Paragnost Eddie en Consulenten

Durf te vragen om …

Durf te vragen om …Op diverse sociaal media is het een bekend zinnetje geworden met de hatchtack #dtv. Het kan leuk zijn om gewoon eens te vragen, te durven vragen ongeacht de vraag. Gewoon eens kijken wat er gebeurd. Zullen er veel mensen reageren of juist weinig? Wordt de vraag begrepen?

Dat begrijpen gaat bij veel mensen gepaard met de verwachting. De verwachting dat een ander begrijpt wat ‘ik’ bedoel. Het aannemen dat er iets duidelijk verteld wordt in de verwachting dat de ander het begrijpt. Blijf dus navragen!!!

Als medium/paragnost mogen we vaak verduidelijking geven. Op welke wijze dan ook. Soms leggen we het op verschillende manieren uit. Soms begrijpt de ander het in één keer.

Aan de consulenten op telefoonlijn wordt het nodige gevraagd. In allerlei gradaties. Dat kunnen de bekende liefdesvragen zijn, de waarom vragen die niet altijd even makkelijk geaccepteerd worden als ze worden uitgelegd. Ieder mens heeft gelukkig een eigen wil. Maar ook vragen die gaan over trauma’s, kinderen, verhuizing, werk etc.

Sommige cliënten volgen al therapie. De meest gehoorde ‘klacht’ hierover is dat de cliënt een uur op de stoel zit, als het meezit van zich mag afpraten, maar er gebeurd verder niets! Dit kan jaren voortduren. In sommige gevallen bewust, omdat alleen de overlevingsmodus van de cliënt mogelijk is. Echter vroeg of laat kan er gewerkt worden aan de problematiek.

Andere cliënten raden we soms aan om professionele hulp te zoeken, vaak naast dat de ‘consulenten’ gewoon bereikbaar blijven en hulp blijven bieden door middel van gesprekken aan de telefoon. Ook dan is het lastig om de juiste hulp te vinden blijkt soms.

Vaak voelen de consulenten welke therapieën het beste bij de cliënt past en zullen dat aanraden. Het is natuurlijk aan de cliënt wat men doet met het advies.

Zelf ben ik zowel medium/paragnost als erkend psycholoog. Soms maak ik dan ook het grapje. ‘Ik zal je een geheimpje vertellen, er zijn er meer zoals ik’ alleen is het even zoeken. Vooral omdat vele dit niet openbaar zullen neerzetten vanwege eventuele veroordelingen.

Het veel gehoorde ik mag een uurtje praten, is veelal niet nodig. Een advies is hierbij ‘Vraag de behandelend therapeut, om een behandelingsplan!’ Dat is een recht.

Wat dan wel grappig is, dat bij een behandelingsovereenkomst op dit moment door vele cliënten die de therapeuten hebben heel vreemd wordt opgekeken. Een behandelingsovereenkomst is verplicht voor de therapeut en cliënt om te ondertekenen. Bij therapeuten wordt een behandelplan vaak mondeling besproken en/of per mail bevestigd. Of inderdaad met een behandelplan op papier.

Waaraan kan je een erkende therapeut herkennen? Die heeft een AGB-code of BIG registratie. Daarnaast een regeling wkkgz. En een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Het is soms erg veel qua papieren. De onduidelijkheid over de behandelingsduur en plan is een veel gehoord probleem. Durf dus te vragen om de ingeschatte tijdsduur of aantal benodigde behandelingen en een eventueel behandelingsplan.

Het hoeft niet heel uitgebreid te zijn. Maar wel een richtlijn en duidelijkheid te verschaffen. Net als de consulenten op de telefoonlijn waarvan de cliënt verwacht dat zij naar het beste vermogen helpen. Mag dat ook bij elke soort therapeut verwacht worden.

Met bovenstaande wordt niet over eventuele vergoedingen gesproken! Dit is per therapeut en cliënt zeer verschillend. Dat kunt u het beste met de behandelaar/therapeut bespreken.