Paragnost Eddie en Consulenten

Vrijheid is een keuze

Vrijheid is een keuzeWat is vrijheid eigenlijk? Vrijheid van meningsuiting is al geen vrijheid meer want je wordt parmantig afgerekend tegenwoordig als je een woord verkeerd zegt op social media.
Daar gaat flink de onbewuste zweep over je al getergde ziel omdat je zoals je zelf al zegt zo afziet van hetgeen je is overkomen dat je het even wilt delen met je (vrienden).
Vervolgens komt de hele oh zo goed bedoelde vriendenlijst in beweging en de daarop volgende tegenstanders gaan met elkaar op de virtuele vuist.

Dus delen mag maar wees voorzichtig wat je zegt. Het zou zo maar het gesprek van de week kunnen worden en kun je nergens je gezicht meer laten zien.
Wat is vrijheid? Wanneer ben je nog vrij in deze consumptiemaatschappij?
Elke dag worden we wel getriggerd om onze nek uit te steken om bepaalde dingen te doen om erbij te horen en vooral om gezien te worden.
Dan rennen we van hot naar her om alles voor elkaar te krijgen om iedereen te pleasen en uiteindelijk zak je ’s avonds laat doodmoe op de bank uitgeteld.

Zijn we dan vrij? Nee want de volgende dag zijn we weer paraat op het werk en tussendoor in de lunchpauze is het nog even bellen voor dit of dat en na het werk weer racen tegen de klok om de boodschappen te gaan halen die je hebt besteld want de jongens moeten naar sport gebracht worden en manlief eet op het werk dus ben je eindelijk vrij, denk je.
Het is organiseren hè hoor ik vele ouders zeggen.
De opgebrande moeders die tegenwoordig geen leven meer hebben sinds ook de moeders werken is er helemaal geen vrijheid meer.
Alles bestaat uit het werk en het gezin voor de moderne vrouw, en oh wacht de vriendenclub, fam, ouders.
Ook dat niet te vergeten hè want die mag je niet verwaarlozen. Je familie zeker niet want die eisen nogal veel van je. Je moet er gewoon altijd zijn.

En zo niet dan ben je de gebeten hond. Werk je thuis dan is dat nog erger want dan ben je blijkbaar altijd beschikbaar dus alles dubbelop.
Werken, huishouden, en iedereen tevreden houden.
Vrijheid wat is dat? Zeker het bovenstaande niet lieve mensen.
Ik keek eens naar een documentaire waar een groep mensen belicht werden uit zuid Afrika.
Blijkbaar zijn er wel nog mensen die zo leven dat hun vrijheid heel gewoon is.
Ze zorgen voor elkaar en hebben uiteraard geen enkele vorm van social media sterker nog zij zijn zelf de social media ze leven naast elkaar en hebben elk hun eigen territorium welke ze uiteraard beschermen maar verder vrijheid in alles.
Ze zorgen voor elkaar door samen te jagen en kleding te wassen in de rivier en brood te bakken. Ze zorgen voor elkaars kinderen als ze ziek zijn etc.

Omdat het groepsgevoel zo groot is zijn ze er voor elkaar en ook als er onenigheid is wordt dat snel uitgeklaard. Simpel leven geeft vrijheid en deze vrijheid zijn wij eigenlijk naar op zoek. We keren immers steeds meer terug naar de natuur.
Niet dat we nu allemaal met een lendendoek om moeten gaan lopen om onze vrijheid te voelen maar er is wel iets voor te zeggen dat we allemaal zo moe zijn van dit stresserende leven, toch?
Misschien een idee om zo langzamerhand eens te gaan realiseren dat het wat minder mag allemaal. Dat het ook eens een keer niet hoeft dat feest. Dat er misschien in het weekend ook wat rustmomenten mogen worden ingepland.
Dat we niet continu op zoek hoeven naar spanning en sensatie omdat we er dan zo leuk bij horen. En dat we eens leren om met een stukje minder tevreden te zijn.

Dat het met kerst niet van de tafel hoeft te lopen of eens gewoon eten puur eten zonder al die kunstmatige ingrediënten. Ik heb eens bij vrienden doodgewoon boerenkool met worst gegeten met kerst en een zelfgemaakte appeltaart en spelletjes gespeeld en dat was de leukste kerst ever. Waarom? omdat we allemaal heerlijk onszelf konden zijn zonder opsmuk gewoon samen omdat we van elkaar houden en graag samenzijn.
Kerst is één van de meest stressvolle tijden terwijl het zo mooi kan zijn om jezelf te omringen met mensen die van je houden en je nemen zoals je bent.

Bij het lichtfeest horen lekker eten en liefdevolle momenten en vooral vrede.
Door de consumptie maatschappij is dat veranderd in een race om de klok jammer maar waar.
Vrijheid zit in het hoofd in je manier van denken in je manier van uiten in je manier van zijn. Vrijheid begint bij jezelf en kan zo door stromen naar anderen waardoor de kring waarin je beweegt steeds groter wordt.

Je hoeft niet te leven zoals anderen leven, je kan helemaal jezelf zijn zonder je iets aan te trekken van wat een ander over je zegt. Ook dat is vrijheid. Vrijheid is een keuze en die kan alleen jij maar maken.

Paragnost– Eddie box 68

Warme knuffel,
Elisa-Lis