Paragnost Eddie en Consulenten

Reflectieblog Huilen

huilenReflectieblog Huilen. Huilen helpt om de pijn los te laten, stelt ons in staat zachtzinnig met onszelf om te gaan en bevordert uiteindelijk de genezing.

We zijn zo ongelukkig omdat we te veel in het zelf zitten. Wat betekent dat als ik zeg dat we te veel in het zelf zitten? En wat gebeurt er precies als we te veel in het zelf zitten? je kunt of in het bestaan zijn of in het zelf zijn; allebei tegelijk kan niet.

Als je in het zelf zit betekent dit dat je je afzondert, dat je afgescheiden bent.
Als je in het zelf zit betekent dit dat je een eiland geworden bent.
Als je in het zelf zit betekent dit dat je een grens om je heen hebt getrokken.
Als je in het zelf zit betekent dit dat je onderscheid maakt tussen ‘dit ben ik’ en ‘dat ben ik niet’.

De definitie, de grens, tussen ‘ik’ en ‘niet-ik’, dat is het zelf ; het zelf isoleert.
En het doet je bevriezen, je stroomt niet meer. Als je stroomt kan het zelf niet bestaan. Daarom zijn de mensen net als ijsblokjes geworden. Ze hebben geen warmte, ze hebben geen liefde – liefde is warmte en ze zijn bang voor liefde. Als hen warmte overkomt gaan ze smelten en verdwijnen de grenzen. In de liefde verdwijnen de grenzen, in vreugde verdwijnen de grenzen ook, want vreugde is niet koud.

In onze maatschappij hebben vooral mannen geleerd niet te huilen, zich sterk te houden als ze gekwetst worden en niet te laten zien dat het pijn doet. Maar vrouwen kunnen ook in deze val lopen en we hebben allemaal wel eens het gevoel gehad dat de enige manier om te overleven was onze gevoelens en emoties af te sluiten om niet opnieuw gekwetst te worden.
Als de pijn heel diep gaat, kunnen we zelfs proberen deze voor onszelf te verbergen. Daardoor kunnen we bevroren, star worden, want diep van binnen weten we dat de pijn door een klein scheurtje in het ijs vrij kan komen en weer door ons systeem kan gaan circuleren.

De regenboogkleurige tranen op het gezicht van deze persoon bieden de sleutel om uit deze ‘ijs-olatie’ te breken. Tranen, uitsluitend tranen hebben de kracht om het ijs te smelten. Huilen is oké en je hoeft je niet voor je tranen te schamen.

Warme hartegroet
Mieke Box 45