Wu Wei is een begrip uit het Taoïsme en betekent ‘ niet doen ‘, en verder uitgediept betekent Wu Wei weten wanneer wel en niet te handelen. ‘Het uiteindelijke doel van “wu wei” is het streven naar een evenwichtige situatie en zodoende, zacht en onmerkbaar, in harmonie te geraken met het zelf, anderen, en de omgeving ‘. ( Wikipedia) . In andere informatiebronnen lees ik dat Wu Wei betekent totaal afzien van doelen. De zaken op hun beloop laten…klinkt fantastisch, niet? Maar of het voor iedereen weggelegd is, is maar zozeer de vraag, zeker omdat ik meer mensen om me heen zie die hartstochtelijk met hun doelen bezig zijn en die doelen zo snel mogelijk willen realiseren. Het kan allemaal niet snel genoeg en na die doelen komen alweer de volgende doelen in zicht. Even rustig ademhalen, doe maar rustig drie tellen in en uit. Lukt het drie tellen in en uit of denk je bij jezelf ‘ Schiet op met dat Wu Wei blog, ik heb nog wel andere dingen te doen nl doelen stellen ‘? Even wat humor erin houden, lieve lezer. Neem niets te serieus, want het leven is een groot spel, waarin je ook nog mag bepalen wanneer je iets doet of niet doet. Nou ja, tot op zekere hoogte.
Wist je dat je ook andere wegen kan nemen naar je doel? Begin met één doel en zorg ervoor dat dit doel kristalhelder is én je je helemaal voelt stromen als je pro-actief met je doel bezig bent. Voel je de passie in elke cel van je wezen als je aan je doel denkt? Wat voel je, wat denk je, wat zie?
Misschien is je doel wel helder, doch je wil eerst iets proberen wat gemakkelijker is en toch in de buurt komt van het afzien van doelen.
In dit geval kan je vaker ‘ de stroom volgen ‘ . Go with the flow. Wat uiten we ons heel vlotjes in universeel gebruikelijke uitdrukkingen, terwijl we vaak tegelijkertijd een heel ander gevoel ervaren, laat staan de gedachten erover. Bedenk maar eventjes wat je er zelf bij voelt. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, niet? Go with the flow versus Wu Wei of zijn het twee bewegingen die met elkaar in verbinding staan, net zoals Yin en Yang?
Voel eens bij jezelf wanneer jij je je in een flow voelt , wat je precies voelt en waar in je lichaam ?
Als je in een flow bent, kan je het stressloos het beste van jezelf geven, niet? In een flow ga je helemaal op in het NU. Je gaat helemaal op in wat je doet, je voelt je heerlijk gepassioneerd vol overgave, je ontstijgt in sommige situaties de aardse dimensie want je bent helemaal verbonden met je Hogere Zelf, Spirit.
De meest eenvoudige manier om in een flow te komen, is het om te beginnen jezelf niet moeilijk te maken of moeilijk te laten maken. Ik denk hierbij aan de druk die je kan ervaren op het werk. Slimme werkgevers zorgen ervoor dat werknemers het werk in een staat van flow kunnen doen. Helaas zijn er niet zoveel slimme werkgevers en neemt de werkdruk van langsom meer toe. Gevolg: heel hoog percentage absenteïsme.
Het is ook heel interessant om even stil te staan bij jezelf in het geval jijzelf de werkdruk in stand houdt omwille van diverse redenen. Ik denk hierbij aan de drang om erkenning te krijgen, om te bewijzen dat je de druk aankan, om hogerop te geraken maar ook de angst ontslagen te worden. Het is een mes dat langs twee kanten snijdt.
Herkenningspunten wanneer je je in een flow voelt vat ik even samen :
– Je hebt de ruimte om je volledig je concentreren op wat je doet, zonder gestoord te worden.
– Je kwaliteiten, vaardigheden dienen in balans te zijn met de eisen die worden gesteld ( in een werksituatie) . Als je niet over voldoende capaciteiten beschikt om een taak tot een goed einde te brengen, ervaar je stress en geen flow. Anderzijds geldt het omgekeerde. Als je dingen doet die onder je kwaliteiten en vaardigheden liggen, dan treedt verveling op en ook dat geeft stress.
– Feedback op hetgeen je doet/ onderneemt, zodat je weet of je al dan niet goed bezig bent.
