Paragnost Eddie en Consulenten

Afleiding

AfleidingIn het drukke alledaagse leven worden wij, mensen nogal eens afgeleid van dat wat nu echt belangrijk is. Overal is ruis, schreeuwende krantenkoppen, tijdschriften, tv en vooral: overal en nergens sociaal media.

Een tijdje geleden was het zelfs een nieuwsitem dat er een restaurant ergens in Frankrijk besloten had dat wanneer de cliënten op de telefoon aan het gapen waren er een gele kaart gegeven wordt, en bij de rode kaart worden ze de deur uitgezet. Dit is hopelijk zo ongeveer het dieptepunt, hoewel het kan altijd erger zegt men …

Op sociaal media en ook in de zogenaamde kranten, tijdschriften etc. worden hele nieuws ’feiten’ ongecontroleerd weergegeven. Bronnen worden niet nagekeken. Sterker de bronvermelding is nu de andere krant, die ook de bronvermelding niet heeft bekeken. Nieuws wordt ongecontroleerd de wereld in geslingerd als echte feiten. Een bron waarvan veel mensen zomaar aannemen dat het klopt. Het is de waarheid want het staat op internet, Wikipedia of is in het nieuws. Wikipedia wordt informatie aangeleverd door mensen, waarschijnlijk controleert Wikipedia nog wel de informatie. Zonder feiten te weten, te onderzoeken wordt het aangenomen als waarheid, waarbij men dan ook nog even de eigen interpretatie over het nieuwsitem aanneemt.

Prachtig al die afleiding … Feiten onderzoeken is niet alleen maar achter de laptop of pc, tv kijken, kranten lezen. Het is op onderzoek uitgaan. Feiten gaan zoeken, ervaringen krijgen, eigen inzichten.

Zo krijgen ‘we’ nogal eens de vraag aan de telefoon, maar hij/zij zit op Whatsapp dus … Niet iedereen is even ervaren, de ene zet het uit, de ander vergeet het uit te zetten, waardoor het lijkt of men er de hele dag op Whatsapp zit. (Niets anders te doen?) Facebook een andere sociaal media brengt dat cliënt nogal eens op de profiel gaat kijken, alsof op facebook heel het dagelijks leven van een mens staat. Het leven speelt zich niet alleen af achter een laptop of telefoon! Dat het inmiddels wel zo lijkt is zonder meer een feit. De aanname die een aantal of misschien wel het merendeel van de mensen maakt is ook een feit. Ieder heeft een aanname met een eigen interpretatie.

Afleiding … zolang je al je aandacht op iets anders focust hoef je je niet met jezelf bezig te zijn. De richting naar buiten, het nieuws, de andere persoon en meer zijn interessanter?

Is het niet belangrijker om te begrijpen wat er in jezelf afspeelt? Wat maakt het dat je zo druk met iets anders bezig bent? Maar niet waar wat er nu eigenlijk in jezelf afspeelt?

Een aantal mooie tools in de communicatie zijn daarvoor:
1. Wie wil dit?
2. Wat wil ik?
3. Wil ik dit?
4. Waarom wil ik dit?
5. Waar wil ik dit?

Ook wel de 5 W’s in diverse communicatieve vaardigheidstrainingen genoemd. Daar zou nog aan toegevoegd kunnen worden: Hoe, Hoe Laat?

Hoewel een zeer nuchtere aardse tool is het zeker goed toepasbaar en inzetbaar. Het zorgt er in ieder geval voor dat er weer met ‘het zelf’ aan de slag gegaan mag worden.

Afleiding is vaak een middel om de eigen pijn en verdriet niet te voelen. Soms kan het zelfs een obsessieve vorm aannemen. Dan is er geen enkele ruimte meer om over andere zaken na te denken.

Terwijl er zoveel moois is om te mogen beleven, te ervaren.

Medium Esther