Paragnost Eddie en Consulenten

KUNDALINI YOGA

KUNDALINI YOGAVelen hebben zich voorgenomen zich meer met energetisch lichaamswerk bezig te houden, waaronder ikzelf ook. Ik heb ook gemerkt dat ik meer behoefte voel mijn geest tot verstilling te brengen en meer de verbinding in te gaan via lichaamswerk. Bijzonder dat één van mijn dochters zelf een tijdje onder meer Yin Yoga docente is, een eigen alternatieve balletschool heeft opgericht voor kinderen en volwassenen en ik nu zelf weer voel mijn oude passie als lichaamswerker wil opnemen, meer voor mezelf nu. Kennis en weten is heel goed en dat blijft wel een rode draad in mijn leven, alleen wil ik toch nu wel bewust meer ruimte geven voor mijn fysieke welzijn…ik realiseer me tegelijk dat ik 60 word en toch wel graag op een gezonde evenwichtige manier oud wil worden. Niet via ingewikkelde en moeilijke lichaamshoudingen…dus ik dacht: waarom eens geen blogje schrijven met een paar krachtige oefeningen die jullie thuis kunnen toepassen?
Kundalini Yoga is gebaseerd op geloofsleren die de Indische geleerde Patanjali heeft verzameld en opgeschreven in de vorm van sutra’s of kernzinnen en vormt een praktische levenshulp voor de moderne mens.
Het uitgangspunt is dat de mens een zuiver bewustzijn ( shiva) is en beschikt over de totale kosmische energie ( shakti) en dor de kundalini yoga wordt de kundalini energie opgewekt en stijgt deze van de onderste pool ( shakti) bij het staartbeen op naar de bovenste pool van het bewustzijn ( shiva) in het hoofd en verbindt deze met elkaar.
Als deze verbinding tot stand wordt gebracht, is de harmonie tussen lichaam en geest één, ge menselijke dualiteit wordt opgeheven. De weg is vrij om het volledige potentieel dat in de mens zit, volledig te benutten.
Een eerste teken voor het ontwaken van de kundalini is als de vragen ‘ wie of wat ben ik ‘, ‘ waar ga ik heen ‘ , ‘ wat is het doel van mijn leven ‘ worden gesteld. Hoe meer kundalini ontwaakt, hoe sterker wordt de wens in ons om niet stil te blijven staan bij deze vragen maar om er ook naar te handelen. ‘
Om vanuit het vaker te drukke leven de stap te kunnen maken naar innerlijke rust, biedt kundalini yoga heel wat praktische eenvoudige oefeningen; ze helpen dus het dagelijkse leven en de dagelijkse gedachten te onderbreken. Door voornamelijk de ademhaling te versterken en de spieren te rekken, stelt het lichaam zich open voor nieuwe energieën, waardoor het beter bestand is tegen stress, druk, ziekten.
Het vergemakkelijkt de bereidheid tot ontspannen waardoor innerlijke blokkades worden losgemaakt en de levensenergie of prana weer door het lichaam kan stromen, hetgeen een voorwaarde is om het de geest mogelijk te maken te zoeken naar de zin van jouw leven.
Lichaam, geest en ziel zijn een éénheid, waarin alle grenzen verdwijnen.
Twee krachtige oefeningen zijn gericht op het aanwakkeren van het levensvuur, het lichaam te reinigen van opgeslagen toxische stoffen zijn de VUURADEMHELING en de SITALI ademheling ( of verkoelende ademhaling).
Start rustig aan en bouw deze twee oefeningen gelijkmatig op-
De VUURADEMHALING heeft als volgende effecten
– Het reinigt het bloed
– Het versterkt het energiestelsel van het lichaam
– Het verstevigt het centrum van het lichaam
– Geeft kracht én wakkert het levensvuur aan
Voorbereiding:
– Ga op de hielen zitten met een rechte wervelkolom
– Adem diep in door de neus en span de bekkenbodemspieren aan
– Trek de navel naar binnen en adem daarbij snel en krachtig uit door de neus
– Ontspan de navel en adem daarbij krachtig in door de neus
– Ga zo even door met deze ademhalingscyclus en zoek hierbij een gelijkmatig ritme
– Neem zo nodig een kleine pauze
– Verhoog de ademfrequentie tot ongeveer 2 keer per seconde
Doe deze oefening beheerst en rustig ( het kan gebeuren dat je draaiduizelingen krijgt als je té snel en té diep ademt) Leg in dit geval meer de focus op de uitademhaling.
Opbouwen is belangrijk en niets overhaasten…luister naar je lichaam!
Als je deze ademhaling voldoende onder de knie hebt, sluit dan je ogen en focus op je derde oog. De vuurademhaling creëert een heel helder en levendig gevoel van vitaliteit.

Het effect van de SITALI ADEMHELING of verkoelende ademhaling
– Het ontspant het hele lichaam
– Het houdt je heel helder en aanwezig
– Het stimuleert de spijsvertering
– Verlaagt de koorts
– Reinigt het lichaam van opgeslagen toxische stoffen
– Versterkt de communicatie

Voorbereiding:
– Ga op de hielen zitten met een rechte wervelkom
– Sluit je ogen en richt de blik naar binnen op het punt tussen de wenkbrauwen
– Rol de 2 zijkanten van de tong op
! als dit niet lukt, steek dan gewoon je tong uit
– Trek de lucht door de tong de mond in, tot de longen zijn gevuld ( het voelt alsof je op een rietje zuigt)
– Adem langzaam uit door de neus. De mond blijft open en de tong opgerold.
– Herhaal dit in- en uitademen en denk tijdens het inademen ‘ SAT ‘ en tijdens het uitademen ‘ NAM’. SAT betekent WAARHEID en NAM betekent IDENTITEIT. Jouw ware identiteit komt naar boven.
Het kan heel goed zijn dat je in het begin een wat bittere smaak op de tong voelt…goed zo, dit is een teken dat de giftige stoffen het lichaam verlaten…en dit gaat ook weer over.
Door deze twee eenvoudige oefeningen elke dag toe te passen, gedurende een maand, zal je heel wat veranderingen in jezelf opmerken. Hoe meer ontspannen je bent, hoe makkelijker het wordt met jouw innerlijke zelf in contact te komen. 2018 wordt meer en meer het jaar van balans, evenwicht in onszelf. Geen tijd? Tijd maken is ook een bewuste keuze…en als dit ons meer en dieper verankerd in onszelf waardoor blokkades oplossen, de communicatie verbetert, onszelf levendiger voelen…wat is dan 10 minuutjes per dag?
Veel plezier en tot de volgende !

Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.com