Paragnost Eddie en Consulenten

Positief denken zonder inzicht

Positief denken zonder inzichtPositief denken! Hoe vaak heb jij dit al over jezelf uitgeroepen of dat iemand je zegt dat je positief moet leren denken. Dit zijn ook dingen die ik van klanten hoor. Als ik positief denk dan ga ik gelukkig worden, dan lossen mijn problemen zich op, dan ontmoet ik de ware partner, dan gaat mijn depressie voorbij. Positief denken is geen techniek die je vanbinnenuit transformeert, die je aardse problemen oplost, die je uit een depressie sleurt.
Ze onderdrukt eigenlijk alleen maar de dieperliggende aspecten van je persoonlijkheid, ze gaat juist tégen bewustzijn in. Positief denken is het wegduwen van die dieperliggende aspecten in het onbewuste en de bewuste geest met positieve gedachten conditioneren.
Het punt is dat het onbewuste veel en veel sterker is dan de bewuste geest. Misschien laat het zich niet op de gekende manieren zien, maar het is zo inventief dat het nieuwe manieren zal zoeken om zich uit te drukken.
Als ik mensen beluister die zich suf positief denken en me vertellen dat positief denken hun situatie niets veranderd heeft, dan is het enige wat ik waarneem: positief denken zonder enig diep inzicht werkt helemaal niet.
De grondslag van het positief denken stelt dat alles wat in je leven gebeurt een projectie is van je gedachten. Welke gedachten? Van wie zijn die gedachten? Zijn die gedachten werkelijk van jou? Ik lees ook vaak dat als je rijk wilt zijn, moet je je rijk denken en hopla je wordt rijk. Het is dus door positief denken dat jij rijk bent, dat je rijk wordt en dat het geld in overvloed naar je toestroomt. Dat is wat beloofd wordt. Denk je rijk. Of denk je gelukkig. Of denk je de perfecte relatie in. Linkerbrein wordt voortdurend geprikkeld en van langsom meer en meer. En dit geven volwassenen door aan kinderen en op hun beurt aan hun kinderen.
Eerlijk, als je zelf even invoelt en nadenkt, is het ‘denken en word rijk’ complete onzin. Het is schadelijk en zelfs gevaarlijk. Kijk maar even in je nabije omgeving welke drama’s zich afspelen door dit soort waarheden te verkopen.
Wat is dan dat positief denken? Eigenlijk dienen we een bewustzijn te creëren dat noch negatief noch positief is. Met andere woorden het creëren van een zuiver bewustzijn. Zuiver, niet in de zin zoals mensen elkaar beoordelen als zuiver of niet zuiver. Dat bedoel ik niet met zuiver. Zuiver staat voor mij als waarnemen zonder te oordelen.
Een eenvoudig voorbeeld: je onderdrukt een of ander geladen idee (lees voor het gemak: negatief) omdat je pijn ervaart, je voelt boosheid, verdriet, en je duwt dit gevoel weg, je doet je best om de energie in iets positiefs om te buigen en je wilt liefdevol en met mededogen naar die situatie en/of die persoon kijken. Prachtig lijkt dit. Ik schrijf bewust: prachtig. Alleen wie misleidt wie? Diep vanbinnen is er nog steeds dit gevoel.
Je kan het wel liefdevol vertellen met heel veel empathie en begrip, je kan zelfs het verhaal vertellen met een glimlach. Maar ik zie je lippen, ik kijk naar je lippen bij de woorden die je uitspreekt en ik merk dat die woorden niet verbonden zijn met je lippen, met je hart, met je hele wezen. De reden is omdat ik dit ook soms in mezelf herken en waarneem. Ik lach mijn pijn weg, ik voel mijn lippen trillen, tranen slik ik weg terwijl mijn tranen wegvloeien. Onderdrukte tranen zullen op een bepaald moment, in een bepaalde situatie toch naar buiten komen.
Positief denken zonder bewust Zijn en zonder inzicht brengt geen verlichting. Verlichting in het hart, in de ziel, in het lichaam.
We doen het allemaal, want we hebben het zo moeilijk om die diepe emoties te laten zien aan de ander en nog het minst aan onszelf.
Het is niet erg dat het gebeurt, maar dat we ons bewust zijn van wat we doen met onszelf en de ander is een begin naar werkelijk te zijn wie we zijn.
Positief denken geeft mensen hoop op verandering, verbetering.
Positieve en negatieve gedachten zijn twee kanten van dezelfde munt. Je moet niet veranderen van het negatieve naar het positieve, het is het voorbij gaan aan beide.
Vanuit dit bewustzijn zal, wat je ook doet of ervaart, een heel andere betekenis gaan krijgen.
En dat is een van de redenen waarom het positief denken als techniek niet datgene geeft waarnaar verlangd wordt. Zonder bewustzijn, zonder diep inzicht is positief denken een lege doos met een mooie grote strik aan de buitenkant. Hoe zit het met de binnenkant?

Hartelijke groet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com