Spirituele mensen zijn niet jaloers. Is het waar?
Ik? Jaloers? Neen hoor….Ik ben spiritueel en spirituele mensen zijn niet, never, nooit jaloers.
Laat staan in relaties…wij vertrouwen elkaar door en door, zelfs blind….tot er iemand opdaagt die je statement in één seconde zelfs onderuit haalt…
Wie er ook tussen jou en je partner in komt te staan…het zelfs maar waagt! Of je nou spiritueel bent of niet, dit heeft er niets mee te maken, het is de gedachte dat gelanceerd wordt in spirituele kringen dat je die gevoelens ‘niet hoort’ te hebben, dat dit een teken zou zijn van ernstig wantrouwen, weinig zelfvertrouwen….gevolg: dit gevoel ( zoals er nog andere gevoelens zijn die naar de ijskast worden verbannen) wordt weggeduwd, verdrongen, en dit geeft je een ‘opgelucht gevoel ‘, want jij, spiritueel wezen, jij bent jaloezie ontgroeid, jij zit nl al in de vijfde dimensie of zelfs nog verder…tot dàt moment, dat je dé test krijgt. Niet leuk hé? Want het beeld dat je over jezelf had opgebouwd én bevestigd werd door anderen, valt in duigen. Oesje, maar kan dat zeer doen zeg!
Ik hou van mensen die zichzelf echt laten zien omdat ik zelf iemand ben, sinds mijn kindertijd, die mezelf wil laten zien, en mijn levenservaring is dat door alle gevoelens ruimte te geven, bespreekbaar te maken ( en dat doe ik uiteraard zelf, het is een keuze) en dit geeft me wel een vrij gevoel van binnen. Ben ik boos, wel dan laat ik die energie stromen en klaar is klaar. Voel ik me verdrietig, wel dan laat ik ook die energie stromen en door mijn verdriet ruimte te geven, maak ik meer ruimte om me van binnen weer blij te gaan voelen, en ja hoor, ik was ook in het begin van onze relatie jaloers op de plaats die sommige mensen bijna opeisten, tussen ons twee in. Door hier dieper op door te gaan en te kijken in mezelf wat dit nou precies was wat ik voelde, kwam de angst om de hoek kijken. Door alles ruimte te geven, maakte ik ook echt contact met de diepere laag van alle gevoelens, mijn eigen persoonlijke angsten en ja, ik voelde me schuldig en best beschaamd dat ik dit gevoel van jaloezie voelde; ik baalde van dit gevoel, want jaloezie hoort toch niet in een relatie. Jaloezie en angst zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar.
Mijn visie op het ruimte geven aan alle menselijke emoties, en hiermee bedoel ik herkennen, erkennen en helen, stel je je open en kwetsbaar op…met het risico dat er altijd wel iemand zal zijn die jou hierin zullen afkeuren, bekritisiseren en veroordelen. Doch we weten ook wel dat waar iemand jouw gevoel wordt afgekeurd, bekritiseerd en veroordeeld, die persoon in dat gevoel zichzelf afkeurt, doch een heel ander gedrag stelt naar de buitenkant toe…en dan zien we iemand die een superieure houding aanneemt of zich superieur verbaal uitlaat naar jou toe. Blijf dan maar heel dicht bij jouw ZIJN en laat je niet in dit soort gedrag, dat een spiegel is voor de ander, meeslepen. In jouw kwetsbaar jezelf laten zien, vind je ook je grootste kracht, je puurste zijn als spiritueel aards menselijk wezen.
Is dit typisch vrouwelijk of mannelijk? Op basis van gesprekken met mannen en vrouwen merk ik op dat zowel mannen als vrouwen jaloeziegevoelens kennen. Het woord ‘ jaloezie ‘ wordt minder snel uitgesproken, want daar zit wel een ‘ smet ‘ op , doch de diverse omschrijvingen zijn er des te meer…laat ons gewoon, om het eenvoudig te maken, benoemen zoals het is. Er zijn uiteraard situaties waarin jaloezie excessief kan ontwikkelen , dewelke te wijten zijn aan dieperliggende factoren en waar vb EMDR en andere alternatieve systemisch energetische therapievormen professioneel aangepakt dienen te worden. Hierover gaat dit blog NIET. Je kan nog de vraag stellen: wat is gezonde jaloezie en hoever reikt dit? Ik geloof dat door in eerste instantie te erkennen dat ook jaloezie een menselijk aards gevoel is en dit bespreekbaar te maken al heel snel helderheid kan komen wat diep binnenin jou nog om heling, om aandacht en zorg vraagt. Zeker in de situatie waarin je partner betrouwbaar is en je geen enkele reden zou dienen te hebben, je jaloers te gedragen.
