Reset en deleten
Reset en deleten. Veel gesprekken dragen in de kern een gigantisch programma en dat programma zit opgeslagen in het denken. Het programma wordt als kind niet of zeer weinig in twijfel getrokken wat je meekrijgt tijdens je opvoeding, is wat je opneemt en opslaat.
Tijdens een gesprek wordt de hoop op het beter worden van een situatie uitgesproken, en anderzijds wordt vaak het ergste of slechtste verwacht. Motieven en redenen genoeg om het slechtste verwachten, want in het verleden heb je veel meegemaakt.
Het hopen op enerzijds een positieve uitkomst en anderzijds het slechtste verwachten, is iets wat vaak energetisch niet goed uitpakt.
Wat er gebeurt, is dat je een nieuwe situatie vastzet met de ervaringen en verhalen uit het verleden.
Een praktisch voorbeeld: je ontmoet een persoon en er is een klik. Je hoopt dat het dit keer iets kan worden. Je ontmoet elkaar en de vonken springen meteen over. Een paar dagen later ontstaat de eerste onzekerheid of angst, want je hebt vandaag een berichtje gekregen, zoals de dagen ervoor. Allerlei gedachten spoken door je hoofd, ja, het zijn meestal spoken. Spoken uit het verleden.
In het slechtste geval word je boos en stuur je een boos bericht, of zelfs meerdere boze berichten na elkaar. Aan de andere kant weet je niet wat er precies is met deze persoon. Je gaat ervan uit dat het opnieuw een flierefluiter is. Niet eens wetend waarom je niet op dit moment een bericht krijgt. Je vult het in. En invullen dat doen we echt allemaal, omdat we in ons eigen verhaal en onze eigen mallemolen van gedachten en overtuigingen vastzitten.
Ik hoef je niet te vertellen dat dit voor die persoon mogelijk een afknapper van formaat is en dat ook hij of zij vanuit eigen ervaringen en zijn of haar eigen mallemolen van gedachten en overtuigingen reageert.
Twee programma’s botsen met elkaar, zo kun je het maar zien.
Kortom: jij zit in je verleden en mogelijk, maar dat weet jij niet, ook die persoon. Die leuke persoon is plotseling niet meer zo leuk en die persoon vindt jou mogelijk een zeurkous, drammerig, controlerend…
We reageren allemaal, zonder uitzondering, nog heel regelmatig vanuit onze programma’s, verhalen en pijnstukken. De verandering kan, mits we erkennen dat we onszelf op die manier gigantisch saboteren.
Je krijgt gelijk, je hebt gewoon pech, niemand is te vertrouwen, je blijft beter alleen met jezelf, alle mannen zijn flierefluiters, alle vrouwen zijn zeurkousen. Erkennen dat we het wel bont maken in relaties is een ding, onderzoeken hoe we die hardnekkige programma’s kunnen veranderen is het belangrijkste werk.
Zelfs als je als kind hebt geleerd te piekeren en het ergste te verwachten, dan nog heb je als volwassen persoon de kracht en de emotionele maturiteit om negatieve en stress-toevoegende ‘gewoonten’af te leren.
Eigenlijk is ons ‘brein‘ als het ware ‘geprogrammeerd‘ om zich te focussen op angst en negatieve prikkels; dit is een manier om ontgoocheling te voorkomen door voornamelijk te focussen op de schaduwkant van dingen.
Getob of angstige geneigdheid om het ergste te verwachten, is emotioneel slopend en is ziekmakend op termijn. Denk eens even na over alles waarom jij in het verleden hebt gepiekerd en getobd en het slechtste hebt verwacht: hoeveel is hiervan ‘uitgekomen’?
Heel veel van de dingen waarover we piekeren en tobben en het slechtste verwachten, lossen zich als vanzelf op of gebeuren niet.
Als je elke dag in beslag wordt genomen door angst en piekeren, ben je niet meer ontvankelijk voor het positieve en kun je de mooie dingen niet meer opmerken.
Herinner je de wet van de aantrekkingskracht: we trekken nog meer van zorg en gepieker aan, als we met zorg en gepieker in het leven staan. Uiteraard maakt iedereen zich wel eens zorgen. Als je ziek bent, pieker je over je gezondheid, of je wel weer beter wordt. Als je een financiële tegenvaller hebt, pieker je eveneens over de manier waarop je je hieruit kunt werken.
Dankbaarheid, moed en kalmte trekken meer positieve energieën aan. Door heel bewust een positieve houding aan te nemen, en het beste te verwachten en door gepieker te vervangen door dankbaarheid, zullen we in heel veel situaties de gewenste resultaten naar ons toehalen.
We kennen allen het spreekwoord: Energie volgt intentie en attentie. Wanneer je dus opmerkt dat je gedachten richting ‘piekeren’ gaat, formuleer dan de intentie om in plaats daarvan te kiezen voor dankbaarheid.
Richt je aandacht op 4 dingen of personen waarvoor jij je dankbaar voelt. Geef dagelijks minstens tegenover 1 persoon uiting aan je oprechte dankbaarheid. Blijf oefenen tot het een gewoonte is geworden, het beste te verwachten. Kies voor dankbaarheid en verwacht het beste.
Resetten is mogelijk, als we ons er maar bewust van zijn dat er gigantisch veel programma’s op onze harde schijf staan.
Warme hartegroet
Mieke Box 45