Paragnost Eddie & Consulenten

Met je lichaam praten….kan (je) dit?

Met je lichaam praten….kan (je) dit? Ja, dat kan zeker en voor anderen die niet echt vertrouwd zijn met het gegeven dat dit wel kan, zal dit heel vreemd klinken.

Als je bereid bent om de basisvaardigheden aan te leren dan kan dit zeker wel, het vraagt als eerste stil te kunnen zijn en contact met je lichaam te maken.

Over het algemeen wordt heel veel aandacht gegeven aan de buitenkant van het lichaam, zowel voor vrouwen als mannen. Als de buitenkant er maar goed uitziet – wat zeker prima is- ook al voel ik me niet lekker, snel een pilletje nemen om die indigestie van de te zware maaltijd weg te werken…

We hanteren dagelijks vrij onbewust metafysische uitspraken en gezegdes, zonder er dus echt bij stil te staan, én toch is dit het eerste aandachtspunt om even stil te staan bij de lichaamsmetaforen die we courant gebruiken en dit als signaal dat één of ander lichaamsdeel of orgaan om extra aandacht vraagt.

Herken je vast de volgende uitdrukkingen:
‘ Het ligt me zwaar op de lever …’
‘ Ik zie het niet meer zitten ‘
‘ Het komt me mijn strot uit ‘
‘ Mijn maag krimpt in elkaar als ik dit hoor ‘
‘ Ik neem teveel hooi op mijn schouders ‘
‘ Ik heb een gebroken hart ‘
‘ Dit beneemt me mijn adem ‘
‘ Ik krijg het niet gezegd ‘
‘ Ik heb eens goed mijn gal gespuwd ‘
‘ Ik voel de grond onder mijn voeten weggeveegd ‘
En dit is nog maar een greep uit de gezegdes die we heel frequent gebruiken in onze dagelijks taalgebruik.

Als je ergens pijn voelt, zodra je pijn voelt opkomen, lokaliseer je pijn, waar precies zit je pijn , in welk deel van je lichaam voel je de pijn en hoe voelt die pijn: zeurend, brandend,, stekend, verkrampend.

Ga dan zitten en laat alle gezegdes of uitdrukkingen over dit lichaamsdeel of orgaan in je opkomen, noteer ze want dat geeft een overzicht en maakt helder waar precies het probleem kan zitten.

Stel dat je last hebt in je buik. Welke uitspraak, gezegde zou je hierbij kunnen bedenken? Hm, herken je de volgende uitspraak: ‘ Ik heb er mijn buik van vol ? ‘ of ‘ Ik kan het niet meer verteren ? ‘ Onderzoek eens bij jezelf , in jouw persoonlijke levenssituatie waar jij je buik van vol hebt en / of wat kan je niet meer verteren? Laat alles zich rustig aan je geestesoog passeren….Je weet dat je al heel lang een situatie accepteert en jouw buik vertelt jou dat het genoeg is geweest. Misschien heb je veel last van lucht in je buik, misschien is je buikomtrek gegroeid ( en neen, hoeft zeker niet door het eten te komen) misschien heb je zelfs last van je darmen en liggen je darmen in een knoop ( jij ligt in een knoop met jezelf én de situatie) Je kan hier misschien wel om lachen…en lachen kan wel opluchten, maar zal je klachten niet oplossen. Dat pilletje tegen….kan even verzachten, en voor je het weet ben je een lopende pillendoos. Ook dat is een keuze. We hebben altijd een keuze om te luisteren naar de wijsheid van ons lichaam en wat het ons zoals te vertellen heeft.

Draag jij teveel last op je schouders, neem je teveel verantwoordelijkheid op je schouders, ( en ook zaken die niet jouw verantwoordelijkheid zijn, maar die je niet durft te laten bij de ander) of laat je je schouders ook steeds vaker en vaker hangen?

Wat hangt jou de keel uit of wat krijg je niet door je strot of waarom voel jij je bij de keel gegrepen, je krijgt geen woord meer uit je keel ? Met andere woorden, wat belemmert jou te zeggen wat je te zeggen hebt? Wat zou er kunnen gebeuren dat je je mond opentrekt en voor jezelf opkomt jezelf laat zien en je kwetsbaar opstelt?

Heb je teveel aan je hoofd? Loop je met je hoofd tegen de muur? Loopt je hoofd over van zorgen ? Duizelt het je?

Sta je niet met beide voeten op de grond, voel je je niet sterk in je schoenen staan, sta je op slechte voet met iemand, kan je geen stap meer verzetten?

Onderzoek eens wat je hierbij herkent en praat met het betrokken lichaamsdeel…
Mocht je hoofd kunnen praten, wat zou je hoofd je willen vertellen? Stop ermee met zoveel in mijn hoofd te proppen….mijn hoofd staat op barsten? Mochten je schouders kunnen praten, wat zouden je schouders je willen vertellen? Gooi die ballast die niet van jou is van je schouders? Komaan, je kan het, recht je schouders en laat zien wie je bent?

Mochten je voeten kunnen spreken, wat zouden ze je willen vertellen? Ik wil mijn eigen pad gaan en niet het pad dat anderen voor me uitgedokterd hebben?

Ook onze organen hebben hun eigen taal zoals je kan lezen. Door de plek waar de pijn zich bevindt, op die wijze te bekijken, kan je inzicht hebben in de oorzaak van de pijn/ last én er iets pro-actief mee doen.

Het is dus echt de moeite waard om met de taal van je lichaam te leren kennen, want hoe meer je hierover te weten komt hoe dit voor jou werkt, wat jouw lichaam je wilt vertellen, hoe sneller de klachten kunnen verdwijnen. We leren onze gezondheid in eigen handen te nemen en dragen op die manier ook op verstandige manier de verantwoordelijkheid voor ons algemeen welzijnsgevoel.

Het is verleidelijk om snel een zalfje of een pilletje te nemen om die vervelende klachten de kop in te drukken, maar die vervelende klachten hebben een oorsprong en komen niet zomaar uit de lucht gevallen om je te plagen of te pesten.

De soms nogal extreme aandacht die aan de buitenkant wordt gegeven is niet altijd de weerspiegeling van hoe het met onze binnenkant is gesteld : door de vaak veelvuldige ingrepen zoals botoxkuren, haar- en wimperverlengingen, liposucties, crahs-diëten, wordt het moeilijk om nog echt werkelijk contact te hebben met het lichaam. We zien er goed van ver uit, maar verre van goed.

Iedereen doet uiteraard met zijn/ haar lichaam waar hij zich goed bij voelt of denkt nodig te hebben om zich goed te voelen, alleen merk ik vaker op dat de ingrepen en handelingen die ten aanzien van het lichaam worden uitgevoerd , vroeg of laat gevolgen heeft. Het kan dan best saai lijken, te leven in een gezond lichaam, het is de gedachte aan niet goed genoeg te zijn die aan de grondslag ligt van de ontelbare ingrepen, waar het lichaam fel op reageert. En los hiervan hoe we omgaan met onze grenzen, emotioneel, fysiek, psychisch en spiritueel, de vier belangrijke peilers waarop ons leven gedijt.

Misschien toch de moeite waard om even de tijd te nemen jouw lichaam ‘ te scannen ‘ en voor de verandering contact maken met het misschien te lang miskende lichaam, waar jou ziel en geest in huist. Veel plezier!

Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.com