Paragnost Eddie en Consulenten

Risico’s nemen

Risico's nemenRisico’s nemen. Hoe kun je jezelf kennen zonder spiegel. Niet de spiegel waar we dagelijks kijken of we er wel goed ‘genoeg’ uitzien, ons haar keurig zit, onze ogen glinsteren als fonkelende sterretjes. Het idee dat de buitenkant altijd een spiegel is voor de binnenkant is een halve waarheid.
Elke relatie is een spiegel of laat ik het anders schrijven, kan een spiegel zijn. We kunnen ook onze rug keren en hard weglopen. We willen delen van onszelf niet zien.
De ogen van de ander kunnen als een spiegel zijn of worden en als de ander van je houdt is die spiegel heel liefdevol en compassieus voor je. Je kunt misschien zelfs voor de eerste keer aanvaarding en acceptatie voelen.
Een wezenlijke diepe existentiële behoefte waar iedereen naar verlangt.
Veel kinderen krijgen het gevoel niet geaccepteerd te worden, deels door de afstotende structuur van de maatschappij en deels doordat opvoeders deel uitmaken van deze structuur. Opvoeders bedoelen het doorgaans goed, maar zijn zich niet bewust van de impact van het leven binnen een strak systeem, waarin het doen belangrijker is dan het zijn. Kinderen hebben al snel de ervaring dat ze worden geliefd om wat ze doen en niet om wie ze zijn en wat hun behoeften zijn.
De overtuiging ‘ er wordt niet van me gehouden om wie ik ben, maar om wat ik doe’ slepen we met ons mee. Op veel manieren proberen we de liefde, de aandacht, de waardering, het respect te verkrijgen. Een diepe zelfafwijzing is het gevolg. Ik zie het ook als een collectief trauma.
Je kunt je je hele leven afgewezen voelen, als je geen geliefden of vrienden hebt, die je accepteren als wie jij werkelijk bent. De angst om afgewezen te worden overheerst. Je waagt je misschien niet meer aan een nieuwe liefde, want dit is jouw ervaring geweest in het verleden. Bang dat het opnieuw zal gebeuren. En dat kan. Dat is zeer goed mogelijk. Het is een risico die je moet nemen om boven de angst afgewezen te worden te overstijgen.
Heb geen angst dat als je op honderd deuren aanklopt en er 99 gesloten blijven, ééntje opengaat. Er is iemand die zich door jou vervuld zal voelen, en ook jij gaat door iemand vervuld worden. Er is iemand die wacht om een spiegel voor je te worden, omdat er ook iemand is waarvoor jij een spiegel kunt zijn. Er is geen andere mogelijkheid erachter te komen wie die ene is, dan te blijven kloppen. En ja, het is een risico, maar een risico die de moeite waard bent. Omdat jij de moeite waard bent.
Het leven is vol met risico’s. We kunnen ons helemaal terugtrekken, op eilandje, waar we niet blootgesteld worden aan risico’s, maar zelfs dat is niet voorspelbaar.

Warme hartegroet
Mieke Box 45