Het is vaak de toon waarmee men een ander aanspreekt waardoor een gesprek al bij voorbaat succes kan hebben of gedoemd is te mislukken.
Wist je trouwens dat jijzelf verantwoordelijk bent hoe een gesprek gaat lopen? Toen ik dat voor het eerst in mijn opleiding hoorde werd ik toch wel wat kriegel.
Wat je dus eigenlijk zegt ‘’zei ik tegen mijn mentor’’ is dit: als jij wilt voorkomen dat een ander niet negatief op je reageert dan moet je dus eerst gaan invoelen hoe iemands muts staat? Waarmee ik wilde aangeven dat je eerst moet polsen hoe iemands bui is. Ja en nee kreeg ik toen als antwoord. Oh, nu is het dus nog onduidelijk ’dacht ik’. Maar de uitleg die volgde was wel wat meer onderbouwd dus ik ben daar eens goed over gaan nadenken.
Als student denk je dat je de waarheid in pacht hebt, en denk je het allemaal wel te weten, maar niets is minder waar. Dat we blijven leren hier op aarde tot we onze laatste snik hebben gelaten is een ding wat zeker is, geen enkele twijfel over mogelijk. Maar goed, de uitleg was dus eigenlijk heel simpel en ook wel logisch. Je moet wel degelijk rekening houden met je gesprekspartner.
Als jij iemand op je af ziet komen met een boksbeugel dan ga je ook niet over koetjes en kalfjes praten maar dan laat je de beker aan je voorbij gaan. Dit is uiteraard een extreem geval als voorbeeld.
In de daagse communicatie tussen twee mensen is het wel gebruikelijk om even te kijken of de boodschap wel binnen komt en dat men voor een gesprek open staat.
Is dit niet het geval omdat b.v. iemand moe is en de boodschap maar half binnenkomt waardoor je het gewenste resultaat niet beoogt-stel dan het gesprek uit.
En wees ook heel duidelijk in je bewoordingen, spreek geen halfzinnen, suggereer niets, sla geen manipulerende toon aan, en wees niet dominant, en vooral- neem niet zomaar aan dat iemand je direct begrijpt.
Stel vragen als- hoe of wat voel je erbij- hoe zou jij dit zien- zou je daar eens over willen nadenken- is er iets waar je mee zit- je kan alles met mij delen, of simpelweg, ik wil graag even met je praten, je hoeft niets te zeggen, maar ik zou het fijn vinden als je naar mij zou willen luisteren. Dan geef je iemand de ruimte en voelt de ander zich ook wat meer ontspannen.
Als het om een intieme relatie gaat, b.v. je levenspartner, kun je ook af en toe even een hand op de arm leggen of pak even de handen vast om aan te geven dat het veilig is. Het is nu eenmaal zo dat veel mensen kwetsuren hebben in het leven- en of zich geen houding weten te geven omdat ze immers niet weten wat er in het gesprek aan de orde komt.
Aan jou de taak om die rust te creëren en je woorden zorgvuldig te kiezen. Wat wil je bereiken met het gesprek, wil je alleen maar iets uitleggen? Wil je dat er een betere communicatie ontstaat?
Wil je de verstandhouding tussen jullie beiden verbeteren, of wil je gewoon jezelf uiten omdat er al heel lang iets op je maag ligt? Wat echt belangrijk is, om er eerst achter te komen wat je nu werkelijk wilt zeggen. Immers een gesprek kan alleen maar werken als beide partijen open staan voor elkaar. Als je voelt dat het geen zin heeft omdat je haar/hem niet kan bereiken, omdat je partner nooit naar je luistert- of maar met een half oor luistert, dan is het handig om je grenzen te verleggen.
Weet echt dat jij degene bent die het gesprek zal lijden en dat jij dus ook verantwoordelijk bent voor het inhoudelijke stuk. Hoe de ander reageert op jou zal dus grotendeels afhangen van jouw manier van communiceren. Dit geldt natuurlijk niet voor situaties waarin de ander zich onmogelijk gedraagt en jou niet de kans geeft je fatsoenlijk te uiten. Er moet wel wederzijds respect zijn, anders heeft een gesprek überhaupt geen zin.
Een partner die je zelfs maar niet de kans geeft om jezelf te zijn, hoef je ook geen moeite voor te doen. Je hebt wellicht al genoeg geprobeerd om de ander daar helderheid in te geven.
Hoe dan ook, communiceren kun je leren en je kan ook je partner leren zichzelf te uiten. Want ook dit schijnt bij vele mannen een heikel punt te zijn ‘’sorry mannen maar uiten is geweldig goed voor de keelchakra’’ en het verbeterd zeker de relatie met je dame. Dus ja: ik zou zeggen -lieve mensen- ga ervoor-leef-voel-handel-en reageer vanuit je mooie warme kloppende hart.
Het leven is veel te kort hier op aarde om almaar in die negatieve emotie te zitten. Je kunt je leven echt een andere wending geven. Door de juiste toon en klank te vinden bij elkaar.
Warme groet,
©Elisa-Lis
www.yoirotterdam.nl