Iedereen heeft verwachtingen…ook al lezen en horen we regelmatig :‘ Als je geen verwachtingen hebt, kan je niet ontgoocheld worden ‘ …
Het gebeurt heel regelmatig dat onze verwachtingen verhinderen geduld te hebben, geduldig te reageren. Het is ook verstandig om onze verwachtingen regelmatig te evalueren, te herbekijken.
Waarom zijn verwachtingen zo belangrijk? Eenvoudig, als je iets verwacht stippel je in gedachten in feite je toekomst uit…het probleem is echter dat je helaas niet ziet hoe de toekomst er wérkelijk zal uitzien, maar hoe die er ‘ misschien ‘ zal uitzien.
Je hebt uiteraard goede redenen om bepaalde verwachtingen te hebben; je ervaringen, je intuïtie én je logica. In veel gevallen kan je perfect afgaan op je verwachtingen. Als je vb een straat wilt oversteken en je ziet een auto aankomen, dan blijf je staan. Je verwacht nl dat die auto voorbij zal rijden en niet dat die auto plots in rook zal opgaan, toch?
Als je op een lichtknopje drukt, verwacht je dat het licht aan zal gaan, niet?
En als er ’ s nachts een gemaskerde man met een mens uit de struiken tevoorschijn springt, verwacht je dat die je niet eventjes ‘ hallo ‘ komt zeggen, dus ren je zo hard je kan weg, gil je zo hard je kan, of bel je ergens aan. Al die dingen zijn voor de hand liggend, dat je niet beseft hoe vaak verwachtingen je humeur, je gedrag, je houding bepalen. Anticiperen op een mogelijke toekomst op basis van verwachtingen of intuïtie is in sommige situaties zelfs van levensbelang.
Hoewel die gave fantastisch kan zijn, kunnen verwachtingen ook een kwelling zijn / worden! Ze veroorzaken in dit geval heel veel onrust in je geest. En je kan je nu eenmaal niet zomaar uitschakelen. Ook niet als het overbodig en soms zelfs schadelijk is om scenario’s voor de toekomst te verzinnen.
Even een voorbeeld—stel dat je verwacht dat een van je collega’s onvriendelijk tegen je zal zijn als je morgen op je werk komt, omdat ze ‘ jaloers ‘ zou zijn op jouw project. Ten eerste zal die verwachting er waarschijnlijk toe leiden dat je hierover nadenkt en er mogelijks niet goed van slaapt. Ten tweede vergroot je de kans dat je collega inderdaad onvriendelijk is.
Iedereen kent ‘ selffulfilling prophecy ‘? Het principe is heel eenvoudig: alleen door de dingen te verwachten kan je de toekomst beïnvloeden. Want het blijft nooit alleen bij de verwachting, je gaat je gedragen naar je verwachting en daardoor aantrekken wat jij vreest. Als je vb vandaag verwacht dat je een ongeval zal hebben, zal je met veel meer spanning in het verkeer rijden en op die manier vergroot je de kans op een ongeluk. Verwacht je dat iemand over je zal roddelen of kwaadspreken, dan zal je wellicht die persoon minder vertellen of in vertrouwen nemen. De kans is groot dat hij/ zij jouw afwijzing voelt en de relatie tussen jullie twee ‘ vertroebelt ‘.
Je kan jezelf niet van het ene op het andere moment bevrijden van verwachtingen…maar richt je in elk geval dan wel op het positieve. Met andere woorden, als je iets verwacht, verwacht dan in elk geval positieve zaken.
Verwachtingen verhinderen ons om de dingen op hun beloop de laten ( is niet hetzelfde als ‘ onverschillig,ongeïnteresseerd) . Zolang je ‘ op iets wacht ‘, kan je moeilijk loslaten, achteroverleunen en gewoon het leven op je af laten komen zoals het komt.
Tijdens het wachten hebben we vaker de neiging op ons horloge te kijken, onrustig met de voeten te schuifelen en ons te ergeren aan het feit dat de tijd zo traag gaat. Een als je dan voor voldongen feiten komt te staan die niet overeenkomen met je verwachtingen, met dat waarop je wachtte, kan je je goed gemoed vergeten.
Verwachtingen kunnen ook leiden tot ‘ overdrijving ‘…en dat leidt dan weer tot problemen. Ofwel verwacht je iets verschrikkelijks en uiteindelijk valt het wel mee…in dit geval is alleen maar het heden verpest. Ofwel verwacht je iets wat bijzonder en geweldig is dat het in realiteit onmogelijk is te bereiken. Vooral als je verwachtingen te maken hebben met andere mensen. Zolang je hoopt dat de werkelijkheid aan je verwachtingen zal voldoen, kan je niet gelijk-moedig zijn. Je toetst voortdurend de realiteit aan je voorstellingen en dit is heel vermoeiend en het resultaat is: ontgoocheling. Onrealistische verwachtingen hebben tegenover je partner is op een bepaald moment fataal voor een relatie….en je doet de ander er heel veel onrecht mee en ook jezelf, want elk mens is uniek en authentiek. Welk beeld je ook hebt van je ideale partner, je kan je partner niet aan dat beeld aanpassen, met andere woorden: herkneden van je partner naar jouw ideale beeld is het begin van het einde.
