Paragnost Eddie en Consulenten

Controle

controleDoorgaans zijn we ons niet bewust dat we over heel veel dingen controle houden. Hoe kan het anders. We leven in een samenleving waarin we – zonder er bij stil te staan – ons leven beheerst wordt door controlesystemen. Sta er maar niet te lang bij stil, het is wat het is. Maar jijzelf kan wel onderzoeken waarom je zoveel controle nodig hebt en wat het je brengt.
Om echt te ervaren wat het leven jou kan bieden, zullen we ook de bereidheid moeten hebben om controle op te geven en te doen alsof we denken te weten hoe het universum werkt. Er is sowieso heel veel druk van buitenaf, gelinkt aan controle, maar eigenlijk heb je hierin de keuze.
Je kan ook onderzoeken wat er werkelijk speelt.
Vooral voor de doorsnee vrouw, die weinig zelfvertrouwen heeft, zien we het controlerende gedrag opduiken. Dit is één van de meest intense lessen voor krachtige en vrouwelijke vrouwen, namelijk zelfvertrouwen, vertrouwen in het leven. Als vertrouwen ontbreekt, kan ze heel snel controlerend gedrag vertonen. Ze kan proberen mensen en situaties in haar leven te beheersen.
Het kan er wel op lijken dat emoties worden onderdrukt, zodat ze een vrolijke en opgeruimde indruk geeft. Het kan de indruk geven dat ze probeert de reacties van anderen op haar te beheersen. Controle houden wordt op heel veel manieren gedaan, soms heel subtiel en anderzijds heel duidelijk, niettemin heeft het wel een omgekeerd effect en belemmert vanuit flow te leven.
Controle loslaten kan heel beangstigend en tegelijk opwekkend ervaren worden. Het kan voelen als een liefde-haatverhouding. De grip loslaten, ongeacht waarover je controle wilt houden, creëert meer innerlijke ruimte om te focussen op jezelf, je eigen kracht, je innerlijke leiding. Je leven staat niet langer op de rem hierdoor. Je leeft voluit vanuit volledige verbinding met wie jij bent en wie of wat goed voor jou groei is.
Je ontwikkelt meer controle over jouw eigen leven door controle over situaties en/of anderen op te geven.
Als je controle opgeeft, verlies je minder energie aan situaties die je soms beter accepteert dan proberen te beïnvloeden of te manipuleren.
Het controlerende gedrag is heel verleidelijk gezien de zovele communicatiemiddelen via FB, Whatsapp enzovoort. Er is niets mis met de communicatiemiddelen uiteraard, alleen toont de manier waarop het wordt gebruikt aan dat mensen elkaar voortdurend in de gaten lijken te houden. Wanneer zijn ze online, zijn ze met iemand anders in contact, en hoe vaak…
In consulten hoor ik dagelijks hoe de communicatiemiddelen als spion fungeren, elkaar blokkeren, deblokkeren; allemaal verwijzingen naar het elkaar controleren. En dat kan helaas tot miscommunicatie leiden, wat heel jammer is. Maar het patroon dat eronder leeft, is datgene wat tot nadenken stemt.
Eigenlijk wordt op micro-niveau gedaan wat we op macro-niveau waarnemen.
Big Brother is watching us. We reageren heel fel tegen de controlesystemen buiten onszelf, but what about us?
Een uitnodiging om eens na te gaan naar ons gedrag bij partners, geliefden, klanten en mogelijke klanten op welke manier wijzelf openlijk of subtiel controle over anderen proberen uit te oefenen. Ik doe alvast vandaag mijn huiswerk. Jij ook? Het is een perfecte dag, het regent hier behoorlijk stevig, we maken het maar gezellig voor onszelf en keren even voor vandaag naar binnen en laten onze controlesystemen voorbijkomen. Zonder te oordelen dat we het doen, want we doen het eerlijk gezegd wel allemaal. Bewust worden wat onder onze behoefte aan controle ligt, lijkt mij veel interessanter.
Alleen kunnen we dit patroon ook doorbreken, angst loslaten, vertrouwen te ontwikkelen in onszelf en op die manier kunnen we ons tenminste in onze eigen wereld een beetje vrijer gaan voelen.
Ik controleer nog even op mijn laptop en lach even: komt daar ‘controleren van spelling hervatten’. En dat valt dan weer hartstikke mee. Of ben ik dan zo onzeker dat ik die controle spelling nodig heb? Ja toch wel. Een keurig blog is ook aangenamer om te lezen. En dan laat ik het blog nog even aan het oog van een taalkundige voorbijgaan. En dat weet ik absoluut zeker: dit is tiptop in orde. Klaar om te verzenden. Nou, dat is dan weer samenwerking in vrijheid zonder dwingende controle.

Hartverwarmende regengroet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com