Paragnost Eddie & Consulenten

Vriendelijk veranderen

Vriendelijk veranderen, Pas als je je realiseert dat belemmerende patronen jou belemmeren en besloten hebt komaf te maken met die patronen, komt er verandering in je leven.
Overlevingpatronen aanpakken zorgt ervoor dat je los kan komen uit de negatieve spiraal. Je kan stappen zetten richting een gezond gelukkig leven.
Het is belangrijk om te beseffen dat je bent opgegroeid in omstandigheden die mogelijks beschadigend waren en je hier totaal geen schuld aan hebt. Je ouders én jij zijn beïnvloed door patronen die al heel lang in de familie aanwezig waren.
Gedragingen die leiden tot beschadigingen bij anderen zijn op geen enkele wijze goed te praten. Als je wilt loskomen van negatieve en beschadigende patronen dan is het wel belangrijk met je eigen autonomie contact te maken en vooruit te kijken. Wat is jouw doel, wat wil je bereiken? Blijven hangen in het verleden is geen optie meer.
Er zijn voortdurende triggers die onze patronen activeren. Als wij leren om onze triggers te doorzien, kunnen we de onderliggende patronen aan de oppervlakte brengen. Zodra dit lukt om een situatie of een patroon helder te krijgen, kunnen we de trigger voor zijn. We herkennen dan snel een situatie of een patroon, we kunnen op een andere manier reageren. Het vraagt natuurlijk dat we bereid zijn de diepere lagen aan te raken en onder de puinhoop vandaan te halen. Op die manier ontwikkelen we een betere manier om ermee om te gaan.
Als volwassene is het belangrijk om in te zien dat we vanuit verschillende ego-posities kunnen reageren. Met name de Ouder, Volwassene en Kind. Door als volwassene ons Innerlijk Kind te gaan zien en te erkennen en dat te geven wat het nodig heeft, kunnen we onze behoeften vervullen en zijn we niet langer afhankelijk van anderen.
Door oud gedrag los te laten en nieuw gezond gedrag te oefenen, verliezen we geen energie meer aan het in stand houden van belemmerende gedragspatronen en het wegdrukken van stukken van onszelf. We zullen meer energie hebben om positief in het leven te staan en een gezonde liefdevolle verbinding met onszelf en anderen aan te gaan.
Als we even kijken naar onze overtuigingen zien we twee soorten. Vaste overtuigingen of Fixed Mindset en groeiende overtuigingen of Growth Mindset. Als je vastzit in vaste overtuigingen dan geef je jezelf geen ruimte om nieuwe dingen te ontdekken, nieuwe ervaringen toe te laten. Als je daarentegen groeiende gedachten omarmt, dan creëer je ruimte om te groeien en te veranderen.
Door je opnieuw te verbinden met je authentieke en ware zelf zet jij jezelf opnieuw neer in de wereld vanuit kwetsbaarheid. Je zet langzaam maar zeker stapjes om meer van jezelf te laten zien, je durft om hulp te vragen, je durft ook te zeggen dat je iets niet weet en je geeft de ander ook de ruimte om zich in zijn kwetsbaarheid te laten zien. En dat creëert waarachtige verbinding. Je ontmoet elkaar vanuit het jullie ware, naakte, volmaakte zijn en dit is niet hetzelfde als perfect willen zijn.
Belangrijk is dat dit hele proces plaatsvindt met liefde en zelfmededogen. Als jijzelf in staat bent om vriendelijk te zijn voor jezelf, zal je ook vriendelijkheid uitstralen. Je bent minder bedreigend en makkelijker benaderbaar. De basis ligt altijd in onszelf. Zijn we liefdevol voor onszelf, of overheerst de strenge criticus?
Je mag jezelf ook feliciteren voor alle stappen die je al hebt gezet en die je nog verder zal zetten. Soms heb je hierbij hulp nodig en ook dit is een manier van zelfliefde. Hulp vragen. Het leven geeft ons zeker in deze boeiende bijzondere tijd heel veel leermomenten. Grijp die leermomenten aan als een weg naar onvoorwaardelijke liefde voor wie jij bent.

Warme groet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com