Een krachtig gezegde uit Tibet, en waar niet echt wordt bij stilgestaan :
‘ Een probleem oplossen met woede is als een roodgloeiend stuk kool uit het vuur graaien en naar iemand gooien ‘.
Woede blijft nooit zonder gevolgen…hoe je het draait of keert….Soms zijn mensen bereid de ultieme prijs te betalen om hun haat tegenover anderen te kunnen uiten. Weet je dat ‘ woede ‘ de meeste dodelijke slachtoffers maakt? Uit de hand gelopen ruzies….die escaleren en leiden tot hartaanvallen tot moord en zelfmoord. Dit is de pure naakte realiteit.
Woede geeft niet alleen dat ze dodelijk kan zijn, maar ze kwetst, verminkt en leidt tot vervreemding. Eén moment van woede kan een leven totaal veranderen, kan een relatie, een vriendschap, een naam van iemand, een carrière kapot maken.
Dit gebeurt onder lijnhouders, als ik het even wil betrekken op de spirituele wereld. De haat die voortkomt uit de duistere kanten, zware concurrentie, het misbruik van de naam van een hart (d) -werkende lijnhouder die niets anders wil dan mensen helpen…een team tot een team maakt, geen tegenstanders-mentaliteit creëert maar wel het samenwerken op een hoger harts-niveau tilt….. Is het dan echt zo moeilijk elkaar het licht in de ogen te gunnen? Ik constateer…het vieze vuile smerige pus ontploft op een dag…en wie betaalt de prijs van de haat en de woede?
Neen, niet diegenen die gestaag voortgaan…zoals het de bedoeling is in dit leven.
Voortdurend in een staat van woede, haat leven heeft een ziekmakend effect op diegenen die zich met deze energie verbinden, het is een kwestie van ‘ tijd ‘. Woede vernietigt de veerkracht en creëren de hel op aarde. Woede groeit evenzeer als ze onderdrukt wordt en ontredderde geest net tot zolang ze uiteindelijk bezwijkt.
Ik hoor dit wel eens van een cliënt….’ Ik ben zo woedend, dat ik er ’ s nachts niet kan van slapen, ik lig te woelen, te draaien en te keren…woede heeft me in haar macht, hoe geraak ik mijn woede kwijt ‘?
Herken je dit…je wordt boos omdat je die gevoelens van woede om iets wat tijdens je dag is gebeurd, mee naar bed hebt genomen?
Als er iets heel naar is gebeurd, kan je die woede dagen, maanden misschien wel je hele leven met je meezeulen. Geloof het of geloof het niet…dit is beschadigend voor je lichaam én je geest. Als je je woede uit, veroorzaakt het pijn, niet enkel bij het voorwerp van de woede, maar ook bij diegenen die er direct / indirect door getroffen worden. Als je je boos maakt, zie je niet ( onmiddellijk) het effect dat het heeft op de ander ( anderen) maar kan de zogenaamde ‘ collateral damage ‘ of schade aanzienlijk zijn.
Herken je dit ook….je voelt je niet zo goed als je kwaad bent. Het gevolg van woede, boosheid, haat …heeft dus bijna onmiddellijk effect op ons, zowel lichamelijk als geestelijk. De schade ervan zou niet zo groot zijn mochten we het effect ervan maar voor korte tijd voelen, helaas….blijft woede als een zweer woekeren.
In een permanente staat van woede leven is dus destructief, maar je woede als een patroon voortdurend naar anderen richten, heeft een heel hoge prijs.
Dit is in relaties nogal opvallend….alsook in een ruime context kan een jarenlange opgekropte boosheid, woede, haat als een bom in iemands gezicht worden geslingerd.
Stel dat jij en je partner het niet eens zijn over een keuze…jij of je partner wordt boos bij het niet eens zijn van die keuze…jij of je partner maakt een einde aan de discussie in een energie van boosheid/ woede in plaats van hier op een redelijke manier mee om te gaan…als dit de communicatiestijl blijft, verzuurt de relatie, ben jij of je partner alert voor een volgende discussie, en kan dit leiden tot een relatiebreuk.
