Paragnost Eddie en Consulenten

Depressie

DepressieDepressie. Er zijn veel oorzaken voor depressie. Vanuit de Chinese geneeskunst wordt depressie op dieperliggende benadering onderzocht. De moeite waard om bij jezelf te onderzoeken waarvoor je gevoelig bent en hoe je omgaat met een aantal factoren die een depressie worden veroorzaakt.
In eerste instantie kan er sprake zijn van een stagnatie van de lever-energie of Chi. We weten vanuit de Chinese geneeskunde dat alle organen verbonden worden met emoties. De lever zorgt ervoor dat de energie vloeiend door ons lichaam stroomt. Wanneer emoties als boosheid, wrok, frustratie opgekropt wordt, kunnen deze imploderen en de energie blokkeren, waardoor depressie ontstaat.
Depressieve gevoelens kunnen ook ontstaan door een tekort aan energie/chi en dit geldt vooral voor de hart-energie en de long-energie. Als de hart-energie zwak is, kan je een gevoel van afstomping ervaren, een gebrek aan innerlijke blijdschap en vreugde. Als de long-energie zwak is, kan je een gebrek aan energie ervaren, je uitgeput voelen en depressief worden. Je bent niet in staat versterkende lucht in de longen op te nemen. In de Chinese geneeskunde wordt het hart verbonden met gekwetstheid, droefheid en de longen met verdriet. Je kan je dus voorstellen dat dit op termijn aanleiding kan geven tot ziekten als de oorzaak van de emoties niet bij de wortel wordt aangepakt.
Vochtigheid kan eveneens verhinderen dat de energie vloeiend stroomt, wat eveneens tot depressie kan leiden.
Depressie kan gaan van een zich gedeprimeerd voelen tot een depressie die zo slopend is, dat het bijna onmogelijk is om zonder hulp te functioneren. Ze kan ontstaan door uitwendige situaties zoals een verbroken relatie, het overlijden van een dierbare, financiële zorgen, problemen op het werk. Het omgaan met verdriet, angst, zorgen is een heel belangrijk deel van het helingsproces.
Soms is het moeilijk om precies te bepalen wat de oorzaak van een depressie is. Het is in elk geval heel moeilijk om uit een depressie te geraken als je er eenmaal in zit. Een veelvoorkomende oorzaak is onuitgesproken boosheid. Als deze implosie van emoties herkend wordt en de gevoelens verwoord kunnen worden, kan een depressie heel goed verholpen worden.
Om meer inzicht te krijgen is het heilzaam om een dagboek bij te houden, maar in andere gevallen is het verstandig de hulp in te schakelen van een professionele therapeut of natuurgeneeskundige.
Een depressie die wordt veroorzaakt door stagnatie van de lever-energie zal verminderen door beweging. Lichaamsbeweging stimuleert de lever-energie. Er zijn veel manieren om te bewegen, van een flinke wandeling maken tot Tai Chi, Qi Qong. We weten dat mensen die zich depressief voelen geen zin hebben om in beweging te komen en toch is dit wel een eerste stap naar verbetering.
Voeding dat rijk is aan verse groenten, bonen, granen helpt je om energie op te bouwen. Slijm-en vochtvormend voedsel kunnen voor blokkades zorgen waardoor je je zwaar en lusteloos kan voelen. Beter dit soort voeding voor een maandje te vermijden.
Het drinken van alcohol kan voor ontspanning zorgen. Sommigen voelen zich hierdoor minder depressief. Op langere termijn echter kan alcohol evengoed een depressie veroorzaken. Stagnatie van de lever-energie is vaak een oorzaak van depressie en alcohol kan deze stagnatie versterken.
Onderschatten we de gevoeligheid voor het klimaat niet. Sommige mensen worden beïnvloed door vochtig weer en ontdekken dat ze depressiever worden als het langdurig vochtig en somber weer is. Ook mensen die in vochtige huizen wonen, kunnen ook depressief worden! Dit probleem kan aangepakt worden met een vochtvreter.
Depressies kun je laten behandelen via Acupunctuur, Tuina-massage en Chinese kruiden.
Algemeen duidt een stagnatie van de chi of energie aan dat de energie zich niet naar behoren voortbeweegt en omdat chi erg verfijnd en licht is, zal de chi-stagnatie vaak komen en gaan met beweging of afhankelijk van onze stemmingen. Pijn kan zich gemakkelijk verplaatsen, symptomen komen en gaan. Symptomen verminderen na een Tuina-massage. Er is dus veel meer in verband te brengen, dan hetgeen wordt aangenomen.
Kies je voor een alternatieve gedegen aanpak, weet dat slechts de wortel van het probleem aanpakken heilzame resultaten geeft, alleen is een bewuste kijk op je leven onontbeerlijk.
Zelf heb ik heel wat jaren geleden een opleiding natuurgeneeskunde en homeopathie gevolgd en voel ik me ook heel sterk aangesproken tot de Chinese geneeskunde. Via de opleiding Emotioneel Evenwicht van Dr Roy Martina kon ik ook uitgebreid leren hoe vanuit de Chinese geneeskunde onder meer organen, emoties met elkaar zijn verbonden.
Niettemin ben ik geen arts en zal ook nooit medisch gerichte uitspraken doen, maar kan ik zeker wel zinvolle adviezen meegeven om je gezondheid op een meer totale manier aan te pakken, op een bewuste manier. En uiteraard kan ik ook emotioneel gerichte pijnpunten aanraken vanuit deze invalshoek, die niet altijd als prettig ervaren wordt.
Het is toch maar de keuze die ieder voor zichzelf kan maken om over zichzelf te reflecteren of door te gaan op oude leest.