Paragnost Eddie en Consulenten

Ervaringen versus fouten

Ervaringen versus fouten Dat heb je heel waarschijnlijk van jongsaf aan zo geleerd.
Nog verder doorgetrokken spreek je over jezelf uit dat je een mislukkeling bent.
In werkelijkheid leer je meer over de dingen die zogenaamd mislukt zijn dan over het feit dat je je zelf neerzet als een mislukkeling. Want dat ben je niet. Je bent een mens met menselijke ervaringen waarin je mag experimenteren.
De ruimte die je aan jezelf gunt is een belangrijke ruimte voor jezelf. Dit is trouwens ook wat kinderen doen in de meest gunstige situaties: ruimte nemen om volop te ontdekken, te oefenen, te experimenteren en te leren. Spelenderwijs. Hierin ontbreekt vaak bij volwassenen de speelse dimensie.
De meeste mensen ervaren een heel diepe ontgoocheling, schaamtegevoel tot zelfs woede als de plannen waarin er zoveel tijd, energie en geld geïnvesteerd werd, in duigen vallen.
Je kan in die gevoelens jezelf vastzetten en jezelf saboteren.
Je kan deze ervaringen ook beschouwen als ervaringen waarin je weer nieuwe mogelijkheden kan ontdekken.
Elke zogenaamde ramp is een prikkel en een waardevolle aanwijzing volgens Ralph Waldo Emerson, één van de meest invloedrijke Amerikaanse denkers. Hierin kan ik me dan ook vinden.
Elke situatie waarin je niet aan je verwachtingen voldoet is een kans om iets heel belangrijks te leren over je gedachten en je gedrag.
Je hoeft jezelf niet aan de schandpaal te nagelen en evenmin moet je dit doen bij iemand anders.
Als iets niet werkt of niet de bedoeling is, is het meest verstandige wat je kan doen: loslaten met mildheid
Of het nu gaat over jou of iemand anders. Wanneer je kijkt naar de manier waarop je met teleurstellingen en verlies omgaat, en je merkt dat dit het vuur van je creativiteit dooft, kan je dit zelf veranderen. Niemand kan dit doen voor jou. En dat we soms heel ver en diep moeten terugkijken van waaruit we onszelf als een mislukkeling neerzetten, is ook in veel verhalen gebleken.
Je ontwikkelt een kracht in jezelf waarin je zelfsaboterende gedachten niet meer de macht geeft over jouw leven.
Er is dus een groot verschil tussen macht en kracht. Je hebt de kracht in jezelf om van binnenuit alle gedachten en overtuigingen over jezelf te veranderen. Alles wat je naar binnen hebt gehaald vanuit de macht die opvoeder, leraren enz. over je hadden via taal, kan je veranderen. En dat vraagt je bewust te worden van alles wat niet meer bijdraagt om vanuit zelfvertrouwen je ding te doen.
Je neemt het heft in eigen handen en je gaat de uitdagingen aan.
In plaats van je als een slachtoffer terug te trekken, wakker je je innerlijke vuur aan.
Groei is een weg van experimenteren, beproevingen, vergissingen en overwinningen.
We kunnen ook nog leren een lichtpuntje voor elkaar te zijn.