Paragnost Eddie en Consulenten

Kattenblogje Jekyll en Hyde

Kattenblogje Jekyll en HydeKattenblogje Jekyll en Hyde. Voor degenen die van katten houden is het een feit dat katten heel aimabel, lief en zacht zijn. En toch kunnen in katten een Jekyll en Hide schuilen. Ik herinner me de eerste keer dat ik onze lieve kater Casper tekeer zag en hoorde gaan tegen andere katten die zich op ‘zijn terrein’ begaven.

Zijn terrein is behoorlijk uitgebreid. De eerste keer dat ik dit zag, schrok ik enorm. Ik wist wel dat katten niet altijd poeslief met hun soortgenoten omgaan, maar het is toch gevoelsmatig confronterend je eigen lieve zachte mormeltje als Atilla de Hun reageert.

Op een dag kwam Casper met een gescheurd oortje naar huis en klaagde steen en been over wat hem was aangedaan. Een korte tijd later kwam hij met een scheurtje in zijn ander oor naar huis. Nu mag je praten wat je wil met een kat, een kat gaat ons niet pleasen omdat wij het graag anders willen.

Katten zijn territoriale wezens en al zouden we honderdduizend schietgebeden ten hemel richten, we kunnen niet verwachten dat confrontaties tussen katten zonder geweld opgelost kunnen worden.

Territoriale agressie is een natuurlijk gegeven voor de soort en wij, als kattenmensen ervaren dit niet als prettig om te accepteren.

Wist je dat de meeste vechtpartijen tussen katten voornamelijk ’ s nachts plaatsvinden? Als je een kat hebt die ’ s nachts niet binnen te houden is, dan kun je nog altijd een poging doen door een lekkere snack te geven zodat hij dan toch liever thuis blijft. In ons geval heeft het niet gewerkt bij Casper. Enkel in de winter lukt het me om hem binnen te houden.

Heb je buren met een kat, dan kun je ook nog een paar belletjes aan een halsbandje bevestigen. Op die manier weten de buren dat je kat eraan komt. Katten voelen instinctief de bedoeling van die belletjes. Blijkt uit diverse filmpjes dat katten hun nek stilhouden als ze een mogelijke prooi benaderen. Dus of dat echt veel uithaalt?

Ik pleit dan eerder voor het zoeken naar een passende bloesem en vooral de natuur van onze katten te accepteren.
Heb je vragen rond je huisdieren, en vooral katten, aarzel niet om ze te stellen.

Hartelijke kattengroet
Mieke Box 45