Paragnost Eddie & Consulenten

Wanneer de tijd is gekomen

Wanneer de tijd is gekomen…wanneer is de tijd gekomen? Om afscheid te nemen van je geliefde huisdier… ik wil het in dit blog niet hebben over het onbegrip of het zich niet kunnen voorstellen van de omgeving, afscheid te moeten nemen van een geliefd huisdier. Op die ene vraag wanneer de tijd is gekomen zal je huisdier laten weten als het zover is zijn aardse jasje los te laten…geloof me dat je volledig mag vertrouwen in wat jij te horen krijgt van jouw lieve huisdier.
Dat het afscheid nemen van een geliefd ( huis)dier een moeilijke tijd aankondigt, is een gegeven, want ook al kan het dier niet zoveel meer op fysiek vlak, hij is nog steeds liefdevol, emotioneel heel wakker en alert en lijkt ook wel gelukkig te zijn. Je kan ook de indruk krijgen dat je geliefd dier met zijn een voet in de geesteswereld staat. Hoe weet je dan of je dier hulp nodig heeft om de fysieke wereld los te laten? Ik ben ervan overtuigd dat je niet zo snel belangrijke beslissingen neemt tot het geven van een verlossend spuitje, tot je zeker weet dat het de goede beslissing is. Dit is voor elke situatie anders….als je merkt dat je dier pijn lijdt, niet meer kan bewegen, incontinent is, neem je aan dat het beter is je dier te laten inslapen. Eigenlijk is het op dat punt heel belangrijk heel goed na te gaan hoe het werkelijk gesteld is met je dier. Je hoeft er niet direct van uit te gaan dat deze problemen bij het stervensproces horen. Katten vb wiens nieren chronisch niet goed werken, kunnen met de juiste behandeling nog jaren leven. Katten kunnen zonder behandeling de indruk geven tekenen van dementie te vertonen, wankel op de pootjes te staan enz…. Katten vb met een overmatige schildklierwerking zijn vaak de weg kwijt en huilen vaak ’ s nachts. Als wij maar begrijpen wat onze dieren ons vertellen. Het is nu eenmaal een feit dat dieren met een chronische ziekte, en daarom niet noodzakelijk dodelijk, veel meer zorg nodig hebben.
Een dierenarts kan bevestigen dat een dier in een terminale fase is gekomen of een onbehandelbare ziekte heeft….maakt telepathisch contact met je geliefde dier, stel gerichte vragen aan je huisdier zodat jij en je geliefde dier zich kunnen voorbereiden op de volgende fase.
Je geliefde dier gaat zienderogen achteruit; het slaapt veel meer dan anders, de eetlust neemt af, het lichaam voelt koeler aan, de ademhaling verloopt heel moeizaam en onregelmatig, je merkt het rusteloze gedrag of zelfs het tegendeel nl opgewondenheid op, het laat meer zijn stem horen, of je merkt dat het vaker in de war is. Je geliefde dier heeft goeie dagen en slechte dagen. In die overgangsfase kan je niet anders dan elke dag te nemen zoals die komt.