Van veel dingen wordt beweerd dat het gemakkelijker gezegd is dan gedaan, en dat klopt. Maar veel dingen zijn in werkelijkheid wel gemakkelijker dan gedacht. Negatieve verwachtingen vormen een grote ballast. Als je verwacht dat iets moeilijk , zelfs onmogelijk is, zal dat het ook zijn als je niet geduldig kan zijn.
Als je vaak piekert over problemen die je zult moeten overwinnen, dan sla je in feite je motivatie in de boeien. Daarom is piekeren een belangrijke factor in het ontstaan en vooral in het in stand houden van een de-pressie.
Als je negatieve gedachten hebt, ervaar je negatieve emoties en gevoelens en daardoor verliest je lichaam energie.
Natuurlijk kan je verwachtingen niet zomaar vermijden, ook niet alleen de negatieve. Onze hersenen produceren die gewoon zonder dat we daar opdracht voor geven. We bedenken in onze geest voortdurend nieuwe variaties op het thema ‘ toekomst ‘.
Op zich is dat een geweldige gave, want zo kan je geestelijk ‘ proefdraaien ‘ en je beter voorbereiden op mogelijke moeilijkheden. In de juiste dosis kunnen verwachtingen dus echt goud waard zijn. Als je echter té veel tijd besteedt aan het verzinnen van de toekomst , die bijna altijd anders blijkt te zijn) heb je een probleem, want je verliest het contact met het hier en nu.
Omdat verwachtingen meestal nutteloos zijn en ons de zielsrust ontnemen, kan je het beste zonder verwachtingen , dus verwachtingsloos gelukkig zijn. Alleen dan kan je van alle mooie dingen net zo gelukkig worden als van onverwachte zaken. En op minder aangename zaken kan je dan gelijkmoediger reageren.
En hoe zou het zijn om je verbeelding op een positieve manier te gebruiken door steeds positievere verwachtingen te bedenken? Tot op zekere hoogte werkt dit goed en op dat principe is ook ‘ positief denken ‘ gebaseerd.
Hoe beter jij erin slaagt je verwachtingen los te laten, hoe gemakkelijker je je kan openstellen voor wat op je pad komt. Wie vrij is van verwachtingen, hoop of angsten, brengt minder tijd in zijn eigen hoofd en in eigen gedachten door en kan dus meer tijd doorbrengen in het echte leven.
Voel je je vooral in deze tijd vooral heel ongeduldig, dan kan je laten inspireren door een van de bekendste Japanse theeceremonieën ‘ cha-no-yu ‘ . Het is een nogal ingewikkelde ceremonie waarbij een theemeester aanwezig is. Voor jouw doel is dit niet noodzakelijk, het gaat erom dat je zelf een ‘ theeceremonie ‘ houdt om even de hectische buitenwereld om je heen buiten te houden en je geest te focussen op jouw innerlijke rust en vrede. Het is niet belangrijk welke thee je drinkt, het gaat erom dat je met al je fysieke zintuigen geniet.
Maak je geen zorgen…tijd kan je niet ‘ verspillen ‘ want tijd is er altijd en er komt altijd tijd bij. Tijd kan alleen minder of meer zinvol besteed worden.
Onderzoek even voor jezelf waar jouw kostbare tijd naartoe gaat en wat je hier zelf bij voelt, wat het je uiteindelijk oplevert:
– Je gedachten draaien steeds rond hetzelfde thema
– Je blijft piekeren over …die man, die vrouw, dit werk….
– Je spreekt kwaad over anderen, je laat je meeslepen in roddels….
– Je maakt je zorgen over je toekomst
– Je veroordeelt jezelf en je kan jezelf de fouten of vergissingen uit het verleden niet vergeven
– Je doet dingen die je aanvankelijk leuk vond, maar je voelt het nu helemaal anders en toch blijf je die dingen doen
– Je laat je in met mensen die je op de zenuwen werken of die alle energie van je weghalen…je blijft dit zelf in stand houden…
– Je blijft klagen over ….en je onderneemt weinig tot niets om je situatie te veranderen….
– …..
Ook in consulten worden soms wel thema’s besproken die over dit soort zaken gaan…negatieve verwachtingen, negatief denken, piekergedachten aan de lopende meter, niet in staat om de gedachten en invullingen en doem-scenario’s te veranderen, de toekomst als zekerheids-scenario willen vastleggen, als medium of paragnost wordt ook vaak verwacht dat het verloop van een gesprek kan voorspeld worden, wat de ander “ denkt “, wat de ander “ voelt “ of zou moeten voelen…ik kan dit onder één noemer brengen: verwachtingen die gebaseerd zijn op angst en zelden op liefde. Komt dit hard naar binnen, dat kan…alleen het is wel eerlijk en nuchter. Soms is dit noodzakelijk om iemand uit de wirwar en chaos van het negatief- obsessief denken te halen om met een heldere kijk naar een situatie te kijken.
Het is dus de moeite waard om even naar binnen te kijken en te evalueren wat spiritueel bewust Zijn voor jou betekent…
Heel veel liefs
Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.c