Paragnost Eddie en Consulenten

Eigenwaarde Deel 1

Eigenwaarde Deel 1Eigenwaarde Deel 1. Waaraan ontlenen we onze eigenwaarde of wat hebben we geleerd waarvan onze eigenwaarde afhangt?
Afhankelijk van waar onze wieg heeft gestaan hebben we allemaal geleerd dat eigenwaarde met veel dingen verbonden werd. Een goed inkomen, een interessant werk, een mooie eigen woning, een hoog diploma of meerder diploma’s, interessante vrienden.
Om maar een paar voorbeelden aan te halen. Eigenlijk zijn dit allemaal dingen waarmee we ons op jonge leeftijd mee identificeren.
Kortom geld, status, bezit en hoe anderen over ons denken heeft vaak een enorme invloed op de manier waarover we over onszelf denken.
Grappig dat we vaak heel tegenstrijdig zijn in wat we zeggen, wat we doen en hoe we ons hierbij voelen. Ik hoor vaak zeggen dat geld niet alles is, geld niet gelukkig maakt, en ik zie tegelijk dat degenen die dit zeggen 2 tot 3 jobs hebben. Niet om de eindjes aan elkaar te knopen, maar omdat de familie dit ziet onder meer als een teken van hard werken.
Het is dus het verlangen en het hunkeren naar waardering, respect waardoor het zelfbeeld en de eigenwaarde worden versterkt, door anderen. Doe je het niet, dan ben je bang voor afkeuring en afwijzing en daar gaat je zelfbeeld van wiebelen.
Eigenwaarde kan je enkel in jezelf vinden. Komt de waardering niet van buitenaf of wordt je die waardering ontnomen, dan weet je niet meer wie je bent.
Ik hoor wel eens de zucht van menige klanten: ‘Ik weet niet meer wie ik ben, ik heb me een kwart van mijn leven opgehangen aan wat anderen me vertelden wie ik was en wie ik moest zijn om iemand te zijn’.
Stel maar eens heel spontaan de vraag aan iemand die je pas leert kennen in een cursus bijvoorbeeld ‘Wie ben je’? Het overgrote deel antwoordt met: ‘Ik ben therapeut, ik ben medium, ik ben directrice/directeur van een school, ik ben moeder van drie kinderen, ik ben de vrouw of de man van’.
Op basis van die rollen vormen we al een beeld over iemand en wordt het beeld vrij snel gekoppeld aan een gevoel. Een paar voorbeelden:
– Oh dat is interessant, een medium, die kan mijn toekomst voorspellen. Die hou ik wel te vriend.
– Wow, een directrice/directeur van een school. Wel heel interessant om haar/hem in mijn vriendenkring te hebben. Er zal wel geroddeld worden.
– Een therapeut, de zoveelste beter-weter die zelf best veel problemen zal hebben; waarom zou deze anders dit beroep gekozen hebben?
– Een moeder van drie kinderen? Wat komt die hier in die cursus doen? Een late roeping zeker?
– De vrouw van… weer zo eentje die zich laat onderdrukken door haar man, ze heeft geen eigen identiteit zeker?
Dit zijn slechts enkele voorbeelden.
Stel je eens voor dat je terugvalt op jezelf. Op wie je bent, zonder al die rollen. Je laat elke rol die verbonden is met uiterlijkheden, andere mensen, situaties even los en je neemt de weg naar binnen, bij jezelf.
Wat voel je dan?
Hoe voel je je dan?
Of denk je dat dit onmogelijk is?
Wat zou er kunnen gebeuren als je enkel jezelf bent, je naam noemt en samenvalt met IK BEN?
Is het genoeg? Volsta je voor je zelf?
Voelt het leeg en is er niemand thuis?
De doelen van deze blogs zijn niet bedoeld om te ontkennen dan wel te erkennen wie we van binnenuit zijn en wat we werkelijk voelen.
Ongeacht wie jou belangrijk of niet belangrijk vindt, wie jou interessant vindt of niet interessant vindt.
Want vinden includeert oordelen en oordelen vertraagt en belemmert spiritueel bewustZijn.

Wordt vervolgd.