Paragnost Eddie en Consulenten

Relaties en je spirituele pad

Relaties en je spirituele pad‘ Ik maak me zorgen over het feit dat jarenlange vriendschappen eindigen, soms heel abrupt, mijn familie maakt zich op hun beurt zorgen over mijn interesse in spiritualiteit en ik ben bang dat ik straks geen vrienden meer overhoud. Wat moet ik nu…’.
Relaties en spiritualiteit hoeven op zich geen al te groot probleem te geven, doch doordat jij je meer en meer openstelt voor je aardse- spirituele groei, dan gebeurt het wel dat de wegen zich scheiden- soms tijdelijk soms permanent. Hierover kan niemand een uitspraak doen, of vrienden bijvoorbeeld op je pad terugkomen of niet. De afgelopen maanden komen die vragen vaker aan de orde, enigszins met een lading aan twijfel, onzekerheid en anderzijds vanuit een innerlijk weten dat de ingeslagen weg de juiste weg is.
Zeker wanneer je toch besloten hebt je verder te verdiepen in spiritualiteit, kan dat zeker je leven op heel wat manier veranderen, niet alleen voor je persoonlijk leven maar ook de contacten, vriendschappen, familie enz….
In eerste instantie kan jij jezelf zorgen maken over de keuzes die je maakt in je spirituele groei nl zullen mijn vrienden, mijn ouders, mijn kinderen enz….me serieus nemen, zullen ze het niet gek vinden omdat ik bijvoorbeeld een engelencursus volg, naar spirituele beurzen ga, spirituele boeken lees enz…
Doordat jij je openstelt voor je persoonlijke spirituele groei, verandert er door de tijd heen ook heel wat…dit blijft dus niet zonder gevolgen. Soms hoor ik wel eens jammeren ‘ Was ik toch maar blij gebleven met mijn emmer en dweil, ik heb het me niet gemakkelijker gemaakt ‘ …dat is één van de meestal tijdelijke kreten, maar na een tijdje verdwijnen die kreten in een ‘ Ik ben toch blij dat ik heb doorgezet ‘. Ik noem dit gemakkelijkheidshalve: groeistuipen. Dat hoort eenvoudig weg bij de eerste stappen die gezet worden.
Het is een proces dat zich niet éénzijdig afspeelt: ook jij kan ervaren- aanvankelijk tot wellicht diep verdriet – dat je niet meer zoveel te vertellen hebt aan je vrienden of familie, je hebt minder en minder interesse in de pure aardse materiële zaken, je kan aanvankelijk heel sterk opgaan in spiritualiteit want er gaat een prachtige en gigantische wereld voor je open en je zou misschien wel al je vrienden en familie willen overtuigen hetzelfde te gaan doen. Ik hoor wel eens ‘ Ik zou het van de daken willen schreeuwen ‘ . Ook dat kan uiteraard, alleen, blijf maar op de begane grond en vertel maar rustig jouw ervaring, tenminste als je voelt dat vrienden, familie bereid zijn naar jouw verhalen te luisteren. Het kan ook dat je voelt dat vriendschappen zodanig verwateren, uitdoven…vaak een teken dat je nu weer ruimte mag maken voor nieuwe vrienden. Met familie kan het moeilijker zijn, omdat dit toch je bloedverwanten zijn en je wil je toch geaccepteerd voelen door familie ook al bewandel je een spiritueel pad en hebben je broers, je zus, je neven of nichten een heel andere kijk op het leven en hebben ze hun eigen kijk op spiritualiteit, laat staan of ze hier überhaupt mee bezig zijn. Als je bent opgevoed op een traditionele manier dan kan dit tot moeilijkheden leiden. Ik ken mensen die gelovig zijn en enkel geloven in God en het fout vinden om met engelen te werken.
Het verdriet en de angst dat je vrienden je langzaam maar zeker negeren, het gevoel van je niet begrepen te voelen door vrienden, familie…het is afscheid nemen bij leven en ook dit is een rouwproces. We hoeven het niet af te doen en van tafel weg te vegen en simpelweg met een ‘ Ach ja, er komen wel weer nieuwe vrienden op je pad en je geboortefamilie ben je nu wel stilletjes aan aan het loslaten, geen paniek want je ontmoet nu je werkelijke spirituele familie ‘. Rouwen is geen proces die we enkel doormaken als iemand overgaat.
Pamela Kribbe heeft jaren geleden een bijzonder prachtige channeling van Jeshua geschreven in één van haar boeken : ‘ Je geboortefamilie loslaten ‘. Het is echt de moeite om deze prachtige channeling te lezen…en zo vaak je kan in je op te nemen…ik vind deze bijzondere boodschap nog steeds na al die jaren voedsel voor mijn Ziel.
Het is belangrijk om trouw te blijven aan je weg, jouw weg, want velen nemen nu bewuste stappen naar verandering, het is zelfs bijna onvermijdelijk , hoewel er ook nog gelaagdheden zijn die (nog) niets met spiritualiteit willen te maken hebben ( ongeacht om welke reden) en dat is ok. Er zijn ook heel veel mensen die niet bezig zijn met boeken, cursussen, doch die wél een heel mooi diepzinnig leven leiden en anderen helpen vanuit hun hart…spiritualiteit is een manier van denken, leven en handelen, zonder het noodzakelijk als ‘ spiritueel ‘ te noemen. Het is het anderzijds wél. Er is een hele diversiteit aan gelaagdheid en dat te weten maakt dat we veel dichter bij onszelf kunnen blijven en de ander in eigen waarheid te laten zijn.
Hecht je niet vast aan de manier waarop iets volgens jouw visie zou moeten zijn, want dit is op de duur ook pijnlijk voor jezelf.
Vaak ontdek je bij jezelf welke relaties niet bijdragen voor je hoogste goed, ontdek je waarom je je niet langer thuis voelt in een vriendengroep…je hebt bijvoorbeeld geen zin meer om te roddelen over anderen, je constateert dat je belangstelling en interesses veranderen en de vriendengroep houdt meer van lang leven de lol en we gaan nog niet naar huis….als jij voor jezelf voelt en diep van binnen weet dat afscheid nemen de enige en laatste mogelijkheid is om verder te gaan in jouw groeiproces, maak de keuze op een manier zodat je er zelf vrede mee neemt. Loslaten in oprechte en waarachtige vrede is een geschenk dat je aan jezelf gunt. Je hoeft niemand te overtuigen, te verontschuldigen of te bewijzen dat je goed bezig bent. Iedereen mag het voor zichzelf uitzoeken en dat is de vrijheid die je ook de ander mag gunnen.
Ga nooit mee in een discussie…je kan bij jezelf even denken aan een krachtige reminder: ‘ Wil je gelukkig zijn of gelijk hebben ‘. En die gedachte helpt je om te focussen op jezelf en wat bijdraagt aan jouw leven.
Wil je hierover graag sparren, voel je vrij om mij of collega’s te bellen. We hebben vaker op één op andere manier ook mensen, vrienden, familie losgelaten, bij leven, op dat vlak kunnen we stellen dat we ervaringsdeskundigen zijn.
Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.com