Paragnost Eddie en Consulenten

Hoogsensitief? En nu?

Hoogsensitief? En nu? Hoogsensitiviteit kan je leven lastiger maken, ik denk maar aan een te luidruchtige omgeving , teveel prikkels uit de omgeving. Anderzijds heeft het hoogsensitief zijn ook wel heel mooie kanten, het is maar hoe een hoogsensitief persoon zelf omgaat met zichzelf én de omgeving. Het is dus niet nodig ergens met je tentje op een berg te zitten, je af te zonderen, of een eenzaam , geïsoleerd leven te leiden.
Dat een hoogsensitief persoon best een aantal uitdagingen op zijn pad krijgt, is niet te voorkomen, het is dus heel belangrijk om die uitdagingen aan te gaan, er niet voor weg te lopen of in dysfunctionele gedragsstrategieën te vervallen.
Dit is ook een fenomeen dat ik ook in het hoogsensitief Zijn waarneem.
Sommigen vervallen in slachtoffergedrag en gebruiken hun hoogsensitiviteit als een excuus om geen verantwoordelijkheid voor hun leven te nemen.
Anderen vervallen in reddersgedrag en focussen vooral op de ander, op de buitenwereld, omdat ze het veel te lastig en te moeilijk vinden om met hun eigen emoties en eigen problemen aan het werk te gaan. Ze voelen zich dus beter door zich nodig te voelen voor anderen, ze hebben behoefte om onmisbaar te zijn in plaats van de aandacht in eerste instantie aan zichzelf te leren geven. Redders creëren gemakkelijk een sfeer van afhankelijkheid naar anderen toe.
Hoogsensitieve personen staan heel open en zijn heel betrokken en geïnteresseerd in het leven. Ze doen ook heel hard hun best en zijn vaak bang dat ze anderen tekort doen, ze zijn vaak bang om iets verkeerd te zeggen of te doen. Dit zijn enkele herkenbare gedragsstrategieën die een hsp’ er niet verder helpt. Het hele proces begint met het veranderen van hun innerlijke houding tot een meer positieve instelling en hier kan cognitieve gedragstherapie, R.E.T. heel ondersteunend en transformatief werken.

Het constateren dat je hsp’ er bent is één ding, hoe ermee om te gaan is weer iets anders. Aanvaarden dat je hsp’ er bent, of dat je hoogsensitiviteit toeneemt is een eerste stap, je bent gewoon anders dan een minder-sensitief persoon maar dat betekent absoluut niet dat de beide niet kunnen samen- gaan. Je hoeft dus niet noodzakelijk een hoogsensitief partner te hebben om een fijne relatie op en uit te bouwen. Het is zelfs zo dat een relatie met een minder- sensitief persoon voor balans en evenwicht zorgt.
Een aantal heel belangrijke en ondersteunende ‘ vaardigheden ‘ die een hsp’er van binnenuit ‘ weerbaarder ‘ en ‘ krachtiger ‘ maakt , kan je zowat in alle boeken met dit thema terugvinden…alleen zal het lezen ervan beperkt blijven tot kennis en herkenning.

Het is dus net het oefenen van bepaalde praktische vaardigheden dat hsp’ ers ontbreekt, waardoor ze het leven vaak als lastiger ervaren….en dit komt vooral in meer sociale situaties tot uiting. Angst, verlegenheid, schaamte zorgen ervoor dat ze vaker op de achtergrond blijven of ze durven vaak niet zeggen wat ze willen / niet willen. En dit gaat over duidelijkheid in de communicatie.

Sommigen blijven hangen in vaste reactie- en gedragspatronen, en dit terwijl dit niet meer nodig is, en niet bijdraagt voor hun algemeen welzijnsgevoel.
Omgaan met conflicten of conflicthantering in plaats van ervan weg te lopen. Dit is één van de moeilijkste vaardigheden voor hsp’ ers. Liever een conflict uit de weg gaan dan het conflict aan te gaan.
Het omgaan met kritiek, zowel kritiek geven als kritiek krijgen liggen heel gevoelig, doordat ze zich onzeker voelen en anderen niet willen kwetsen. Het vraagt dus heel wat moed, lef en doorzettingsvermogen om op een constructieve manier kritiek te leren geven als kritiek te leren ontvangen. Zeker in het geval kritiek wordt geuit door een minder-sensitief persoon, kan dit veel harder binnenkomen , dan bedoeld is. Je hebt nu eenmaal ook mensen die helemaal geen opbouwende kritiek kunnen brengen op een constructieve manier: ik noem dit maar voor de duidelijkheid : bullebakken- gedrag en ook die zijn wel toe aan een training: ‘ Hoe geef ik kritieke op een constructieve en opbouwende manier ‘.
Omdat hsp’ers moeite hebben met steun en hulp vragen, is dit ook een belangrijke vaardigheid om te oefenen. De valkuil is vaak dat ze liever hulp geven, dan hulp ontvangen. Het leren aangeven van hetgeen ze nodig hebben, waar ze behoefte aan hebben…voor anderen misschien heel evident, maar niet voor heel wat hsp’ers.
Ik blijf erbij dat duidelijk leren communiceren van fundamenteel belang is in het leven ( tout court) Anderen kunnen meestal niet zien wat er bij iemand leeft, wat er iemands hart omgaat en dit is meestal wel wat moeilijker voor een hsp’ er. Ze kunnen dan wel zeggen : ‘ Ik ben gevoeliger en ik heb meer tijd nodig ‘, maar voor een gesprekpartner kan dit best abracadabra zijn.
Voor een hsp’er is het zich assertief opstellen, nl voor zichzelf opkomen, geen makkie. Toch zullen ze deze vaardigheden dienen te oefenen om zich niet te laten onderuithalen, niet over hun grenzen te laten gaan, om zich weerbaar te kunnen opstellen op elk vlak van hun leven. En bij assertiviteit hoort ook uiteraard grenzen hanteren, gezonde grenzen leren stellen en dit via duidelijk, helder communiceren.
Juist hsp’ers hebben het nog moeilijker dan minder-sensitieven om hun grenzen aan te geven op fysiek/ emotioneel vlak. Hsp’ers zijn sowieso al sneller overprikkeld en waar anderen die grens overschrijden, raakt een hsp’er verder uit balans en trekt zich terug. In een omgeving werken vb, waarin collega’s nogal luidruchtig praten, hard lachen, de radio die te hard staat , zorgen voor overprikkeling voor de hoogsensitieve collega. Het vraagt dan weer moed en durf om te vragen die radio wat zachter te zetten, wat zachter te praten….ik kan me er iets bij voorstellen, en toch….

Hsp’ers kunnen ook hele gevoelig reageren op geuren, voeding en dit is MCS
Meervoudige chemische overgevoeligheid genaamd. Hierover schrijf ik graag een volgend blog , zodat dit ook goed is om te weten als hsp’er, dat er nog veel meer speelt in de leefwereld van een hoogsensitief persoon.

Mocht je hierbij vragen hebben, dan ben je van harte welkom.

Warme hartegroet
Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.com