Er zijn slechts twee emoties: nl angst en liefde en alles waar wij veelvuldig woorden aan geven zijn ofwel een uitdrukking van angst of een uitdrukking van liefde…waar angst is, is er ook een ultieme mogelijkheid en kans om de weg naar binnen te gaan en te helen waar nog pijnlijke onverwerkte ervaringen ons gevoel van liefde stagneert.
Waar partners elkaar verwarrende signalen geven, niet congruent zijn in wat ze zeggen en wat ze doen, leidt tot onvermijdelijk tot problemen.
Jaloezie is een bijna onlosmakelijk onderdeel van een relatie, zeker als er anderen in het spel komen. Het is een hele menselijke emotie waar veel mensen last van hebben. Je hoeft je er dus niet voor te schamen, het is niet fout. Jaloezie komt niet alleen voor bij de monogame partner, ook als je zelf polyamoreus bent kun je last hebben van jaloezie, dat is heel normaal. Jaloeziegevoelens kunnen je overweldigend en heftig zijn. Dat komt omdat jaloezie niet slechts één emotie is, maar een verzameling van verschillende gevoelens die ontstaan vanuit negatieve gedachten en bijbehorende angsten. Het is dus belangrijk om te ontdekken hoe jaloezie bij jou in elkaar zit en je bewust te worden van al je verschillende belemmerende gedachten, gevoelens en angsten.
Er zijn een aantal manieren om jaloezie te leren hanteren:
Omarm je jaloezie
Door je te verzetten worden gevoelens alleen maar erger. Laat je emoties toe, ze mogen er zijn.
Onderzoek en beïnvloed je gedachten
Met denken creëer je je eigen wereld. Negatieve gedachten leveren negatieve gevoelens op. Je gedachten kun je beïnvloeden door anders en positief te leren denken. ‘Ik ben niet goed genoeg’ kan worden: ‘ik ben speciaal op mijn eigen manier en heb mijn partner veel te bieden’.
Onderzoek je angsten
Welke angsten leven er bij jou? Waar precies ben je bang voor? Geef er woorden aan, maak het concreet en onderzoek in hoeverre je angsten reeël zijn. Wist je dat je altijd twee keer zoveel angst voelt dan nodig is voor een situatie? De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest..
Ontdek je onderliggende behoeften
Het goede nieuws van angst is dat er een behoefte onder schuilt. Waar heb jij precies behoefte aan op het moment dat je jaloers bent? Het kan van alles zijn, zoals troost, bevestiging, zelfvertrouwen… Onderzoek je behoeften, uit ze en ga er mee aan de slag. Wat kun je zelf invullen en waarvoor heb je iemand anders nodig? Vraag hulp, je bent het waard!
Vertoon ander gedrag
Heb je de neiging om je jaloers te gedragen? In de jaszakken van je partner te snuffelen of om mails te checken? Achterdocht neemt vaak alleen maar toe als je daar aan toe geeft. Laat het los. Doe het tegenovergestelde en steek de energie in jezelf, zorg goed voor jezelf.
Verwerk je oude pijn
Door jaloezie wordt soms oude pijn getriggerd, die ontstaan is in het verleden. Zo kan het zijn dat je je niet goed genoeg voelt of het gevoel hebt dat je er niet toe doet, omdat je dit gevoel nog kent vanuit je kindertijd en de manier waarop je ouders jou al dan niet bewust benaderd hebben. Als er oude pijn getriggerd wordt, heb je de neiging om te reageren vanuit je kind-zijn. Als hier heling plaatsvindt, vermindert de intensiteit of kun je het wellicht helemaal loslaten. Het helen van het verleden kan ervoor zorgen dat je jaloezie vermindert.
Liefdevolle groet ‘ Als je kwetsbaar bent, zien mensen ook je kracht. Als je enkel kracht uitstraalt, heb je wellicht een muur om je heen gebouwd. ‘
Mieke Engelenmedium
www.miekecoigne.com