Paragnost Eddie en Consulenten

Welke cirkel kies JIJ?

Welke cirkel kies JIJWelke cirkel kies JIJ? In dit blog neem ik de lezer graag mee in een stukje zelfreflectie. Als je eens voor jezelf uitmaakt waarover je je zo allemaal druk maakt, wat constateer je dan in het je druk maken?

Hoeveel energie verlies je bij het je druk maken over zaken waaraan je zelf niets kunt veranderen? Niet alleen je energie, maar ook je welzijnsgevoel krijgt flinke klappen. Fysieke klachten als maag- en hoofdpijn zijn de vaak gehoorde klachten. Je maakt je druk over een collega die een voetje voor heeft bij de baas. Je kunt je er druk over maken en die collega wegwensen, want je kunt het niet uitstaan. Gaat dat iets veranderen voor jou? Neen. Gaat dat iets veranderen voor je baas en die collega? Neen.

Je maakt je druk over het onrecht in de wereld, de politici die gigantische oprotpremies opstrijken om maar van de riante salarissen te zwijgen waar we nog maar een klein stukje van de werkelijkheid kunnen zien. Je maakt je druk over de klimaatbetogingen die gebaseerd zijn op onwaarheden en manipulatie. Kun je dit veranderen? Neen. Dit heb je niet in de macht en kun je met niets onder controle krijgen. En toch verpest het je dag, je week en beheerst je leven.

Je cirkel van betrokkenheid bestaat uit het je druk maken over van alles wat je niet kunt veranderen, die cirkel breidt zich uit zonder dat je het doorhebt.
Waarop heb je dan wel invloed, wat kun je wel veranderen en hoe groot is die cirkel? Of hoe klein heb je zelf die cirkel gemaakt?

Stel dat je je niet meer gelukkig voelt op je werkplek. Je weet al enkele jaren dat je voor je algemeen welzijnsgevoel beter naar een andere, beter passende baan met nieuwe uitdagingen uitkijkt. Je kunt vanuit de cirkel van betrokkenheid klagen en blijven klagen dat de collega’s niet te vertrouwen zijn, je geen promotie krijgt, je niet gewaardeerd voelt, de werksfeer niet fijn is. Je bent ervan overtuigd dat er niets anders voor je is weggelegd en je voelt je het slachtoffer. Dan blijf je in de cirkel van betrokkenheid zitten. Wil je vanuit autonomie handelen, dan stap je in jouw cirkel van invloed.

Kijk eens waar bepaalde overtuigingen zitten die je afremmen om die stap te zetten. Er zijn heel veel sluimerende overtuigingen, die wellicht nog niet helder zijn en toch heb jij zelf invloed om dit aan te pakken.

Hoe kan jij je cirkel van invloed vergroten? Het onderzoeken van wat jijzelf in handen hebt en van wat jij kunt veranderen, verbetert de kwaliteit van je leven, zorgt voor meer zelfvertrouwen en haalt je uit het gevoel dat je overgeleverd bent aan het lot.

Uit vele onderzoeken blijken mensen met een burn-out of overspannenheid een te grote cirkel van betrokkenheid. Zoals ze het zelf vaak benoemen, trekken ze zich veel te veel aan van wat anderen doen en zeggen, van wat er in de wereld gebeurt. Burn-out heeft met diverse componenten te maken die hoeft niet enkel werk gerelateerd zijn. Vaak is het een oproep van je ziel om een andere koers te nemen, en datgene te doen waar jouw zielsbestemming ligt.

Wil je graag hierbij meer inzichten en coaching, aarzel niet om hierover een gesprek hierover te hebben. Als gediplomeerd en ervaren stress- en burn-out coach sta ik je graag te woord.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 45