Paragnost Eddie & Consulenten

Neem eens even een stapje terug

Neem eens even een stapje terugNeem eens even een stapje terug. Heel wat mensen voelen zich op dit moment en voor velen al een langere periode, vermoeid, moe en soms moedeloos. Hoe pakt die relatie uit, hoe houd ik me staande in de toenemende druk op het werk, hoe kan ik mijn energiepeil terug in evenwicht brengen. Een voorbeeld van enkele vragen die dagelijks gesteld worden.

Het is wellicht duidelijk dat er maar één manier is om je energiepeil terug in balans te brengen en dat is een pas op de plaats nemen. Een stapje terug nemen. Een stapje terug nemen en onderzoeken wat energie van je vreet en wat energie geeft.

Misschien weet je niet meer wat je behoeften zijn, omdat je in beslag wordt genomen door energievreters. Dit hoeven niet a priori mensen te zijn die met je energie weglopen, maar ook de taken die je jezelf oplegt. Ook dat zijn energievreters.

En toch kunnen we anderen niet verantwoordelijk stellen voor het feit dat je uit balans bent. Frappant is dat we het wel doen, hetzij openlijk maar meestal op een sub-assertieve manier.
We stemmen ermee in, om mensen niet teleur te stellen en altijd ter beschikking te staan.
Hoeveel excuses we gebruiken om toch maar elke keer weer opnieuw over onze grenzen te laten gaan? Voor het goede doel? Omdat je je misschien schuldig voelt er niet te zijn voor anderen?

Ergens houden we die patronen op velerlei manieren in stand.

Je hebt een mobieltje dus er wordt verondersteld dat je altijd bereikbaar bent, zelfs dag en nacht.

Onbewust van het continue gevoel altijd beschikbaar te zijn, ontstaat er het idee van ‘beschikbaar te moeten zijn’. Verwachtingen sluipen er langzaam maar zeker in.

Een stap terug doen is een keuze die je zelf moet maken. Deel dit ook mee aan de mensen uit je onmiddellijke omgeving. Het gaat er niet over jezelf te moeten verantwoorden. Het is fijn voor mensen die je dierbaar zijn, te weten wat je behoefte is. Het kan ruis in de communicatie voorkomen. Soms vertellen klanten dat ze niet weten waarom de ander plots niet meer reageert, zich terugtrekt. Wederzijds begrip is een teken van respect.

Neem voldoende rust en schrap enkele taken van je lijstje die niet zo dringend zijn. Niet alles is even urgent. Het is het idee dat dringend is.

Energievreters zijn ook steeds terugkerende piekergedachten. Aanhoudende piekergedachten kunnen leiden tot in-en doorslaapproblemen met als gevolg dat je ’s morgens niet fit en uitgerust bent.

Regelmatig een stapje terug doen is gezond voor lichaam en geest.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 45