Claire