Paragnost Eddie & Consulenten

Waarom nou Jaloezie?

Waarom nou Jaloezie?Wat is het toch dat andere mensen willen wat een ander heeft? Is het omdat de gunfactor er niet is?
Of is het omdat anderen bv de eigenschappen missen om bv welbespraakt te zijn, of creatiever, of gewoon knapper of slanker?
Is het iets wat ingebakken is, of eigenlijk gewoon omdat er een laag bewustzijn is?

En weet je ik hoor het zo heel vaak zeggen.
En ik zie het ook vaak bij de bellers aan de lijn er zit een flinke jaloezie rondom jou, waarop ik dan hoor ‘’ja dat is mijn hele leven al.
Ik ben er eens flink ingedoken in dit onderwerp en uiteraard heb ik ook mijzelf niet overgeslagen.
Wat is dat nu jaloezie? Gekoppeld aan angst bv om de ander te verliezen is een vorm van jaloezie. Dat kan zijn bv op iedereen die maar in de buurt van de partner komt.
Of zelfs op een hobby of vrije tijdsbesteding waar de aandacht niet naar de partner uitgaat.

Nogal ver doorgetrokken? Nee hoor absoluut niet.
Een beetje jaloezie is gezond zegt men maar het gaat gevaarlijke vormen aan nemen als de ander zo bezitterig wordt dat de partner geen kant meer op kan.
Ook voor degene die zelf jaloers is kan dit zeer vervelende vormen aannemen het leven is niet prettig meer op zijn zachts gezegd.
Dat jaloezie een zeer sterke emotie is dat weet iedereen die ermee te maken heeft gehad.

En de zeer nare scènes die ermee te maken hebben zijn ook bekend.
Maar hoe komt het nu en waar komt het vandaan? Want sommige mensen zijn totaal ongegrond jaloers en dat maakt het leven van de partner tot een hel.
Soms is daar echter wel gegronde redenen bv omdat de partner niet te vertrouwen is.
Als dat het geval is waarom blijf je dan bij zo een partner is dan de vraag?

Dat heeft niets met liefde te maken maar meer met sadomasochisme. Niet genoeg zelfvertrouwen en daardoor de partner vast willen houden als zijnde bezit en daardoor de totale controle willen houden, heeft ook niets met liefde te maken.
Wat de jaloerse persoon eigenlijk heel bewust moet weten is dat men juist het tegendeel bereikt door zich zo op te stellen want meestal drijft het juist de partner in de armen van iemand anders.

Of men wil niet langer geconfronteerd worden met alle beschuldigingen en conflicten en gaat juist dan liegen.
Het werkt nooit als je jaloers bent. Onderzoek waarom en waardoor het er is gekomen en kijk wat je eraan kunt doen want het maakt je eigen leven en dat van een ander tot een hel.
Wat kan je ertegen doen?

Uiteraard bespreek je dit met je partner. Jouw jaloers gedrag komt ergens vandaan en dat moet absoluut bespreekbaar gemaakt worden anders is de relatie geen lang leven beschoren.
Is het onzekerheid dat je zo jaloers bent is er iets in je leven gebeurt dat je al bij voorbaat denkt eerst maar eens zien en dan geloven? Of is er iets in je karakter wat jaloers maakt? Sommige geboortetekens staan er ook om bekend nogal jaloers van aard te zijn dus kan het ook ingebakken zijn.

Rustig blijven en alles bespreekbaar maken. Ook al voel je dat het totaal ongegrond is wat je jaloerse partner zegt blijf in je kracht en bespreek de dingen heel goed. Wil de partner niet open staan voor een gesprek laat het dan bij haar of hem en als dat helemaal niet mogelijk meer is kijk dan of je bij zo een partner wil blijven want jaloezie is erg toxisch en kan je leven behoorlijk ziek maken.
Is er wel een gesprek mogelijk zoek dan naar de oorzaak van de crisis en zoek hulp voor het te laat is zodat je weer een gezonde relatie kunt opbouwen.

Andere vormen van Jaloezie kunnen zijn dat je iets wil hebben wat de ander heeft of dat je het bv niet kan uitstaan dat een ander zo wordt opgehemeld. Ook kan het zijn dat je jezelf minderwaardig voelt en dat je vindt dat alle aandacht te veel naar de ander gaat. Dit kan zijn tussen vrienden en ouders en kinderen of broers en zussen. Zelfs kan het zo zijn dat je leidinggevende jaloers op je wordt omdat jij jezelf makkelijker verwoord dan hij/zij en dat uit zich dan in negatief gedrag waardoor je bv wordt genegeerd en anderen zogezegd voorrang krijgen op jou.
Erg kleinzielig en kan ook behoorlijk frustrerend zijn.

Er zijn talloze manieren waarop en waardoor men jaloers kan zijn. Ik heb zelf eens diep gegraven en bedenk mij dan dat ik niet weet hoe dat voelt, ik zou het niet weten.
Maar als ik goed ga invoelen hoe het voelt dat je jaloers zou kunnen zijn op iemand anders dan voel ik wel dat dit een gevoel van onzekerheid is over je zelf. En ook voel ik dat dit beslist niet nodig moet zijn. Onzekerheid over hetgeen je ook graag zou willen is een beetje zoals een volkszanger die jaloers is op een operazanger.

Je hoeft niet alles te kunnen wat een ander kan. Iedereen is uniek in zijn eigen leven. We hebben allemaal gaven meegekregen en we mogen onszelf niet gek laten maken in deze maatschappij omdat we er allemaal als een eenheidsworst moeten uitzien en dat gaat nu eenmaal niet omdat we allemaal uniek zijn.
We zijn allen wie we zijn. De een heeft het talent om op de buhne te staan de ander om een gezin groot te brengen . En sommige staan 30 jaar voor de klas en heeft de gaven om dan ook nog een gezin groot te brengen en blijft een duizendpoot .

Kortom we hebben allen een gave en je hoeft het alleen maar voor jezelf te ontdekken. Het zou wat zijn als we allemaal hetzelfde wilden dan zou het leven er vast niet zo divers uitzien.
Wat mij betreft iedereen mag zijn wie hij/zij wil zijn en probeer jezelf nooit in het jasje van de ander te wringen want dat gaat nooit lukken dat geeft alleen maar narigheid, want het jasje kan of te groot zijn of te klein. Zie je wat ik bedoel?

Geef jezelf de vrijheid om jezelf te ontdekken en laat de ander de ander zijn.
Ook in relaties mag dat zo zijn. Alles wat je vrij laat komt juist naar je toe. Tenzij je het zelf zo gecompliceerd maakt dat er geen leven meer mogelijk is naast elkaar.
Tot dan kijk ook eens naar jezelf en wat je eigen aandeel is en steek niet zo gauw de vinger uit naar de ander want we zijn allemaal roepende in de woestijn.

Wil je hier eens met mij over praten? Schroom dan niet om mij te bellen.
Paragnost- Eddie box 68

Hartelijke knuffel,
Elisa-Lis