Niet doen of handelen zonder doel is moeilijker dan we denken, omdat we vrijwel op automatische piloot in de doe-modus leven. Zo zijn we opgevoed in het systeem van ‘ presteren, actie, doen ‘ waardoor het een hele opgave is om in de zijn – modus te komen. Dat wordt ons niet geleerd in het hele socialisatieproces, noch in onze opvoeding, onderwijs en absoluut niet op de werkplek. Sommigen stappen uit de vicieuze cirkel, zetten een eigen onderneming op en stappen hierdoor uit de verraderlijke ‘ comfortzone ‘. Ja, het leven is aan de creatieve durvers en ze schieten als paddestoelen uit de grond, merk ik op.
Ik sluit dit blog af met een niets-doen oefening.
Elimineer vanaf nu ( om te beginnen) twee woorden nl ‘ proberen ‘ en ‘ moeten ‘. Proberen houdt onbewust mislukking in. Je probeert iets te doen dat bijdraagt aan je innerlijke rust, maar die kwebbelmind komt al onmiddellijk aanzetten met de saboterende gedachte : ‘ Je hebt andere dingen te doen, dit is nonsens, puur tijdverlies, schiet maar op enz… ‘ . Je doet of het je doet het niet.
En moeten? Vervang eens door een alternatieve uitdrukkingen die de stress van moeten elimineren. ‘ Ik moet naar een verjaardagsfeest ‘ . Is het leuk? Kijk je ernaar uit? Dat is geen ‘ moeten ‘, je bent het niet verplicht, je gaat naar het feest omdat je het leuk vindt.
‘ Ik kies ervoor, ik vind het fijn, ik geniet van , ik kijk ernaar uit , wat fantastisch. ‘ Voel maar even wat het veranderen van het doe-woord moeten in je lijf, je geest, je gevoel ( en humeur) met je doet. We moeten ook daarentegen ook dingen doen die tegen ons gevoel indruisen, omdat we nu eenmaal in een systeem leven die ervoor zorgt dat we nog ons nog steeds aanpassen, laat ons dan de dingen die leuk zijn, taalkundig anders benoemen. Taal en hoe we onze taal gebruiken verandert onze trillingen: opwaarts of neerwaarts.
Hier volgt een mooi begin: dagelijks een half uur niets doen. Je legt alle bezigheden stil, geen tv, niet lezen in een boek, mobieltje uit. Aanvankelijk zie je ene na de andere gedachte voorbijkomen. Kijk naar die gedachte en denk bij jezelf dat het slechts een gedachte is. Dan komt er alweer een andere gedachte en dan kan je hier speels naar kijken, je laat alle gedachten er gewoon zijn. Het zijn slechts gedachten. Je bent niet je gedachte. Identificeer je niet met de gedachten. Je merkt misschien wel dat je heel sterk in je hoofd leeft en weinig verbinding voelt met je lijf. Wees enkel een getuige en laat de oordelen ook maar voorbijkomen. Proficiat als je door de eerste ronde spartelt. Ik heb me hier ook doorheen gesparteld toen ik mijn opleiding tot mindfulnesstrainer begon. ‘ Je pense, donc je suis ‘ . Ik werd moe van mezelf moe te denken. Het is elke dag bewust zijn en opmerken hoe gemakkelijk mijn denken mijn voelen dreigt te overheersen in situaties waarin ik mijn denken en voelen niet onmiddellijk in verbinding breng. Hiervoor visualiseer ik een mooie gouden lemniscaat ( vorm van een platte 8) waarin ik mijn denken en voelen in een rustige ritmische beweging in gedachte of lijfelijk heen en weer verbindt. Je beweegt heel zachtjes je bekken in een lemniscaat, in het midden van je basis vertrekkend naar rechts voorwaarts, zijwaarts, achterwaarts, terug naar het midden van je basis, naar links voorwaarts, zijwaarts, achterwaarts en terug naar het midden van je basis. Bij elke beweging adem je rustig in en uit. Vind je het moeilijk om te visualiseren, zoek dan even op internet een afbeelding van een lemniscaat en experimenteer met de beweging. Het gaat om de verbinding van je hoofd ( denken) naar je lijf ( voelen).
Laat het maar gebeuren, en laat elk oordeel over je denken los. Adem in elke gedachte liefde, acceptatie, mededogen en adem uit elk oordeel, elke afwijzing, elk moeten.
Op een bepaald moment ervaar je zelf hoe het voelt in het niets doen gewoon te ZIJN.
Voel je vrij om te sparren over dit blog.
Heel veel liefs
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com