Ik herinner me een situatie met een jonge vrouw ( heel lang geleden ) die al haar gesprek begon met boosheid en woede, zelfs schreeuwend…niet zo fijn om een gesprek aan te vatten. Ik vroeg haar rustig om niet zo hard te schreeuwen, dat ik wel kon begrijpen dat ze overstuur was. Het hele gesprek door was één verhaal van boosheid, woede vanuit onmacht; de dame was zo woedend omdat haar toenmalige partner de biezen had genomen omdat hij moest kiezen tussen haar en zijn ouders; het was ofwel zij of zijn ouders. Zij had de mening dat hij volwassen moest worden, want hij werkte nog eens in het bedrijf van zijn vader. Dus moest die partner ook nog eens onder druk het bedrijf verlaten waar hij zijn hele carrière had opgebouwd. Dit was de druppel. Bij mijn eenvoudige vraag waarom zij vond dat hij moest kiezen tussen haar of zijn ouders, kon ze geen antwoord geven en ontstak weer in boosheid en woede. Ik vroeg hoe haar band met haar ouders was…werd ze even stil, rustig en zei: ‘ Ik heb niets met mijn ouders, helemaal niets ‘. Ik waagde me toch nog even de gevoelige snaar te raken bij haar met de vraag ‘ Mis je de verbinding met je ouders ‘, snauwde ze luidop dat dit mijn zaken niet waren. Ik kon voelen dat ik voor even klaar was met dit gesprek, vooral omdat de dame in kwestie enkel wou horen: ‘ Breekt hij nu met zijn ouders en kiest hij voor mij ? ‘. Het enige antwoord dat ik kon geven werd geleid door mijn Team …liefde laat vrij …
‘ Dus, hij kiest niet voor mij ? dan ben Ik er klaar mee, dan kan hij bij pappie en mammie blijven ‘ .
‘ Hallo, ben je er nog? ‘
Verbinding werd verbroken.
Na dit soort gesprekken moet ik zelf altijd wel even bijkomen…soms wordt de woede van een cliënt over een medium heen gegooid, we nemen dit niet persoonlijk omdat we weten dat emoties soms heel hoog opspelen. Als de woede en boosheid persoonlijk wordt en de ander niet bereid is om een stapje terug te zetten, dan trek ik ook mijn grens. Grensoverschrijdend gedrag kent veel meer variaties dan seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Boze, met woede geladen en haatdragende mensen zijn niet geliefd, omdat mensen het niet fijn vinden het doelwit van woede te zijn. Als woede ontstaat vanuit een onbevredigde behoefte is het de bedoeling om die behoefte te bevredigen. Logisch gezien is die woede echter vaak onbruikbaar om dat doel te bereiken. Deze reactie kan wel zijn uitgelokt door het feit dat we vroeger in ons leven onze zin probeerden te krijgen door boos te worden. Het kind dat heeft geleerd dat het zijn ouders kan manipuleren en intimideren door een woede aanval, zal die techniek wellicht ook gebruiken in zijn volwassen leven. Alleen is woede op dat moment niet echt zinvol en nuttig meer om je zin te krijgen.
Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat mensen de illusie hebben dat ze anderen met hun woede kunnen dwingen om iets te doen of te laten. Zonder enig probleem slingeren ze hun bijtend sarcasme en verontwaardiging recht in het gezicht van anderen, die zelfs helemaal niets te maken hebben met de situatie en die verwijten al helemaal niet wil aanhoren.
Uiteindelijk zorgt dit mechanisme ervoor dat de geuite woede tegen de ander, als een boemerang in eigen gezicht terugkeert…het spreekwoord zegt het oh zo duidelijk: ‘ Wat je zaait, zal je oogsten ‘.
En ja, met woede, boosheid kan je iets bereiken, maar tegelijkertijd breng je jezelf in een moeilijke situatie. Al eens ervaren dat je door je boosheid, woede, haat wel eens domme dingen kan doen? ( waar je achteraf spijt van hebt? ).
Woede ontstaat in een heel klein primitief gedeelte van de hersenen ( de amygdala) en reageert onmiddellijk en automatisch dat er geen tijd is om intense emoties te onderdrukken. Enerzijds is dit heel zinvol als overlevingstechniek ( vechten of vluchten) Als het om woede gat, reageert de amygdala vaak zo sterk en snel dat ons rationele redelijke brein achterblijft in het stof. Met andere woorden, als we met woede-gevoelens worstelen hebben we géén toegang tot onze ‘ rationele ‘ vermogens. Dit verklaart waarom we dus vaak ‘ domme ‘ dingen doen als we boos zijn. Gezond verstond verdwijnt naar de achtergrond wanneer we ons gedwongen voelen onze gevoelens te ventileren.
