Paragnost Eddie en Consulenten

Je relatie met geld

relatie met geld te onderzoekenJe relatie met geld. We kunnen heel wat over onszelf te weten komen door de relatie met geld te onderzoeken. Onze overtuigingen over en onze manier van omgaan met geld kan veel zeggen over de relatie met anderen. Met onze partner, kinderen, vrienden enzovoort.

Stel dat je in realiteit geen tekort hebt aan geld, maar je bent heel zuinig met geld, je spaart liever je geld op dan dat je het laat stromen, dan is de kans ook heel groot dat je niet echt voluit leeft en geniet van je levensstroom. Je zou wel ooit eens tekort kunnen hebben. Rond geld ervaar je gemengde liefde. Dit wordt weerspiegeld in je relatie. Zuinig zijn leeft in de onderstroom, geen geld verkwisten. Geld is energie dat uitgewisseld wordt op vele manieren waaronder aandacht, liefde, genegenheid enzovoort.

Er zijn anderzijds mensen die met een karig inkomen toch genieten van het laten stromen van het geld en spontaan delen. Die mensen denken er niet aan om het geld op te potten voor later, ze leven zonder zich al te veel zorgen te maken over later. En ook die energie wordt weerspiegeld in relaties. Het zijn de gulle gevers die wel eens de neiging hebben te veel van zichzelf weg te geven.

Geld is wel eens een gevoelig thema in relaties als de balans niet in evenwicht is. En dit gaat uiteraard nog veel verder dan ‘geld’ als gebruiksmiddel.

Herken je voor jezelf of je partner ( of anderen) de volgende uitspraken? Boeiend om die even voor jezelf in te voelen. Welke invloed hebben deze uitspraken op jezelf, op je leven, op je relatie?

– Als ik ruzie maak met mijn partner, gaat dat meestal over geld.
– Als ik zoveel geld zou hebben als ik zou willen, dan zou ik…
– Het lukt me nooit om iets te sparen, mocht dat lukken dan zou ik…
– Geld zou mijn problemen grotendeels kunnen oplossen. Mocht dat zo zijn, dan zou ik…
– Helaas kan ik me niet veroorloven iets leuk te doen.
– Als ik die schuld heb afgelost, dan kan ik…
– Ik maak me behoorlijk zorgen omdat ik te weinig geld heb.

Je kunt het lijstje nog verder aanvullen. Wat is de invloed van deze en andere uitspraken op je dagelijks leven? Schrijf het eerlijk voor je uit.
Kom je tot een bepaald inzicht met betrekking tot geld? Wat kun je zelf ondernemen om de relatie met geld als energie- uitwisseling te veranderen?

Een paar tips kunnen je alvast een zetje geven:

– Word je bewust van alle conflicten die je ervaart met geld en schrijf deze uit. Doe dit minstens voor een weekje.
– Leg elke dag 1 Euro opzij en koop daarvan aan het einde van de week iets leuk voor jezelf. Doe dit zeker minstens 1 maand.
– Doe iets wat bijdraagt aan het neerzetten van een doel waarvan je denkt dat het door geldtekort niet haalbaar is.
– Maak een lijstje van de dingen waarvoor je dankbaar bent, telkens wanneer je denkt dat je nooit krijgt wat je wilt.
– Gebruik je doelinstrument op het moment dat je merkt dat je je zorgen maakt over geld en zeg tegen jezelf dat je op dit moment, vandaag, genoeg hebt.

Zolang we bepaald worden door het geldsysteem, zullen we het ermee moeten doen door zelf een ‘gezonde’ relatie te creëren met geld. Geld houdt ons in gevangenschap om vrij en voluit te leven, want hoe weinig of veel we ook ‘vergaren’, er zit bij velen, behalve bij de machtssystemen ( Rothschild) iets ongemakkelijks.

Warme hartegroet
Mieke Box 45