Lichaamstaal bij katten
Lichaamstaal bij katten. Volgens Konrad Lorenz († 1989) een Oostenrijks zoöloog zijn er weinig dieren die hun stemming zo door gezichtsuitdrukkingen te kennen geven als de kat. Ik heb de neiging om dit te beamen, als ik de scala aan gezichtsuitdrukkingen van onze lieve kater, Casper, observeer. We hoeven nog maar de ontmoetingen tussen katten onderling te observeren om te zien hoe belangrijk lichaamstaal in de kattenwereld is.
De verschillende gezichtsuitdrukkingen van de huiskat die we begrijpen en geen uitleg nodig hebben, zijn bijvoorbeeld de oren in de nek, een grommend gezicht, de heen en weer zwiepende staart als hij een situatie niet als prettig ervaart.
Er zijn nog meer subtiele voorbeelden van zichtbare communicatie, waarbij de gezichtsuitdrukkingen zodanig gecombineerd worden, dat ze moeilijk te onderscheiden zijn. Het lijkt aannemelijk dat het een kat betreft die zich aan alle kanten heeft ingedekt en door zijn ware gevoelens te verbergen de noodzaak een beslissende reactie te tonen, uitstelt.
De oren en de staart zijn de meest expressieve delen van het kattenlichaam.
Het slaan met de staart is vaak het eerste teken van ‘boosheid.’ ‘Kwispelen’, met horizontale, ritmische bewegingen die kalm beginnen, maar expliciet worden naarmate de kat geprikkelder wordt, kondigt zeer duidelijk een conflict aan.
De stand van de staart geeft ook informatie: een staart die omhoog wordt gehouden, geeft aan dat de kat actief en verwelkomend is. Een laaggehouden staart wijst op een agressieve stemming.
De oren zijn excellente graadmeters van de gevoelens van de kat; door de stand van zijn oren en die van zijn snorharen te combineren met het samentrekken of vergroten van zijn pupillen, kan hij allerlei boodschappen overbrengen.
Voor zover ik weet kan de kat negen duidelijke herkenbare gezichtsuitdrukkingen gebruiken en deze combineren met 16 duidelijke staart- en lichaamshoudingen. Samen met de communicatie via geur, die de kat zo uitgebreid benut, wordt visuele communicatie gebruikt om conflicten om te buigen en om vertoon van agressie te vermijden.
De taal in de kattenwereld is uiteindelijk nog veel gecompliceerder. Boeiend om de kattenwereld te verkennen, na bijna 8 jaar blijf ik me verbazen over onze lieve Casper, wiens repertorium zich verder uitbreidt.
Voor al jouw vragen over katten ben je van harte welkom.
Ik heb jaren geleden vanuit mijn heel diepe liefde voor dieren diverse opleidingen tot energetisch dierentherapeute – en healer gevolgd en me verder gespecialiseerd in stervens-en rouwbegeleiding bij dier en mens en alternatieve geneeswijzen.
Voor medische vragen vraag ik wel nadrukkelijk vooraf een dierenarts te consulteren.
Hartelijke kattengroet
Mieke Box 45