Paragnost Eddie & Consulenten

Liefde en Liefdeskracht

Liefde en LiefdeskrachtLiefde en Liefdeskracht. Het einde 2019 is in zicht. Dit jaar was een zeer bewogen jaar. Ga je verder op oude voet?
Je weet waar je midden in zit en toch houd je je vast aan de verhalen die je worden verteld of die je aan jezelf vertelt. Het grote ontwaken of toch nog maar in de rotzooi en puinhoop hopen dat er toch eens iets ‘nieuws’ op je weg gebeurt.

Als we het hebben over transformatie, dan gaat dit nooit over de anderen of de ander, maar over onszelf. Bijna afdwingen dat de ander nu eens eindelijk ‘moet’ veranderen, ‘moet’ keuzes maken, ‘moet’ eerlijk worden, ‘moet’ zijn zoals wij willen dat de ander is of doet, maakt nu duidelijk finaal een einde aan relaties.

In intieme relaties worden we met opbouwende, soms explosieve kracht geconfronteerd met onze blinde vlekken, halsstarrige patronen, herhalingen van geconditioneerde overtuigingen en alle versleten oude trucjes om de ander kortom gezegd te manipuleren.

In wat ik waarneem is de liefde waarover gesproken wordt, een concept, een idee, een projectie, een beeld en het liefst een statisch beeld. Liefde is geen concept, een idee, een project en al zeker niet statisch. Liefde gaat over liefdeskracht. Voel eens zelf of je in de woorden ‘liefde’ en ‘liefdeskracht’ iets anders ervaart. Schakel voor even, als het lukt, je denken uit. De trillingen van de beide woorden diep invoelen. Spreek die woorden uit terwijl je je handen op je hart legt. Ga diep, diep in jezelf, waar die plek ook moge zijn.

Liefde is een kracht, een energie die je nergens anders kunt vinden dan in jezelf. Liefdesrelaties aangegaan op basis van het zoeken naar leven bij elkaar, kan voor een tijdje werken. Bij elkaar wordt gezocht wat we niet in onszelf hebben, dus moeten we het wel bij elkaar zoeken door te claimen. Daartussenin liggen gigantisch veel patronen die zich in elke komende relatie herhalen. Het besluit is meestal wat we in onze kindertijd voor waarheid hielden: ‘ik ben geen liefde waard’, ‘niemand is mijn liefde waard’, ‘niemand kan me geven wat ik nodig heb’.

Als die diepgewortelde patronen vanuit ieders ervaringen nu niet aangepakt worden, dan wordt het voor het komende jaar een verhaal zoals vorig jaar en alle jaren ervoor. Is dit wat je wilt? Neen, absoluut niet. Gelukkig ervaren mensen dat verandering nodig is en zoeken het niet meer bij de ander, maar in zichzelf. Wat we in onszelf aan pijn verborgen is, onderdrukt hebben gehouden, krijgt ruimte. Waarom pas nu? Waarom niet eerder?

Waarom maak je je zorgen over het ‘waarom’? Laat ons niet in het psychologiseren verzeilen, maar in het NU blijven en vandaar NU onderzoeken wat er om verandering vraagt, in jezelf. Zoek het niet langer buiten jezelf of bij de ander. Door zelf je eigen pijnstukken aan te pakken. Niet in de hoop dat de ander dan verandert, want dit moet nooit de motivatie zijn. De motivatie ben JIJ. En als de ander dan ook geïnspireerd wordt en eveneens bereid en gemotiveerd is om ballast op te ruimen dan is dit zeker heel fijn om waar te nemen.

Het ontdekken van de liefdeskracht in onszelf leidt naar onze schepperskracht. Dat we hier allemaal nog flinke stappen mogen zetten, kunnen we niet ontkennen. In de film ‘Time of the Sixth Sun’ bleef een krachtige reminder hangen. Opnieuw de intimiteit in onszelf zoeken, intiem worden met onszelf, zonder mitsen en maren, zonder eisen of voorwaarden. Wat anderen er ook over denken, over vinden. De verbinding in en met onszelf herstellen.

We mogen de oude wegen vaarwel zeggen, achter ons laten.

Warme inspirerende hartegroet
Mieke Box 45