Niet te vergeten…het ventileren van woede op voorwerpen! Een voorwerp kan de aanval niet beantwoorden, maar een persoon kan reageren als we de brutaliteit hebben om te suggereren dat hij / zij ons in de steek heeft gelaten vb. De ander kan dan wraak nemen…zodat er nog meer vijandschap ontstaat.
Een situatie kan dus heel snel escaleren. Waar we niet bereid zijn ons aandeel en verantwoordelijkheid te nemen, onze rol in een situatie niet erkennen, zijn we in staat om het gedrag dat ertoe heeft geleid, te veranderen…want kan krijgen we een herhaling. Ik durf hier ook een extraatje aan toevoegen vanuit spirituele belichting—of je dit nu aanneemt of niet, laat ik bij de lezer, voor incarnatie hebben we ‘ contracten ‘ afgesloten met wie we lessen willen ervaren en leren, dit zit in onze blauwdruk en dit is wat we gekozen hebben. Als we begrijpen waarom we ons elke keer in een situatie bevinden van misbruik, bedrogen worden, is het verstandig om hierop advies in te winnen van een professioneel erkend regressie- of reïncarnatietherapeut. Zeker in het geval een repetitief patroon herkenbaar is, kan er wel iets anders spelen , dit noemen we dan karmische contracten. Begrijp ajb het woord karma zoals het is bedoeld en niet om jezelf of anderen mee om de oren te slaan.
Sommigen zullen het gevaarlijke onzin vinden…sommigen zullen zich misschien toch even buigen over het dieper kijken ervan.
Daar waar ik in mijn klassiek georiënteerde opleidingen de kennis heb verworven een nuchtere kijk te ontwikkelen, voelde ik heel snel: er is meer dan hetgeen ik geleerd heb…er is écht meer. Dat we in dit aardse leven nooit het totaalplaatje te zien zullen krijgen, is niet nodig, zelfs niet wenselijk…dan zou het toch maar een dooie saaie boel zijn, terwijl het net aan Genezijde één en al bedrijvigheid is. Kan niet hé?
Herken je bij jezelf die dieper zittende woede…niemand staat klaar met een oordeel waarom jij dit voelt, niemand voelt dit zonder reden, er is altijd een allereerste keer waarin dat zaadje zich in je lichaam en geest genesteld heeft, en het is blijven groeien en groeien…en op een dag komt er een ex-plosie of implosie….woede gevoelens los je niet op door erover te lezen of te verdringen of weg- te mediteren, het kan wel even verzachten…emotioneel lichaamswerk brengt je heel diep in de wortel, het ontstaan van die diepere woede…ik heb het zelf ervaren hoe het werkt voor mezelf, de actieve meditaties van Osho hierbij aan toevoegen en dit allemaal in een veilige setting. Ik heb veel wat opleidingen gevolgd én afgerond, alleen durf ik hier nog steeds bevestigen dat lichaamswerk de meest ingrijpende healende opleiding is geweest om de zachtheid én kracht in mezelf in balans te brengen. We leven in een lichaam, waarin onze hele geschiedenis geschreven werd, vaak liggen er nog ‘ bevroren ‘ stukken te wachten op ‘ ont-vriezing ‘. Met alle respect voor de zovele alternatieve wegen…het is vrijwel allemaal meer complementair en gericht op het mentale…net wat we niet meer moeten doen: denken maar wel leren voelen, doorvoelen, doorleven. Het is een keuze…blijf tot zolang kiezen tot je écht tot in je kern komt als denkend, voelend en handelend wezen. Elke weg leidt je als vanzelf dichter bij jezelf.
Liefs
Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.com
Om met een nadenkertje te eindigen een citaat van Boeddha:
‘ Zeg geen gemene dingen tegen anderen
Want zij zetten het je misschien betaald.
Boze woorden kwetsen inderdaad,
En vergelding wordt je deel ‘.