Paragnost Eddie en Consulenten

Waarom katten spinnen

Waarom katten spinnenIk wijd vandaag weer eens een blogje aan de wondere wereld van katten. Na mijn opleiding tot energetisch dierentherapeut en -communicator heb ik vanuit mijn heel grote liefde voor katten, en in het bijzonder natuurlijk ons gezinsgenootje Caspertje, een kattenspecialiste cursus gevolgd. Miauw. Ik heb een heel groot hart voor dieren. Onvoorwaardelijk liefde.
Nu wil ik het even over het spinnen van katten hebben. Spinnen van katten wordt over het algemeen beschouwd als een teken van grote tevredenheid en totale ontspanning.
Uiteraard spinnen tevreden katten, alleen is het spinnen niet de enige aanleiding voor dit specifieke kattengedrag.
Wist je dat ook gewonde katten en katten met pijn vaak spinnen, net als zelfs stervende katten. Nu niet onmiddellijk panikeren en het spinnen van je kat angstvallig in de gaten houden. Als je je kat observeert, zie je heus wel het verschil. Vertrouw maar op je intuïtie.
Katten die onophoudelijk spinnen zijn geen tevreden katten. Als je dit opmerkt, consulteer een dierenarts!
Dat is dus één van de vele misverstanden in het gedrag van katten.
Sommigen kattenkenners verklaren het spinnengedrag van katten op veel manieren. In eerste instantie is het een vriendschappelijke communicatie die gebruikt kan worden om een behoefte aan hulp aan te duiden en de bereidheid om die te accepteren, of ook wel om een gevoel van tevreden eenheid met de wereld aan te geven.
Het spinnen begint al als de jonge katjes nog maar een paar dagen oud zijn; het is signaal voor de moederpoes dat alles in orde is. De moederpoes spint op haar beurt om het gevoel van veiligheid bij de kitten te vergroten. Later wordt het spinnen gebruikt als ze het nest nadert: jonge katjes spinnen als ze mensen of volwassen katten benaderen waarmee ze willen spelen.
Spinnen is een heel opmerkelijk geluid. Een kat kan heel wat tijd achtereen spinnen, zonder een verandering van ritme of intensiteit. Spinnen is een bijzonder fascinerende manier van communiceren en ik blijf het een wonder vinden hoe dit precies gebeurt. De meest gangbare verklaring die ik kon vinden heeft te maken met de vibratie van de valse stembanden, 2 vliezen of membranen die zich in het strottehoofd achter de echte stembanden bevinden. Er zijn diverse verklaringen terug te vinden. Men denkt dat wanneer een kat zijn rug kromt, het bloed binnen de vena cava ( grootste holle aders) kolkingen veroorzaakt op het punt waar de ader zich vernauwt om door de lever en het middenrif te gaan. Daar ontstaan trillingen in de borstholte die via de luchtpijp omhoog komen en resoneren in de sinusholten van de schedel.
Hoe dan ook, welke verklaringen ik ook kon terugvinden in kattenboeken en mijn opleiding als kattenspecialiste, we ervaren het spinnen van een kat als heel prettig. Elke keer ik ons Caspertje zachtjes hoor en voel spinnen, voel ik me nog zachter dan zacht worden. Tijdens zijn spinnen vindt hij het ook heerlijk aangeraakt te worden, vleit hij met zijn kopje tegen me aan. Geef toe, hoe heerlijk healend is dit niet? Ik ervaar dat dit onze verbinding versterkt, het is een van de manieren om de verbinding in een soort van stiltepunt te ervaren. En zo heeft elk dier iets heel bijzonder wat het bijzonder maakt in ons leven.
Zo, dit was het dan weer. Voor kattenouders (ik spreek niet over ‘bazen’ bij dieren) wil ik er graag aan toevoegen dat ik heel graag op aanvraag de vragen beantwoord, hetzij via blogs, de telefoon of de chat. Heb je andere vragen over dieren in het algemeen (healing, communicatie met dieren, het gebruiken van de Dr Bachbloesems, homeopathie enz…) voel je vrij.

Heel veel liefs
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com