Paragnost Eddie en Consulenten

Rebound relatie en hoe te herkennen?

Rebound relatie en hoe te herkennen?Misschien ben je niet onbekend met het woord rebound, maar misschien kan je wél herkennen via dit blog of jijzelf in een rebound relatie bent of zelf een rebound bént.
Ik merk in heel veel relatieconsulten de vraag na een breuk of er snel iemand anders komt. Ik ben uiteraard heel alert in hoe iemand een vraag stelt en de energie in de vraag. Uiteraard is het een pijnlijke gebeurtenis als een relatie beëindigd wordt. Wat mij het meest verontrust is dat niet de tijd die wordt genomen om de breuk te verwerken, een pauze in te lassen. Er worden op dit moment behoorlijk wat rebound relaties aangeknoopt, waarvan ik vrij snel zie en aanvoel dat de nieuwe relatie als een pleister op de pijn dient, alleen is dit vaak vrij onbewust.

Een rebound relatie is een remedie tegen een gebroken hart. Kenmerkend is dat diegene die verlaten werd, zich heel snel in de armen van iemand nieuw stort. Diegene is dan de figuurlijke pijnverdover, tot zolang….
Op de vraag of dit nu dé persoon is, dé grote nieuwe liefde, krijg ik het antwoord ‘ Ik weet het niet, hij/ zij is heel lief, attent, luistert naar mij, troost me…hij/ zij is niet echt mijn ‘type ‘ ‘.

De vraag is: ‘ Zou je in andere omstandigheden voor die persoon kiezen ‘? Een vraag over even bij stil te staan. De pijn en het verdriet zorgen ervoor dat je veraf van je werkelijke gevoel afstaat.
In heel veel situaties zijn rebound relaties geen blijvertjes….éénmaal de rol van de ander is uitgespeeld en de ware toedracht van deze relatie helderder wordt, is het klaar. Dit kan dan weer heel pijnlijk zijn voor diegene die dan wél diepere gevoelens heeft ( ontwikkeld).

Misschien raakt dit blog je in de vraag: zit ik in een rebound relatie en zoja, wat nu? In eerste instantie is het voor jou belangrijk heel eerlijk te zijn met jezelf en jezelf de bovenstaande vraag te stellen: ‘ Mocht ik nu niet in diepe pijn zitten, zou ik écht voor die persoon gaan….zie ik in die persoon diegene met wie ik met bewust wil verbinden…zie ik echt een toekomst voor me met die persoon ‘ . Als je je ook realiseert dat je geen tijd ruimte hebt genomen om een relatiebreuk te verwerken en bijna onmiddellijk op zoek bent gegaan om de pijn te verdoven via een nieuwe relatie dan is dit al zeker een tekentje dat je in een rebound relatie zit. Ik vind het zelf een jammere situatie voor cliënten te merken dat er sprake is van een rebound relatie en zich van het ene in het andere avontuur storten…en zich niet de tijd gunnen om op adem te komen, te onderzoeken wat ze verwachten en verlangen in een relatie en zich niet hals over kop in een voorspelbare aflopende relatie storten. Hoelang tijd en ruimte iemand nodig heeft om een relatiebreuk te verwerken is afhankelijk van meer factoren dan de duur van de voorbije relatie. Een kortdurende relatie kan best als heel intensief ervaren geweest zijn, dus hierover is geen uitspraak te doen.
Wat me ook opvalt in gesprekken is dat er nog heel veel vragen worden gesteld over hun ex-geliefde….en hoe die nu echt gelukkig zijn en of er al iemand anders is en of die relatie in stand houdt…vragen die ik liever niet beantwoord. Ik help de ander niet door hierop verder in te kijken en valse hoop te creëren. Eén enkele keer zie ik wel dat een ex-geliefde de verbinding wenst te herstellen en dan geef ik dat ook correct aan…zonder een belofte te doen over een dag, een maand, dan wel in komende tendenzen weer te geven. Ook dit is een teken aan de wand: je hebt een nieuwe ‘ relatie ‘ kort na de breuk, doch je bent méér bezig met de ex-partner dan het opbouwen van een nieuwe toekomst.

Het terugkijken op een voorbije relatie is een heel menselijk gegeven, docht het dagelijks hiermee bezig zijn, het willen weten wat de ander denkt en doet…is niet gewoon zomaar.
Het beste voor jezelf en de ander is heel eerlijk te kijken naar de reden van het samenzijn…misschien is de rebound wel een verzorgend, troostend persoon, net datgene wat jij nodig hebt om te herstellen van de breuk. Misschien denk jij wel dat de liefde wel eens op een dag zal komen…misschien heb je nood om je veilig te voelen en de rebound staat hier helemaal garant voor. De rebound relatie heeft in heel wat gevallen heel weinig tot geen toekomst. Dat er heel wat verzet en weerstand kan komen met dit blog is ok…want uiteindelijk heeft iedereen in het maken van keuzes een absolute vrije wil.