Wat je ook van plan bent, het is belangrijk echt bij jezelf te voelen of hetgeen je wilt doen respectvol is naar je geliefde dier toe. Als het lichaam van je dier het laat afweten, zal het zich van de wereld moeten losmaken. Voel je ajb niet schuldig door jezelf af te vragen of je wel de goede medicatie hebt gegeven, of je misschien niet snel genoeg bent geweest om de dierenarts te consulteren, of je niet beter dit of dat had gedaan….geen enkel medicijn of behandeling of zelfs magie kan het stervensproces van het dier tegenhouden als je geliefde dier klaar is om over te gaan. Het moment breekt dan aan om alle radicale en ingrijpende behandelingen te stoppen en je te richten op de omstandigheden waarop je het je dier zo comfortabel mogelijk maakt los te laten en zoals ik het vaker met een krop in mijn keel en bengelende tranen over mijn vangen…te hemelen.
De beste manier om te weten te komen, zoals ik al in het begin van dit blog schreef, is aan je geliefde dier te vragen of het zijn tijd is. Onze telepathische vermogens om te communiceren met dieren moeten we niet onderschatten. We krijgen meer duidelijkheid en voelen meer gemoedsrust als we helpen aan de wensen van ons geliefde dier te voldoen. Vraag je dier om te weten hoe ernstig zijn lichamelijke ziekte is en hoeveel pijn hij heeft. Wil het dier verder medische behandeling of iets anders wat hem kan helpen? Is hij klaar om naar de dierenwereld over te gaan? Stel duidelijke en gerichte vragen want je wilt toch echt tot in detail weten hoe zijn lichaam voelt?
Enkele richtingwijzers hierbij zijn:
– Lieve…., ik wil graag weten wanneer je klaar bent om te gaan. Geef me een teken om me dit te laten weten.
– Denk je dat je alleen weg kan gaan of heb je hulp nodig? Als je dier hulp nodig heeft, vraag je dier dan op welke manier hij dat wil. Soms heeft een dier wel een heel gericht plannetje voor de wijze waarop hij wil vertrekken.
– Moet het bij de dierenarts gebeuren en als dat zo is, wat zal ik dan meenemen om het jou gemakkelijker te maken? Je geliefde dekentje, je geliefde speeltje?
– Blijf je liever thuis en waar?
– Wie wil je dat er bij je vertrek aanwezig is?
– Wil je dat je lichaam begraven wordt en waar? Of wil je gecremeerd worden en wat doe ik met de as van je lichaam?
Dieren hebben echt hun eigen specifieke wensen…net als wij , mensen, willen dieren inspraak hebben over hun manier van overgaan.
Hoe zwaar het afscheid van je geliefde dier ook is, respecteer zijn wensen, zeg maar dat je meer dan genoeg van hem houdt om hem los te laten en wens hem een goede reis als je afscheid neemt.

Ik heb nog een ontroerend gedicht gevonden dat een hart onder de riem kan zijn voor diegenen die zich nu stilletjes aan voorbereiden op het overgaan van hun geliefde dier :
‘ Ik was jong!
Ik holde als de wind en
De wereld glansde, vers en nieuw
Met elk seizoen.
Kleurige bladeren huppelden over het gazon,
Knisperend en moeilijk te vangen.
Sneeuwvlokken dansen in de storm,
Maar de winter was geen bedreiging,
Ik was jong!
Elk seizoen ging over in het volgende,
En elk toonde een schoonheid.
Zeventien jaren gingen voorbij.
Jouw vreugde was de mijne, evenals je verdriet.
In onze liefde kwam steeds meer begrip en
Ik diende je vol van trouw.
Nu vraag ik je moed,
Omdat je zoveel van me houdt.
Ik ben oud!
Mijn ogen zien niet meer zo goed.
Ik begroet niet meer elk seizoen met plezier.
Ik hol niet meer en mijn lichaam is moe.
Dus, mijn lieve vriendin, heb de wijsheid om,
Omdat je zoveel van me houdt,
Afscheid van me te nemen en me met waardigheid weg te zenden.
En geniet van elk seizoen dat we samen hebben gekend.
Want zij vormen een eeuwigheid. ‘

Ik schrijf dit blog omdat het nu ook een manier is om mijn respect te tonen voor een hele grote dierenvriend die op dit moment op een bijzonder waardige manier omgaat met het komende afscheid van haar bijzonder dappere kater. Ik voel me bij het hele gebeuren heel betrokken, afstand in tijd en ruimte is nog maar eens een gegeven: dit bestaat niet. Je houdt van een geliefd dier, je hebt zolang je geliefde dier verzorgd, vertroeteld, verwend, je hebt ook zoveel gekregen vanuit een diepere verbinding….leg het maar eens uit aan hen die dit niet kunnen voelen en begrijpen. Enkel diegenen die een werkelijk warm oprecht hart voor dieren koesteren, de wijsheid waarop dieren ons zoveel dingen tonen, begrijpen en weten.

Met een diep respect
Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.com