Belangrijk is jezelf de vraag te stellen wat de werkelijke reden waarom je die relatie bent aangegaan? Herken je bij jezelf dat je de pijn van het in de steek te worden gelaten niet wou voelen? Wou je aan jezelf of de ander bewijzen dat iemand anders je wél wilt en wou je de ander hiermee raken, jaloers maken ?
De nieuwe partner heeft ook het recht om te weten hoe jij je werkelijk voelt, wat de werkelijke reden is van jullie samenzijn, zodat er geen valse verwachtingen worden gecreëerd.
Ik had enige maanden geleden een gesprek met een jonge vrouw die net een relatiebreuk had, op een wel bijzonder pijnlijke manier. Deze jonge vrouw was zelfs aan de andere kant van Nederland verhuisd om met haar partner samen te wonen. Binnen het jaar was de koek op en moest ze ‘ ophoepelen ‘….ik kon me heel goed voorstellen hoe ze zich voelde: alles opgeven…werk, eigen stekje, familie, vrienden….Ze keerde terug naar haar geboorteplaats, kon even bij vrienden verblijven, want zo snel kon ze geen stekje vinden, het gaat in NL blijkbaar niet zo vlotjes…moedig en dapper ging ze verder met haar leven, en wat me opviel was haar manier hoe ze me het hele verhaal op een behoorlijk ‘ zakelijke’ manier vertelde. Ik had een viertal gesprekken met haar in een korte tijd…en toen ik haar vroeg hoe ze zich werkelijk voelde, écht voelde…bleef het heel stil. Toen kwam het antwoord. ‘ Ik heb iemand anders ontmoet ‘. Ik schrok wel even…er was nog geen maand overheen gegaan. Eindelijk iemand die zoveel moeite voor haar deed, die haar aanbad en ze kon zo bij hem intrekken. Ik bleef luisteren en vroeg haar wat ze voor hem voelde. Ze antwoordde twijfelend en tegelijk zichzelf en mij overtuigend….Ik weet het niet wat ik echt voel voor hem, maar hij is echt lief. Ik voel me veilig en geborgen bij hem. Maar of ik verliefd ben of van hem hou? Dat komt wel zeker op een dag? Ik weiger één traan te laten voor mijn ex!

Hoe kan het…je hele hebben en houwen opgeven…de deur worden gewezen én toch géén traan laten? Hoe hard was haar hart op slot met die belofte, alleen ze kon hier nog niet naar kijken.
Wie zal het zeggen…kiezen voor liefde, kiezen voor veiligheid, geborgenheid, zekerheid…één dingetje geef ik mee: herken je jezelf in een rebound relatie, doe het dan zelf rustig aan, geef jezelf de ruimte om het verleden te verleden en praat hier heel eerlijk over met je nieuwe partner. Een rebound is niet per sé een ongeschikte partner, doch een nieuw begin op het puin van het nog niet opgeruimd verleden starten, leidt vaak naar het einde van het ‘ nieuwe ‘ begin.

Er is helemaal niets mis met je als je je tijd neemt om een relatiebreuk te verwerken, een plek te geven in je leven, je hoeft je niet te laten opjutten omdat de ene sneller een breuk verwerkt dan jij, je hoeft jezelf niet uit te leggen waarom je voor de komende tijd echt tijd voor jezelf wenst te nemen. Er is helemaal niets mis met een tijdje alleen zijn: al- één zijn. Je hoeft niets te bewijzen, niet naar je omgeving toe, niet aan jezelf, want liefde is ieders geboorte-recht. Terwijl mijn omgeving zich druk maakte over het feit dat ik ruim 7 jaar single was na mijn laatste relatie, het heel raar vonden dat een sociaal iemand als ik, met een al even sociaal beroep, toch niet aan een partner geraakte…ik wist diep in mijn hart: wat komt komt en komt het niet, dan is het ook ok en hier had ik geen enkel gevoel van verbittering of ontgoocheling bij. Ondertussen ben ik bijna 5 jaar samen met mijn zielspartner, wonen we nu pas samen…dus waarom al het gehaast vanuit angst of omdat de omgeving kijkt vanuit eigen perceptie en oordeel? Heel dicht eerlijk bij jezelf blijven is de enige weg.
Wil je graag sparren hierover met mij? Ik verbind kennis met een diepere spirituele zingeving.

Liefs
Engelenmedium- Relatietherapeute Mieke Box 45
www.miekecoigne.com